Statistica este o stiinta. Una care poate fi manipulata, de vreme ce unii sustin ca e acea stiinta care spune ca daca ai capul in cuptor si picioarele in congelator, in medie, esti o fiinta OK! Certitudinea mea este ca statistica poate deveni lesne o minciuna fermecator de fardata, chiar daca profesori foarte sobri, facând uz in aula academica de formule formolizate in savantlâcuri, incearca s-o prezinte ca pe un preacurat si cuviincios adevar absolut.

Guvernul propune reclasificarea dupa criteriul ,,numarul de locuitori” a tuturor localitatilor si unificarea, intr-un viitor mai indepartat, a comunelor depopulate. E aiurea faptul ca spun o vorba buna despre un guvern, dar ideea este inteleapta.

Daca problema va fi rezolvata rational, ar putea fi realizate economii mari privind functionarea administratiei locale si centrale. A fost realizata o statistica a depopularii localitatilor. Sunt localitati in care populatia a scazut cu peste 50 la suta in raport cu 1990. Nonconformista Leonida Lari spunea despre tara sa ca este compusa din trei judete si o stâna. Probabil ca, intr-un timp relativ scurt, vom ajunge si noi sa cochetam cu zicerea poetei de peste Prut. Cauza principala a depopularii este politica economica si sociala cu pronuntat iz criminal, caci cum altfel poti denumi decât crima strategia de-ai alunga pe români din tara, privându-i de locuri de munca, oferindu-le doar saracie si coruptie?

PUBLICITATE

Statistica depopularii oferita de guvernanti pute a minciuna prin omisiune. Intre cei care populeaza localitatile noastre sunt cuprinsi, desigur, si cei peste patru milioane de români care lucreaza in strainatate si nu sosesc “acasa” decât intr-un fel de concedii exotice si scurte. Dar numarul abracadabrant al parlamentarilor, al celor din administratiile locale si centrale este pastrat de parca le-am gestiona si acestora existenta cotidiana. Despre povestea asta mizerabila, Guvernul nu sufla un cuvintel in statistica.

Exista trei feluri de minciuni: minciunile, minciunile sfinte si statisticile, spune Mark Twain. Vor folosi guvernantii statistica-minciuna in formatul recent oferit, fara a tine seama si de emigrantí? Posibil, daca am crede in zisa lui Churchill: ,,Singurele statistici pe care te poti baza sunt cele pe care le-ai falsificat tu singur”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. “unii sustin ca e acea stiinta care spune ca daca ai capul in cuptor si picioarele in congelator, in medie, esti o fiinta OK”
    Chiar esti o fiinta OK, numai sa nu-ti faci un obicei din asta.

LĂSAȚI UN MESAJ