Proiectul “Da culoare vietii tale” ajunge la final in luna august, dar e absolut necesar sa continue. Aceasta a fost concluzia dezbaterii care a avut loc la Teatrul “Bacovia”, miercuri dupa-amiaza. La masa rotunda organizata de Carla Popa, presedinta Asociatiei pentru Promovarea Dezvoltarii Personale (APDP) Bacau, si Marta Butnaru, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau, au participat consilieri educativi din aproape toate liceele bacauane, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean, Inspectoratului de Politie al Judetului, Directiei de Asistenta Sociala din Primaria Bacau, ai ONG-urilor, parinti si ziaristi.

Organizatorii au marturisit ca au pornit foarte increzatori in implementarea acestui proiect: “Stiam ca nu va fi usor pentru ca e un grup tinta dificil, dar prin efortul cumulat al unor oameni am vazut ca se poate.” Proiectul i-a ajutat pe adolescentii dependenti sa-si descopere, prin art-terapie, noi valente si sa-si reconstruiasca sinele.

Carla Popa a explicat ca acesti copii au gasit la APDP “un mediu relaxant, in care nimeni nu i-a judecat”, nimeni nu i-a intrebat despre situatia cu care se confrunta. Proiectul aduce impreuna adolescenti voluntari si adolescenti dependenti pentru a face teatru, pictura, dans, muzica. A fost dificil deoarece “lumea ii judeca, iar copiii dependenti refuza, de obicei, sa comunice”.

PUBLICITATE

“Una le spunem si alta facem”

Emotionanta a fost marturisirea mamei unui fost consumator, care a avut “sansa fenomenala de a intâlni echipa Antidrog” si a reusit sa-si ajute copilul. Intre altele, ea a vorbit despre iubire, sinceritatea relatiei si puterea exemplului: “Noi ne uitam la ei si le spunem ce au de facut, dar nu intelegem ca si ei se uita la noi si vad cum traim si ce facem. Una le spunem si alta facem noi.”

Reprezentantul DAS Bacau a explicat care este contextul in care apar aceste probleme – criza economica, parinti care “au sapte joburi si lucreaza zi lumina”-, dar si despre prioritati, solidaritate si necesitatea infiintarii centrelor de cartier, care sa le ofere copiilor sansa de a-si petrece timpul liber intr-un mod sanatos, impreuna, acolo, nu in strada. In final a vorbit invitatul special al APDP.

Impresionat, Andras Imre, directorul executiv al Fundatiei pentru Comunitate, le-a multumit Carlei Popa si Martei Butnaru pentru tot ceea ce fac si a promis ca le va sprijini pentru a obtine o finantare. Masa rotunda de la Teatrul “Bacovia” a fost urmata de un spectacol minunat, oferit de fostii dependenti si voluntarii de la APDP si CPECA.

“M-am bucurat ca la masa rotunda au raspuns invitatiei un numar atât de mare de persoane, inseamna ca tema si subiectul este unul care suscita interes, fiind nevoie de servicii care sa ofere sprijin copiilor care consuma alcool si substante periculoase.”
Carla Popa, presedinte APDP Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ