25 aprilie 2024
Sport(S)PORTretul săptămânii: Gabriel Bitan: „Vreau să sar… peste accidentări”

Multiplu campion la săritura în lungime, atletul bucureștean legitimat la CSM Onești revine după o pauză cauzată de probleme medicale și-și ia elan pentru Tokyo 2021

(S)PORTretul săptămânii: Gabriel Bitan: „Vreau să sar… peste accidentări”

Multiplu campion la săritura în lungime, atletul bucureștean legitimat la CSM Onești revine după o pauză cauzată de probleme medicale și-și ia elan pentru Tokyo 2021

Așchia nu sare departe de trunchi. Dovada: Gabriel Bitan, fiul performerilor Viorel și Viorica Bitan (Dinamo, respectiv CSȘ 4 București) a ales, la rândul său, săritura în lungime. Așchia nu sare departe de trunchi, dar sare departe de prag. Departe rău! Recordul personal al lui Gabi este de 7,96 m, iar granița celor 8 metri poate fi depășită fără doar și poate. De altfel, Ingrid Istrate, directorul CSM Onești, club care l-a încorporat pe Gabi Bitan încă din 2011, declara recent, pentru Deșteptarea: „Una dintre speranțele clubului pentru Olimpiada de la Tokyo este Gabi Bitan. Am convingerea că Gabi va trece ușor peste opt metri”. Atletul care va împlini luna viitoare 22 de ani nu-și face griji în această privință. Cu atât mai mult cu cât come-back-ul său după o perioadă măcinată de accidentări se anunță unul în forță. Iar cu prilejul rubricii noastre săptămânale, am programat deja interviul de…după Tokyo 2021. Să nu cumva să ne…sari, Gabi!

Data și locul nașterii: 23 iulie 1998, București.



Stare civilă: „Necăsatorit. Am o prietenă, Roberta, care a practicat și ea atletismul. Relația noastră a început în urmă cu doi ani, iar faptul că Roberta, care este studentă la UNEFS, împărtășește pasiunea mea pentru atletism, reprezintă un sprijin important în derularea carierei mele. Din punctul ăsta de vedere, chiar că sunt privilegiat, în condițiile în care și părinții mei cunosc foarte bine ce presupune o carieră dedicată atletismului”.

Principala realizare profesională: „Din punct de vedere valoric, locul 1 la Balcaniada de Seniori de la Istanbul din 2019. În plan sentimental, prima medalie importantă din carieră, cea cucerită în 2013, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht.

Principalul regret profesional: „La acest capitol aș fi tentat să fac referire la o perioadă din timpul junioratului în care am luat mai multe decizii greșite. Numai că, la drept vorbind, nu regret nimic. Nici măcar acele decizii greșite deoarece, din punctul meu de vedere, perioada junioratului este una în care te formezi și înveți. După cum știm bine, și din greșeli sau mai ales din greșeli se învață. Mie, de exemplu, mi-au prins bine”.

Sportivul preferat: „Carl Lewis. Iar aici ar trebui să detaliez. Până să mă dedic exclusiv săriturii în lungime, o vreme am cochetat și cu sprintul. Tipul de alergare de la sprint diferă de cel specific săriturii în lungime, or eu nu reușeam să le îmbin mereu. În acest context, după antrenamente sau după diferite concursuri, tatăl meu îmi arăta filmulețe cu Carl Lewis, omul care a îmbinat perfect cele doua tipuri de alergare”.

Hobby: „Principalul hobby este tenisul de picior. Aș juca toată ziua, numai că rigorile activității de atlet mă obligă să-mi dozez foarte judicios programul și energia fizică. În compensație, revanșez cu sportul electronic; cam o oră și jumătate pe zi, mă dedic jocurilor pe computer ”.

Mâncarea favorită: „Burgerii. Știu, nu sunt recomandați. Și nu fac excese. Dar îmi plac”.

Orașul de suflet: „Utrecht-ul, prin prisma acelei medalii de la FOTE 2013 care a marcat startul meu profesional. Și ar mai fi Nanjing-ul, ca element de noutate”.

Actorii preferați: „De departe, Anthony Hopkins: aș putea spune că este personificarea actorului. Îmi mai place Gerard Butler

Muzica preferată: „N-am o trupă preferată, după cum nu am nici un stil muzical după care să mă dau în vânt. În principiu, îmi plac melodiile comerciale. Și apropo de asta, citisem că, atunci când a fost intervievată pentru rubrica de față, colega mea de club Iulia Banaga spunea că nu există antrenament pe care să nu-l facă pe muzică. În cazul meu, e invers: nu m-am antrenat niciodată pe muzică”.

Vacanța perfectă: „Clar, într-un mediu călduros, pe o plajă și alături de persoanele dragi mie”.

Nu poate trăi fără: „Sport. Dacă nu sunt la antrenamente, nu ratez vreun meci de fotbal, mai ales dacă joacă echipele mele favorite: Dinamo și Arsenal”.

 

 Trei lucruri de luat pe o insulă pustie: „Pentru a supraviețui, o undiță, pentru a mă menține în formă, o coardă de sărit, iar pentru a rămâne conectat la un nivel mental corespuntor, cartea lui Gheorghe Hagi, <Campionii Creează Campioni>”.

Trei dorințe pe care i le-ar putea îndeplini peștișorul de aur:În primul și în primul rând, să nu mai am parte de accidentări. Să…sar peste ele. Apoi, să existe în România toate condițiile necesare marii performanțe în sport, în general și în atletism în mod special. Și mai am dreptul la o dorință, nu? Ei bine, să ajungă Dinamo în Champions League. Știu, știu, acum suntem mai aproape de Liga a II-a, dar dacă stă în puteri peștișorului, de ce nu?”.

Personalitatea cu care ar ieși la o cafea: „Gheorghe Hagi”.

O nebunie pe care a făcut-o sau pe care ar dori să o facă: „Mi-ar plăcea să conduc un monopost de Formula 1”.

Ce a învățat în aceste vremuri create de pandemia noului Coronavirus: „Dacă este să mă gândesc bine, mă voi referi tot la sport. Am ajuns la concluzia că, uneori, e mai bine să ai răbdare decât să forțezi lucrurile. Eu veneam după o accidentare, urmată de o recuperare temeinică pe care mi-a asigurat-o CSM Onești și pauza aceasta mi-a prins bine. Faptul că s-a întrerupt totul din cauza pandemiei mi-a permis să fac un pas după altul, cu calm, iar rezultatele se văd acum, când sunt destul de aproape de forma mea fizica optimă”.

Capitolul bancuri: le spune sau le ascultă?Ascult sau, și mai bine spus, citesc bancuri, iar cele care-mi rămân în memorie, le spun mai departe. Momentan, nu-mi vine în minte niciunul, așa ca aș mai degrabă aș asculta unul bun”

. Să alegem unul cu temă. Numai de n-ar citi Robeta! Așadar, ea și el discută. Ea îi spune lui: „Nu-ți e rusine? Ai spus că atletismul e pe primul loc în inima ta. Cum să fiu eu pe locul 2? Cum?”. El: „Dar stai liniștită iubito, că esti înaintea fotbalului, a boxului, a handbalului și a natației”.

Cum se vede la 70 de ani: „Alături de Roberta, ducându-ne nepoțeii pe stadion, la antrenament sau la concursuri”.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri