Cotidianul „Deșteptarea” inaugurează astăzi (S)PORTretul săptămânii. O rubrică menită să vă prezinte, la nivel de intimitate, personalități din sportul băcăuan.

Deschizătoare de drum este fosta campioană mondială la aruncarea ciocanului și actualul director al SCM Bacău, Mihaela Melinte.

Data și locul nașterii. „27 martie 1975, Bacău. Este orașul de care am fost legată întotdeauna, dovadă și faptul că, deși am avut, de-a lungul anilor, numeroase oferte din alte părți, nu l-am părăsit niciodată”.

Stare civilă. „Necăsătorită, doi copii, Maria și Mihail și, trebuie precizat (râde), amândoi făcuți cu același bărbat”.

Cea mai mare realizare profesională. „Titlul de campioană a lumii la seniori cucerit în vara lui 1999, la Sevilla, plus realizarea a nouă recorduri mondiale”.

Cea mai mare neîmplinire profesională. Îi dau lacrimile:

„Faptul că nu am fost lăsată să particip la Jocurile Olimpice. Uite, au trecut 19 ani de la Olimpiada de la Sydney, unde am fost scoasă din concurs chiar de pe stadion pentru un presupus caz de dopaj și încă mai izbucnesc în plâns când îmi amintesc.

Dacă eram vinovată, poate că aș fi trecut mai ușor peste asta. Dar nedreptatatea care mi s-a făcut și spulberarea visului de a cuceri un titlu olimpic sau măcar de a mă bate pentru el mă apasă și în ziua de azi. Doamne, când mi-a fost comunicată decizia scoaterii mele din concurs, am simțit cum cade cerul pe mine! Din acel moment, chiar dacă am continuat să practic acest sport, eu am fost, de fapt, fosta aruncătoare de ciocan Mihaela Melinte”.

Sportivul preferat. „Fostul campion mondial și olimpic la aruncarea ciocanului, Serghei Litvinov”.

Hobbyuri. „Îmi place mult tenisul și, când am timp, ador să mă uit la filme”.
Genul de muzică/artistul favorit. „Cântărețele care mi-au mers la suflet sunt Enya și Loreena McKennit. Vreau să spun însă că atunci când practicam sportul de performanță iubeam mult muzica ritmată, indiferent de gen. Mă ajuta foarte mult să mă pregătesc pentru concursuri”.

Felul de mâncare preferat. „Ceafa la grătar și cartofii prăjiți. Ador acest fel, chiar dacă, din cauza surplusului de kilograme, ar cam trebui să-l elimin din meniu”.

Orașul de suflet. „Bacăul. N-am zis doar că nu l-am părăsit niciodată?”

Vacanța perfectă. „Două săptămâni pe o insulă unde să nu mă deranjeze nimeni”.
Personalitatea cu care ar ieși la o cafea. „Uite, mi-ar plăcea să beau o cafea cu Tom Cruise”.

Capitolul bancuri: le spune sau le ascultă? „Clar, le ascult. Nu sunt bună la spus bancuri”.

Un lucru nebunesc făcut. „Nu-i chiar nebunesc, dar se situează undeva pe acolo: când eram sportivă, cam o dată la două luni stăteam în club și petreceam până la patru-cinci dimineața, iar la ora 10.00 aveam antrenament la aruncări”.

Trei dorințe pe care le-ar putea îndelini peștișorul de aur. „Prima dorință este să câștig un titlu olimpic cu un sportiv de-al meu. A doua ar fi să slăbesc vreo 30 de kilograme. Iar a treia dorință, și aici ar face bine peștișorul să se grăbească, ar fi ca Bianca Perie-Ghelber să realizeze baremul de participare la Mondialele din octombrie, de la Doha, unde mi-aș dori să se situeze în primii 6”.

Dacă nu ar fi fost atletă… „Cred că aș fi făcut oricare alt sport deoarece când eram mică îmi plăceau toate disciplinele sportive”.

Cum se vede la 70 de ani. Râde: „Dacă ajung la 70”. Redevenind serioasă: „Oricum sufletul îmi va rămâne tânăr. La 70 de ani mă văd plimbându-mi nepoții în parc”.


PUBLICITATE