Atentie, motor! Proiectul de hotarâre privind aprobarea listei finale a programelor care vor primi finantari nerambursabile de la bugetul local al municipiului Bacau in baza Legii 350/ 2005 poate concura, lejer, ca scenariu de film. Unul SF, dar cu accente si anduranta de telenovela.

Ca in orice telenovela, la mijloc sunt banii. Evident, intrigile sunt si ele la ordinea zilei; tot ca in telenovele. Lipsesc doar personajele bune, insa la câti “bad guys” se inghesuie pe platou, nici c-ar mai fi loc de ele.

Cadrul, pe scurt. Din martie incoace, asociatiile sportive care s-au inscris in cursa de proiecte pe 350/ 2005 tot asteapta aprobarea alocarii fondurilor nerambursabile. Numai ca la niciuna din sedintele ordinare, pe ordinea de zi nu a figurat nici macar o virgula referitoare la banii pe Legea 350. Asa s-a dus primavara. Si prima zi din vara, atunci când a fost programata ultima sedinta de Consiliu Local. In finalul “ordinarei” de pe 1 iunie, primarul Ilie Birzu a anuntat ca problema fondurilor nerambursabile pe 350/ 2005 va fi supusa votului intr-o sedinta extraordinara.

PUBLICITATE

Pâna la urma, n-a fost o “extraordinara”, ci doua. Ambele au avut ca unic punct pe ordinea de zi proiectul cu pricina. Si niciuna nu s-a tinut! Motivul? De fiecare data, acelasi: absenta unor avize de legalitate. Amânata de vineri, 3 iunie, pentru luni, 6, sedinta extraordinara a Consiliului Local Bacau a cunoscut o noua amânare. De data aceasta, pentru vineri, 10 iunie, cu incepere de la ora 10.00. “Lipseste avizul Comisiei Economice.

Nu a existat cvorum, lipsind trei semnaturi din cinci”, a explicat primarul Ilie Birzu ratiunea pentru care sedinta extraordinara de luni dupa-amiaza a sucombat inca din fasa. Conform aceluiasi Birzu, cele trei semnaturi lipsa apartin lui Mihai Sustac, Vasile Tescaru si doctorului Cristian Postolache. Ca o paranteza, sa notam ca Sustac si Tescaru sunt perceputi (si nu fara temei) ca oamenii fostului primar Romeo Stavarache. Si uite asa s-a nascut curentul care il crediteaza pe Stavarache drept “groparul” acestui proiect de hotarâre. Ceva de genul: “Mor eu, dar nu veti trai nici voi”. La drept vorbind, replica il prinde pe Stavarache. Ca tot vorbim de filme in alb si negru.

Alta sursa, acum. Una cu vederi mai largi: “Cei din actualul Consiliul Local nu-si mai asuma nimic pe final de mandat. Stiu ca acest proiect de hotarâre este unul cu bube, asa cum au fost mereu cele prin care s-au dat bani pe Legea 350, in special la Sport. Asa ca, prefera sa paseze responsabilitatea viitorului Consiliul Local, cel rezultat din alegerile de pe 5 iunie”.

In aceste circumstante, indiferent de “regizor”, filmul nu pare sa sa se apropie de sfârsit. Si sigur nu va fi cu happy-end. La fel de sigur este ca nici sedinta extraordinarya de vineri nu se va tine. In tot acest timp, asociatiile sportive (si nu numai, deoarece Legea 350/ 2005 are o adresabilitate larga) se afla in joc de glezne. “Ce joc de glezne! Ne aflam in moarte clinica. Fara banii pe 350, sportul bacauan isi da duhul”, a sunat replica unui antrenor bacauan. In acest context, am contactat reprezentantii principalelor asociatii sportive bacauane ale caror bugete se bazeaza in special pe fondurile nerambursabile oferite de municipalitate. Intrebarea a fost una simpla: ce se intâmpla daca nu primesc banii respectivi la timp sau chiar deloc in 2016?

Fundatia Pro Stiinta. Titlul proiectului: participarea la competitii nationale si internationale a sportivilor legitimati la CS Stiinta Bacau. Suma propusa: 2.000.000 lei. Beneficar: echipa de volei feminin a Stiintei Bacau. Florin Grapa, antrenor: “Situatia este una de-a dreptul jenanta. Daca anul trecut, problema privind alocarea finantarilor nerambursabile s-a lungit pâna in iunie, iata ca acum lucrurile s-au complicat si mai mult, parând fara iesire La Gala Sportului Bacauan, domnul viceprimar Ababei ne promisese noua, echipei de volei feminin ca pâna la finalul lunii mai vom primi banii.

Iata ca nu i-am primit si, mai grav, e ca nici nu stim când ii vom primi. Daca lucrurile nu se rezolva intr-un timp scurt, e clar ca echipa de volei feminin a Stiintei isi va remania lotul. Nu se va mai putea pune problema transferurilor, urmând sa continuam doar cu jucatoarele care au, in continuare, contract cu noi: Miclea, Ciocian, Filipas, Matache, Fiterau, Baltatu, Albu si Badea. De retrogradat nu cred ca vom retrograda, dar nu se va mai pune problema performantei, in sensul unui loc pe podium sau a participarii in cupele europene. Va spun cu toata sinceritatea ca iau in calcul si varianta mutarii echipei intr-un alt oras.

Daca in Bacau nu se mai doreste performanta, vom fi nevoiti sa ne luam bagajul in spate. Nu stiu ce va fi nici cu echipa de volei masculin a Stiintei, care tocmai a promovat in Divizia A1. Cu 600.000 lei, cât ar urma sa primeasca de la municipalitate si cu cât ar mai putea asigura clubul, nu poti face fata in prima liga. E pacat de munca lor”.

Asociatia Sport Club Bacau. Titlul proiectului: “Sport Club Bacau, fotbal pentru Bacau”. Suma propusa: 2.000.000 lei. Beneficiar: echipa de fotbal de liga secunda SC Bacau. Cristian Ciocoiu, presedinte: “Chiar si in situatia in care cei 2.000.000 lei ar veni la timp, nu stim daca acesti bani ne-ar permite sa facem fata noului sistem de campionat, unul cu o singura serie in loc de doua. Un buget rezonabil ar fi de 700.000 de euro, insa in situatia de fata- fara un stadion decent, care sa ne permita atragerea sponsorilor si atacarea promovarii in prima liga- o asemenea suma este departe de posibilitatile noastre.

Deocamdata, nu stim ce va fi, dar este limpede ca timpul nu lucreaza in favoarea noastra. Daca nu vom primi banii la timp, exista riscul sa nu ne putem inscrie in campionat. Nu stiu daca vom continua din Liga a III-a sau vom alege o alta varianta, dar este clar ca Bacaul are nevoie de o echipa de seniori macar la nivelul Ligii a II-a, astfel incât numarul mare de copii si juniori care practica fotbalul aici sa aiba o perspectiva la nivel de seniorat. Mi s-a reprosat ca am intrat intr-un partid politic, in speta in PNL, si recunosc ca a fost greseala pe care mi-o asum si pe care nu are rost sa o explic acum.

Cert este ca n-am implicat echipa Sport Club Bacau in campania electorala si nici nu am solicitat fonduri nerambursabile in interes personal. Intr-un an si jumatate, de când am preluat echipa, am aratat ca suntem pe un drum bun. E suficient sa amintesc ca in timp ce noi am fost nevoiti sa ne descurcam cu 20 de miliarde si zic ca am facut-o bine, cei dinaintea noastra au cheltuit la echipa vreo 66 de miliarde, fara a avea rezultate”.

Asociatia Clubul Sportiv Elite Sport. Titlul proiectului: “Participarea in campionatul national de handbal masculin si promovarea sportivilor juniori de perspectiva. Suma propusa: 700.000 lei. Beneficiar: echipele de handbal (seniori si juniori) ale CSSM Bacau.

Gabriel Armanu, antrenor: “Bugetul nostru este asigurat de trei componente: banii oferiti de club, care apartine de Primarie, banii veniti din sponsorizari, iar aici vreau sa mentionez sprijinul oferit de Compania Dedeman si de Adeplast si banii asigurati de municipalitate in baza Legii 350/ 2005. Aceasta ultima componenta este si cea mai importanta.

Daca nu vom mai putea dispune de ea sau daca vor exista intârzieri foarte mari, nu vom mai avea niciun senior la echipa. Prin urmare, ne vom inscrie in campionatul ligii secunde doar cu juniorii, fara a avea drept de promovare. Personal, am incercat sa recredibilizez handbalul bacauan, iar rezultatele obtinute la nivelul echipelor de juniori arata ca avem potential.

Exista o generatie foarte buna la nivelul copiilor nascuti in anii 1998, ’99 si 2000, titlul national cucerit la juniori 1 stând marturie. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru ca acesti copii sa nu paraseasca Bacaul. Iar daca nu se va putea altfel, voi pleca impreuna cu ei. Am convingerea ca se vor gasi pâna la urma solutii de finantare a sportului de catre municipalitate- fie pe Legea 350, fie intr-un alt cadru legislativ- deoarece fara acest sprijin economic oferit de catre oficialitati, sportul bacauan va intra in colaps”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Mismasurile facute atitia ani de zile de Stavarache in sport au dus la aceasta situatie. Aminiti-va doar de retrogradarea la masa verde a FCM-ului pe vremea cind acesta era sub palaria lui Romik, , milioanele bagate in Mesagerul aka SC Bacau si toate invirtelile facute in fotbal cu Goian , infiintarea si desfiintarea lui FC Stiinta (unii baieti mai asteapta si acum banii), milioanele de euro bagate in Stiinta MD Bacau prin Top Sportul lui Apostol si apoi desfiintarea echipei, sumele imense date catre Arena (chiar, pe unde mai e Marioara Radu, stimabililor? nu cumva sta cu frica in san si cu bagajul la usa), prosteala numita CSM 2010 etc etc. Asta ca sa nu mai vorbesc de stadion ca tot apare in poza sau de Polivalenta si stadionul de atletism cu care ne tot ameninta acest penal numit Stavarache Romeo. Sportul bacauan nu mai e credibil fratilor. De asta suntem unde suntem. Poate ca noua administratie sa face ceva, dar cu transparenta si fara patripiuri

 2. Ședința extraordinară nu are nevoie de avize, are toate rapoartele direcțiilor. Asta a fost mana secretarului popoviciu, avizele consilierilor sunt consultative.sunt date doar ca sa urce proiectul în consiliu.ele pot fi votate și cu avize negative

  • Ai dreptate Ana cand spui ca “Ședința extraordinară nu are nevoie de avize”, asa zice legea, Poponici impune abuziv reguli inventate de el pentru propriile interese sau ale altora. Ma intreb ce s-ar intampla daca cineva din asociatiile astea sportive ar face o plangere la adresa stimabilului jurist si s-ar constitui parte civila cu suma neprimita la timp(unii au de primit si 2.000.000lei)?Ar mai manevra cineva arbitrar un consiliu ales si platit sa ia aceste decizii?

 3. Ma amuza teribil declaratia dl Ciocoiu. Daca ar fi iesit tovarasul lui, Luchian, care ar fi fost declaratia acum. Ii mai parea rau ca a intrat in politica!!!!!! HAHAHAHAHAHA!!!
  Apropo, dl INCA Presedinte Ciocoiu, cu barca intre doua luntre, cum credeti ca s-a simitit copilul meu, de la SC Bacau, cand a vazut ca de 1 Iunie, ati premiat doar copiii de la FC Bacau? Sa va fie rusine. Si va mai intrebati de ce lumea nu l-a votat pe Luchian? Si din cauza dvs. Va fuge pamantul de sub picioare acum…

  • ce vremuri frumoase…asa-i prostii plateau taxe si impozite si altii traiau bine. Mentalitatea romanului si ce daca a furat, bine ca a facut si pentru noi ceva, participam la un balci unde alergau 22 si impiedicati, participam la un circ unde altii castigau la blaturi si alte mizerii pe banii nostri. Frumos, nu?

 4. Istoria cu decaderea sportului romanesc este mai veche ca poveste.
  Daca dupa anii 90 nu am fi asistat la declinul demografic si emigratia masiva, rezultatele sportive ar fi ramas cat de cat pe o linie de plutire.
  Toate sporturile romanesti sunt in suferinta si faptul ca avem o clasa politica incompetenta si extrem de corupta sunt ecuatia unui esec national.

 5. Unde e asociatia minune cu nume Arena 2011? Nu o mai vad pe lista si nu pot sa cred ca s-a desfiintat asa deodata dupa ce a mancat milioane de lei din bani publici. Nimeni nu se intreaba unde este si de ce a disparut sau ce a facut cu banii .

 6. Pt unii e o noutate acest comportament al autorităților locale fata de sportivi….dar ceea ce cred ca nu știți e faptul ca fenomenul e la a nu știu câta ediție de acest gen… Vreau sa știu și eu care ar pută fi explicația sportivilor către familiile lor…..sau către bănci? Sau către….decide ți voi…..către cine…și ce ar trebui sa facă. …ca sa fie plătiți Pt munca lor…plata care și așa fiind de mizerie……RUȘINE. …Rușine în primul rand Stavarache….rușine tot în primul rand și domnului Ababei… (Cei ce va spun eu sigura au ținut acest proiect în loc)…și apoi rușine noua ca ne complacem în aceasta troaca de porci…RUSINE

 7. Rușine R.Stavarache ??!!!! Atât timp cât Romică s-a întâlnit cu băcăuanii, grupuri de băcăuani, a candidat la ”jilțul” de primar și le-a cerut voturile acestora înseamnă că Romică (al nostru) nu are pic de rușine. Nu îi este absolut rușine că în urma lui au rămas numai ruine, la propriu și la figurat.
  Stadionul Municipal, ”Polivalenta” (ambele variante), ”Proletaru”, ”Letea” (o toloacă), minciuna cu implementarea Centrului de excelență sunt doar câteva ex dintre faptele de ”vitejie” ptr care Stavarache&co au cheltuit cu nemiluita, aprox 6 mil euro în 4 ani, din banii contribuabililor.
  Acum ca a juns Necula la ”jilț” este greu de crezut că fotbalul, volei sau handbalul vor avea o soartă mai bună. Noul primar este perceput ca un ins distant sau f distant față de sport.

LĂSAȚI UN MESAJ