La ora actuala, analizele pentru depistarea acestor virusuri se platesc

Autoritatile sanitare au continuat ancheta demarata dupa aparitia focarului de hepatita virala de tip A in satul Slobozia Noua, din comuna Stanisesti, iar analizele efectuate pâna in prezent au aratat si ca sursa de apa de la scoala din localitate nu este potabila. Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a luat decizia de a inchide scoala si gradinita pâna ce problemele vor fi remediate.

„In contexul actual epidemiologic, unitatea scolara si-a incetat activitatea pâna la rezolvarea problemelor. Pentru limitarea imbolnavirilor, institutia noastra a luat mai multe masuri specifice. S-au recoltat probe de sanitatie de pe suprafete, tegumente si aeromicroflora. Privitor la calitatea apei, in urma analizelor de laborator, s-a constatat ca sursa de apa utilizata la nivelul scolii nu este potabila, iar consumatorii au fost informati prin afise amplasate la loc vizibil cu inscrisul «apa nepotabila».

S-a procedat la dezinfectia curenta a sursei de apa, urmând sa se repete analiza. In momentul de fata s-a recomandat utilizarea apei potabile doar din surse verificate”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. De miercuri, cursurile au fost suspendate, insa se vor relua numai daca unitatile vor trece de testele inspectorilor sanitari. Responsabilii spera ca de luni scolarii se vor putea intoarce in banci.

PUBLICITATE

280 de contacti sunt supravegheati

Primarul comunei nu crede insa ca apa este sursa problemelor. „Scoala si gradinita au fost inchise cu termen nelimitat, dar noi speram ca luni sa se redeschida. Am adus o firma care a facut dezinfectie, am inceput si dezinfectia fântânilor din tot satul, dar nu apa este problema. Daca era, se imbolnaveau toti cei care au baut apa. Totul a pornit de la doi sateni care au muncit la o ferma de vaci din Focsani. Ei s-au imbolnavit primii, de la ei au luat copiii lor, apoi copiii cu care se jucau si tot asa”, a explicat Teodor Popa, primarul comunei Stanisesti. Având in vedere ca DSP a stabilit ca apa nu este buna de baut, in scoala se va aduce apa imbuteliata.

La momentul de fata focarul de hepatita A a ajuns la 22 de cazuri, dintre care 18 au fost confirmate, 2 infirmate iar alte 2 sunt in lucru. Ultimul caz a fost izolat in urma cu o saptamâna. Pentru o perioada de 50 de zile sunt supravegheati clinico-epidemiologic si cei peste 280 de contacti, dintre care 210 sunt copiii de la scoala si gradinita, iar restul sunt din familiile celor care s-au imbolnavit. (Geta P., Roxana N.)

„Scoala din Stanisesti a fost inchisa, pentru zilele de 25, 26 si 27 mai. Urmeaza ca inspectorii sanitari sa se deplaseze in cursul zilei de vineri in zona pentru a reverifica apa si, cel mai probabil, luni unitatea scolara se va redeschide. Orele pierdute se vor recupera printr-un program ce va fi stabilit de conducerea scolii, fie pe finalul saptamânii, fie prin prelungirea orarului zilnic”.

-prof. Doina Marinov, purtator de cuvânt Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ