28 martie 2024
Sport(S)PORTretul săptămânii: Marius Căpușă ar dori să oprească timpul

(S)PORTretul săptămânii: Marius Căpușă ar dori să oprească timpul

De la fotbal la handbal. Iar de la handbal la fotbal și retur! C-așa-i în…tenis, vorba lui Toma Caragiu! Pe rând acum. Cele trei sporturi amintite au locul lor în viața și activitatea directorului CSȘ Bacău, Marius Căpușă. Om de gol la divizionara C Partizanul Bacău, Marius Căpușă a cotit-o spre handbal în 1993, ca student al Institului de Educație Fizică și Sport din Bacău. „Nu exista specializarea fotbal, așa că am mers pe handbal”, spune Căpușă, care ține să precizeze:

„Norocul meu la acea vreme s-a numit regretatul doctor Teofil Bora, căruia îi voi păstra mereu un loc aparte în sufletul meu. Dumnealui m-a ajutat în pregătirea examenului de admitere”. Celălalt om care a jucat un rol foarte important în viața lui Marius Căpușă a fost Dumitru Sechelariu: „Îi datorez enorm lui Dumitru Sechelariu, Dumnezeu să-l odihnească în pace! Cât voi trăi, îi voi purta un respect deosebit”. Prin intermediul lui Sechelariu, Căpușă a revenit în fotbal. De data aceasta, în calitate de conducător al FCM Bacău.

„În acei ani petrecuți la FCM am învățat foarte multe lucruri. Iar multe dintre acestea îmi sunt extrem de utile acum, la CSȘ Bacău”, spune Marius Căpușă. Dacă în 2009 l-a despărțit un singur gol de accederea în Final Four-ul Campionatului Național cu juniorii A de la FCM Bacău, vara trecută, Căpușă a trăit satisfacția unui argint național alături de handbalistele junioare IV pregătite la CSȘ Bacău de Georgiana Vântu. „Uite-așa ne întoarcem la handbal”, zâmbește Marius, care lămurește și rolul tenisului: „E principalul meu hobby”. Fotbal, handbal și tenis, deci. Dar nu numai. „(S)PORTretul săptămânii” ni-l prezintă pe Marius Căpușă la nivel de detaliu. Și de intimitate.



Data și locul nașterii: 31 mai 1968, Bacău.

Stare civilă: căsătorit cu Dana, o fiică, Diana. În vârstă de 11 ani (va împlini 12 pe data de 5 ianuarie), Diana face parte din trupa de majorete de la Palatul Copiilor.

Principala realizare profesională: „Ar fi mai multe. Încep cu cea mai recentă: titlul de vice-campioană națională cucerit de echipa de handbal, junioare 4 pregătită împreună cu profesoara Georgiana Vântu. Tot din handbal, mă bucură parteneriatul încheiat în vară cu CSM Bacău, în baza căruia am transferat la clubul Primăriei o serie de jucători cu frumoase perspective. O altă realizare notabilă ține de modernizarea Sălii «Orizont» și sper ca în scurt timp, eventual până la finalul anului, să facem același lucru și cu sala de sport a Colegiului «Vasile Alecsandri»”.

Principalul regret profesional: „Că nu mai lucrez în fotbal. Îmi lipsește mult fotbalul, iar asta îmi aduce aminte o vorbă pe care mi-a spus-o cândva Dumitru Sechelariu: «În viață nu faci întotdeauna doar ceea ce-ți place»”.
Sportivul preferat: Roger Federer.

Hobby: „Sunt un mare cinefil. Cel mai mult mă pasionează filmele istorice și cele polițiste. Un alt hobby este tenisul de câmp; îmi place și să-l practic, și să-l urmăresc”.

Mâncarea favorită: „Friptura de pui la grătar”.

Orașul de suflet: „Bacăul. Aici m-am născut, aici m-am realizat profesional și familial, aici trăiesc”.

Actorii preferați: „Am o listă întreagă. Din pleiada de mari actori români, îl pun în fruntea listei pe Gheorghe Dinică; fabulos. Ca actriță, o prefer pe Cate Blanchett. A făcut un rol memorabil în „Elisabeta, regina virgină”. Aș fi în stare să urmăresc o zi întreagă acest film fără să mă plictisesc”.

Muzica preferată: „Cea disco din anii 70-80. Cu ABBA și Modern Talking în prim-plan.

Vacanța perfectă: „Evident, cu familia. Și, foarte important, fără telefon. Dacă se poate, și fără televizor”.
Nu poate trăi fără…: „Fiica mea, Diana”.

Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Familia, rachetele de tenis și portretul mamei. Din păcate, mama a plecat dintre noi în urmă cu 25 de ani. Mă bucur că a apucat măcar să mă vadă student; a fost mândră de mine”.

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur: „În primul rând, să oprească timpul. Sau, eventual, să treacă ceva mai greu. De multe ori, simt că nu-mi ajunge timpul. Azi e luni și mâine te trezești că-i duminică. Acum e primăvară și deodată vezi că a venit iarna. Dacă peștișorul ar putea face ceva în direcția asta, zău că i-aș rămâne recunoscător. De asemenea, doresc să-mi văd fata realizată din punct de vedere profesional: să facă ceea ce-și dorește, ceea ce-i place. Și mi-ar mai plăcea să-i văd pe toți cei din jurul meu fericiți, sănătoși și fără griji”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Din lumea artistică, Tudor Gheorghe. Din cea sportivă, Ilie Năstase”.
O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar dori să o facă: „Nu e neapărat o nebunie, ci mai degrabă un lucru ceva mai aparte. Am harul de a imita anumite persoane, atât în ceea ce privește vocea, cât și gesturile. Îmi place să fac asta, mă destinde, dar, repet nu e chiar o nebunie”.

Capitolul bancuri: le spune sau le ascultă? „Deși mi se spune că aș avea un anumit talent actoricesc, îmi place mai degrabă să ascult bancuri decât să le spun. Cea mai recentă glumă auzită? Asta, cu naționala de fotbal a României: că după înfrângerile cu Suedia și Spania, am ratat calificarea directă la Euro, dar că mergem totuși la «baraj». La barajul de la…Vidraru”.

Cum se vede la 70 de ani: „Să dea Dumnezeu să-i prind. Sper să fiu un bătrân folositor celor din jur. Dar, ca să glumim, dacă prind pestișorul de aur și-mi îndeplinește dorința de a opri timpul, atunci nu voi îmbătrâni și voi avea mereu în jur de 50 de ani, nu?”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri