26 februarie 2024
ActualitateSprijin financiar pentru angajatorii afectați de războiul din Ucraina

Sprijin financiar pentru angajatorii afectați de războiul din Ucraina

Un proiect de ordonanță de urgență, publicat recent pe site-ul Ministerului Muncii, prevede măsuri de sprijin financiar al angajatorilor a căror activitate este afectată de războiul din Ucraina. Astfel, în acest proiect se menționează că agenții economici aflați în situația menționată mai sus vor primi bani de la bugetul asigurărilor de șomaj pentru a le plăti salariaților o indemnizație de 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Indemnizația nu va fi mai mare de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut pe economie și se acordă pentru lucrătorii al căror contract de muncă a fost suspendat temporar din inițiativa angajatorului. Acest ajutor financiar va fi plătit începând cu data intrării în vigoare a ordonanței și până la 31 decembrie 2022 pentru salariații angajatorilor afectați în mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuării de tranzacții cu operatorii economici din Ucraina, Federația Rusă și Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.

De același sprijin vor beneficia și salariații angajatorilor supuși sancțiunilor internaționale și care au instituite măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Concret, de indemnizația respectivă pot beneficia salariații angajatorilor care înregistrează o diminuare a încasărilor cu un procent de minimum 20 la sută față de veniturile realizate în ianuarie 2022 sau în luna similară a anului 2021, raportat la cea pentru care se solicită finanțarea, sau care au fondurile ori resursele economice blocate prin ordin emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, după caz.Documentele justificative (balanța de venituri și cheltuieli, copia ordinului de blocare a fondurilor sau a resurselor economice etc.) vor fi depuse de către angajatorii în cauză prin poșta electronică la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău. Actele trebuie să fie însoțite de o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul (angajatorul) sprijinului financiar a fost afectat în mod direct sau indirect de consecințele războiului din Ucraina.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri