Agricultorii băcăuani, afectați de criza generată de pandemia de Covid, pot solicita sprijin financiar de la stat. Ajutoarele se vor acorda prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul a trei măsuri de sprijin. Cererile pot fi depuse din această săptămână până cel târziu în data de 23 octombrie 2020.

Ajutoarele financiare se vor acorda în sectorul zootehnic – bovine, ovine, caprine, dar şi în cel vegetal – legume-fructe şi cartofi.

Potrivit APIA, acest sprijin financiar are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care pune în pericol continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele amintite, acestea fiind cele mai afectate de impactul noului coronavirus de tip SARS-CoV-2. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei, banii urmând a ajunge la beneficiari până la 30 iunie 2021.

Între 500 și 7.000 de euro

În sectorul zootehnic, pentru crescătorii de bovine, cuantumul sprijinului este de 1.000 până la maximum 7.000 euro/fermier. În schimb, proprietarii de caprine și ovine pot obține de la stat între 500 și 2.500 de euro, în funcție de efectivul de animale. Pentru sectorul legume-fructe și cartofi, subvenția poate fi de minimum 700 de euro (pentru suprafețe de 0,3 – 1 hectar) și de maximum 5.000 de euro, dacă suprafața depășește 2 sau 10 hectare, după caz.

„În cazul în care un fermier are o exploataţie mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibiliate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7.000 Euro/fermier/exploatație”, au transmis reprezentanții APIA Bacău.PUBLICITATE