20 aprilie 2024
EconomieSprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor

Sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor

Incep înscrierile în cadrul Programului „Mihail Kogalniceanu” pentru întreprinderi mici si mijlocii, aprobat prin OUG 60/2011 publicata în Monitorul Oficial. Dosarele pentru finantare pot fi depuse de solicitanti din 9 septembrie. Programul consta în acordarea unei linii de credit, în valoare maxima de 125.000 lei/IMM/an, cu urmatoarele facilitati: dobanda partial subventionata (subventia acordata IMM-urilor în cuantum de maximum 70 la suta din dobanda calculata pentru creditele în lei, dar nu mai mult de 6,5 la suta pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata în conditiile legii) si garantii în numele si în contul statului (acordate pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respecta conditiile programului si se încadreaza în normele si procedurile interne ale institutiilor de credit). ”Garantia în numele si în contul statului se acorda numai în situatia în care beneficiarul programului nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit. Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2011 este de 24.000 mii lei gestionati de Agentie pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile IMM-urilor sub forma de plata partiala a dobanzii aferente creditului contractat”, ne-a Vasile Avadanei, de la Biroul de presa al Agentiei pentru IMM-uri.

Criterii de acordare

Pot beneficia de facilitatile acordate prin acest program, agentii economici care, la data aprobarii creditului, îndeplinesc cumulativ urmatoarele criterii: nu se afla în dificultate financiara, în cazul în care a fost emisa o decizie de recuperare a unui ajutor de stat împotriva lor, aceasta a fost deja executata, creanta fiind integral recuperata, nu se afla în litigiu, în calitate de parati, cu Ministerul Finantelor Publice si institutia de credit partenera, suma ajutoarelor de care au beneficiat într-o perioada de 3 ani fiscali (2 ani fiscali anteriori plus anul curent), luand în calcul inclusiv ajutorul acordat în baza programului, nu depaseste echivalentul în lei a 200.000 euro, nu figureaza cu credite restante în baza de date a Centralei Riscurilor Bancare, nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plati, împotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei, prezinta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale pentru cel putin 40 la suta din valoarea creditului si au minimum 2 ani de activitate consecutive.



Rambursare dupa un an

Perioada de rambursare a creditelor cu dobanda subventionata si, dupa caz, cu garantie de stat este de maximum un an de la data acordarii liniei de credit. “Linia de credit se poate prelungi pe perioada de valabilitate a programului si în limita bugetului alocat acestuia, IMM-ul solicitant trebuind sa respecte criteriile de eligibilitate prevazute in actele normative, la momentul aprobarii prelungirii liniei de credit”, a mai spus Avadanei. (R. Neagu)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri