marți, 25 martie 2025

Starea poporului

Deși a avut și multe lucruri rele, persecuții, naționalizarea, totuși am primit moștenire din perioada comunistă mare parte din infrastructură, iar atât de blamatul Ceaușescu a fost poate cel mai mare dezvoltator imobiliar, iar multe baraje, hidrocentrale, poduri s-au făcut în acea perioadă. Cât de rău era în comunism dacă fiecare familie primea un apartament în funcție de câți membri avea, șomajul era 0. Toți aveau o locuință și un loc de muncă. Astăzi prețurile imobiliarelor au explodat, iar tinerii nu-și mai permit o locuință, costul vieții a explodat.

Premierul minte cu nerușinare când afirmă faptul că unei familii i-ar trebui minim 3000 lei, deși, după calculele specialiștilor, putem vorbi de un trai decent pentru o familie după suma de 10000 lei net.

După 1990 s-au dus la muncă în străinătate aproximativ 6 milioane de români care trăiesc și contribuie la PIB-ul altor țări. În ultimii 10 ani, datorită „crizei de forță de muncă”, s-au adus aproximativ 1 milion de străini, în special asiatici.

De ce s-a urmărit strămutarea românilor și aducerea altor popoare? Unde era România cu încă 6 milioane de angajați, adică dublul celor din prezent? S-au „înghețat” pensiile, alocațiile, care de fapt au scăzut și vor fi erodate de inflație, asta în timp ce șeful Romsilva își dădea o primă de pensionare de 100000 euro, ba mai mult, în ultimii 2 ani, 1250 de angajați au avut prime de mii sau zeci de mii de euro, la ASF s-a dat al 13-lea, al 14-lea și al 15-lea salariu, salarii de mii de euro, iar președintele ASF are un salariu net de 25000 euro, asta în timp ce două companii de asigurări au dat faliment.

Sunt mii de agenții de supraveghere, de monitorizare, sute de mii de oameni care își fac legi pentru ei (Parlament, CCR, Avocatul Poporului care n-a dat o lege pentru popor), sporuri de calculator, de antenă etc.

Singurele legi care au fost pentru popor au fost date în anii ’90 și anume Cuponiada și legea privind posibilitatea de a cumpăra locuințele, în rest nimic. Nu avem o personalitate politică, o politică externă, ne împrumutăm la cele mai mari dobânzi din UE, avem cea mai mare inflație din UE, agențiile de rating ne-au evaluat la perspectiva negativă, la un pas de „junk”, am avut alegeri anulate.

Ioja Gabriel


„Bacăul vorbește” este spațiul dedicat pe site-ul Deșteptarea unde vocea comunității prinde glas. Cititorii pot împărtăși opinii despre municipiul Bacău și întreg județul, contribuind la o dezbatere deschisă și relevantă.

Ziarul Deșteptarea te ajută să fii auzit! Fă-ți cunoscute ideile, semnalează problemele, transmite așteptările sau bucură-te de succesele cotidiene alături de ceilalți cititori.


Bacăul vorbește! Spune-ți părerea!

Alte titluri