29 martie 2024
ActualitateSprijin de sute de mii de euro pentru înființare de livezi

Sprijin de sute de mii de euro pentru înființare de livezi

Șanse de milioane au băcăuanii care vor să înființeze livezi de pomi fructiferi, date fiind condițiile favorabile (naturale sau potențate) pentru astfel de culturi. Astfel, cei interesați pot primi 750.000 de euro, bani sută la sută nerambursabili, reprezentând jumătate din valoarea unul proiect de finanțare europeană, de 1,5 milioane de euro.

Sumele pot fi solicitate de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), direct pe site-ul instituției www.afir.info., până la data de 14 februarie 2022, în cadrul secțiunii rezervate „submăsurii 4.2a – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”. „Pentru parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de depunere on-line a «Cererii de finanțare», trebuie să folosiți browserul Internet Explorer, Versiunea 11. Pentru a nu întâmpina probleme în completarea «Cererii de finanțare» sau a formularelor de plată în format PDF, trebuie să folosiți ACROBAT READER. (…) Utilizarea oricărui alt software la completarea informaţiilor din formularele în format .pdf poate duce la apariţia unor erori la depunerea formularelor, uneori, chiar la imposibilitatea depunerii acestora”, au precizat reprezantanții AFIR. Fondurile alocate acestei sesiuni de depunere sunt în valoare de 30 de milioane de euro.

Cine sunt beneficiarii?



Pot cere acești bani întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari, definite conform legislației naționale în vigoare, dar și cooperativele, organizațiile și grupurile de producători care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole. În cazul întreprinderilor micro și mici, intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 800.000 euro. Întreprinderile mijlocii pot primi tot jumătate din valoarea proiectului de finanțare, însă fără a depăși 1.100.000 euro. Pentru firmele mari s-a stabilit ca intensitatea sprijinului să fie de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși 1.500.000 euro. În toate cazurile mai sus, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 % dacă sunt investiții colective.

Ce se poate face cu banii?

Sprijinul financiar primit de la stat poate fi folosit pentru modernizarea și crearea de unități de procesare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese tehnologice, precum și scăderea consumului de energie și a emisiilor de GES ori creșterea numărului de locuri de muncă. De reținut că schema de sprijin nu se aplică în cazul investițiilor destinate culturilor de căpșuni, întrucât acestea pot fi realizate pe teritoriul întregii țări. În schimb, șanse mari de a primi finanțare o au proprietarii de terenuri din aproape întreg județul, începând cu Slănic Moldova, notat cu procentul cel mai ridicat în privința favorabilității naturale a reliefului, în special pentru afin, alun, castan comestibil, coacăz, cătină, agriș, aronia și lonicera (afin siberian), dar și în aproape 100 de alte localități din zona montană sau deluroasă, cum ar fi Strugari, Traian, Secuieni, Roșiori, Măgura, Măgirești, Dămienești, Negri, Poduri, Sănduleni, unde pot fi plantați și cireși, vișini, meri, peri, nuci etc.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri