Este unul dintre cei mai pasionați și competenți antrenori din voleiul juvenil băcăuan, prin mâinile sale trecând generații ale căror vârfuri au jucat în Divizia A. De altfel, dacă în ultimele decenii, sute de puștoaice și-au îndreptat pașii către volei, au făcut-o și atrase de performanțele-magnet ale Științei, dar și pentru că în sălile de sport lucrează antrenori devotați precum Traian Șnel. Ajuns la 46 de ani, profesorul Șnel duce mai departe, odată cu tradiția de familie, crezul că voleiul de mâine poate deveni mai bun decât cel de astăzi. Chiar și, sau mai ales, în vremurile Coronavirusului.

Data și locul nașterii: 5 ianuarie 1974, Bacău.

Stare civilă: căsătorit cu Elena, doi băieți: Mihai (23 ani), absolvent de Inginerie Chimică și Vlad (12 ani), elev în clasa a VI-a. Mihai este voleibalist la Știința, în timp ce Vlad cochetează atât cu voleiul, cât și cu fotbalul.

Principale realizare profesională: „Perioada, relativ scurtă, dar foarte intensă, inclusiv emoțional, în care am activat ca antrenor al lotului național de junioare. Țin minte că, la intonarea imnului înaintea unui meci, mi-au dat lacrimile. Sincer, nu credeam că asta va ajunge să mă impresioneze într-atât de mult. Le sunt și astăzi recunoscător celor care au făcut posibilă cooptarea mea la nivel de echipă națională. O altă satisfacție majoră a fost titlul național cucerit, din postură de antrenor secund – principal fiind Dumitru Matanie – cu echipa de minivolei a CSȘ Bacău, în 2015. Și aș mai adăuga la acest capitol numeroasele calificări la turneele finale cu echipele CSȘ-ului”.

Principalul regret profesional: „De ultima satisfacție – prezența constantă la turneele finale – se leagă și principala insatisfacție profesional. Mă refer la faptul că nu am reușit niciodată să urc pe podium cu echipele pe care le-am pregătit ca antrenor principal”.

Sportivul preferat: „Din volei, brazilianul Giba, un jucător de o spectaculozitate rară. Din fotbal, Cristiano Ronaldo, un jucător cu calități fizice speciale, de volibalist aș spune, dar și cu calități umane demne de apreciat, așa cum s-a văzut și în plină criză COVID 19, când și-a pus la dispoziție lanțul de hoteluri”.

Hobby: „Călătoriile. Totodată, îmi place mult să joc fotbal și să schiez. Când m-am accidentat la ambii genunchi, în urmă cu un an, mă gândeam cu tristețe că va trebui să renunț la practicarea celor două sporturi. Din fericire, totul s-a rezumat doar la o pauză de câteva luni”.

Mâncarea preferată: „Ochiuri cu cartofi prăjiți. Știu, nu sunt exemplu, dar dacă ar fi după mine, asta aș mânca mereu”.

Muzica preferată: „Cam toate genurile. Mai nou ascult cu mare plăcere muzica din anii 80-90. Poate este și un semn de nostalgie”.

Actori favoriți: „Nu pot spune că mă uit în mod deosebit la filme. Poate că o voi face mai des acum, cu această izolare forțată impusă de Coronavirus. Am însă actori care-mi plac mult, iar în fruntea listei se află Ștefan Iordache, urmat de Gheorghe Dinică”.

Nu poate trăi fără…: „În mod cert nu aș putea trăi fără prieteni și fără familie”.

Vacanța perfectă: „Aș împărți-o între mare și munte. Zece zile la mare, eventual în Grecia, pentru a combina plaja cu plimbările turistice și zece la munte, la noi în țară deoarece beneficiem de peisaje supebe”.

Oraș de suflet: „Ca iubitor al muntelui, mi-a intrat în suflet Brașovul. Iar din perioada petrecută la lotul național, mi-a rămas aproape Timișoara”.

Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Fiind o persoană sociabilă, aș lua o barcă sau un yaht și combustibil pentru a mă putea întoarce cât mai rapid la civilizație. Iar al treilea lucru pe care l-aș lua ar fi o undiță” .

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur: „Apropo de peștișorul de aur. Se zice că un rus, pescuind pe Volga, a prins peștișorul de aur. Acesta i-a promis că-i îndeplinește trei dorințe dacă va fi eliberat. Rusnacul eliberează peștișorul și, ca primă dorință, cere o sticlă de vodcă. Peștișorul se conformează. Rusul o bea, după care îi cere peștișorului ca pe Volga să curgă numai vodcă. Zis și făcut, pe Volga curg valuri de vodcă, iar rusul se afundă în băutură. Beat mort, revine pe mal, de-abia ducându-și picioarele. Peștișorul îi amintește că mai are dreptul la o dorință. Gândindu-se preț de o secundă, mujicul nostru spune: «Încă o vodcă mică!». Cunosc chestionarul rubricii și știu că bancul trebuia să vină mai târziu și, de altfel, la momentul potrivit chiar voi spune și un banc cu… temă. Revenind acum la peștișorul nostru, prima dorință ar fi, în contextul actual, al Coronavirusului, liniște, sănătate și pace. A doua dorință ar fi să pot descoperi o Cristina Neagu a voleiului, iar a treia să dispun de fondurile necesare pentru a crea un club performant”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Cu Morgan Freeman. Îl apreciez atât ca actor, cât și ca realizator și prezentator de reportaje pe Discovery”.

O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar fi dispus să o facă: „Nu știu dacă ar fi chiar o nebunie, dar tare mi-ar plăcea să-mi iau un an sabatic și să fac o călătorie în jurul lumii”.

Activități cu care-și umple timpul în această pandemie creată de COVID-19: „Profit de timpul liber pentru a sta mai mult cu băiatul meu cel mic, Vlad. Înainte, din cauza programului foarte încărcat, în special al lui, ne vedeam mai mult seara. Acum stăm împreună și recuperăm”.

Sfaturi pe timp de Coronavirus: „În afară de cele uzuale – stați acasă, spălați-vă pe mâini, etc- le-aș recomanda oamenilor să rămână optimiști și să comunice cât mai mult cu prietenii folosind telefoanele și rețelele de comunicare. Trebuie să rămânem izolați doar fizic, nu și altfel”.

Ascultă sau spune bancuri? „Îmi place să le ascult, dar, după cum s-a văzut, îmi place și să le spun. Promisesem un banc cu temă. Așadar, într-o bancă intră trei oameni purtând măști sanitare. Când ei anunță «Acesta e un jaf», cei din jur se mai liniștesc”.

Cum se vede la 70 de ani: „Sănătos alături de familie și cu nepoți, pe care să-i duc la sport”.