Sub pretextul unei asa-zise majorari de capital social, Primaria Bacau a „dirijat“ aproximativ 400.000 de euro spre o firma controlata de Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL. La sedinta din 31 ianuarie, consilierii locali au aprobat un proiect de hotarâre vizând majorarea capitalului SC „Sport Club Bacau“ SA cu suma de 1,6 milioane lei. Extrem de subtire (doar 3 rânduri !!!), cererea de majorare a fost iscalita de Remus Pozinarea, directorul sportiv al societatii. Potrivit Actului constitutiv, SC „Sport Club Bacau“ SA ii are drept imputerniciti pe Liviu Goian, presedintele Consiliului de Administratie, respectiv Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului. In ultimii ani, firma amintita a primit finantari extrem de generoase din partea Consiliului Local (CL) Bacau, acestea ajungând la peste 1 milion de euro. In ciuda finantarilor consistente „atrase“ de la bugetul local, societatea patronata de Goian&PNL a incheiat anul 2009 cu o situatie financiara dezastruoasa – pierderi de 3 milioane lei.

Municipalitatea bacauana a reusit performanta de a aproba o finantare de 400.000 de euro in baza unei cereri de 3 rânduri (!!!). Aceasta a fost remisa CL Bacau, pe 24 ianuarie 2012, si a fost semnata de directorul sportiv al societatii "Sport Club Bacau" SA, Remus Pozinarea. Pe 31 ianuarie, alesii bacauanilor au aprobat finantarea de 400.000 de euro, girând prin vot un proiect de hotarâre ce viza o presupusa majorare de capital social la "Sport Club Bacau" SA.
"Va rugam prin prezenta sa aprobati majorarea capitalului social a SC Sport Club Bacau SA, cu suma de 1.600.000 lei, necesara sustinerii activitatii echipei de fotbal, pâna la identificarea altor surse de finantare", se arata in adresa remisa de Pozinarea municipalitatii. In temeiul celor câteva rânduri redate anterior, CL a deblocat suma ceruta.

Unde au disparut imputernicitii din AGA?

Majorarile de capital la Sport Club Bacau SA au intrat, deja, in analele administratiei locale. Sub pretextul acestora, CL a pompat aproximativ 1 milion de euro in societate in intervalul 2010-2011. Cererile de finantare aprobate de CL contineau semnaturile reprezentantilor Adunarii Generale a Actionarilor (AGA), in speta ale consilierilor locali PNL Lucian Ciubotariu, Neculai Nechita, Mircea Fechet, Ion Rotaru si Ilie Birzu. Ultima cerere formulata de reprezentantii Sport Club Bacau SA nu mai contine semnaturile imputernicitilor CL in AGA, dupa modelul instituit prin solicitarile anterioare. Conform Actului constitutiv, Consiliul de Administratie al Sport Club Bacau SA este alcatuit din Liviu Goian, vicepresedintele municipalei PNL, Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului, respectiv Adrian Dospinescu, fost director tehnic in Primaria Bacau.

Cheltuieli curente de miliarde

Reprezentantii CL in AGA de la Sport Club Bacau SA sustin ca banii aprobati in sedinta din 31 ianuarie vor fi folositi la plata unor datorii. George Bogatu, ales local PSD, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca majorarea de capital vizeaza plata utilitatilor. "Majorarea de-asta a fost facuta, pentru plata utilitatilor. Probabil ca Pozinarea a facut cerea in numele clubului. Fiind vorba de plata unor utilitati, el cunoaste bine situatia de acolo. Pentru asta a fost majorarea de capital. Sunt problemele alea de plata, energie, mai multe. Va dati seama ca daca au solicitat suma asta trebuie sa justifice ce au facut cu ei. Probabil marirea de capital s-a afacut având in vedere acumularea de datorii si, in perspectiva, fiind nevoie de bani pentru problemele astea pe care le are la club", a afirmat Bogatu, membru in AGA de la Sport Club Bacau SA.

„Fiind vorba de plata unor utilitati, el cunoaste bine situatia de acolo. Pentru asta a fost majorarea de capital. Sunt problemele alea de plata, energie, mai multe.”
George Bogatu, consilier local PSD

„Modernizeaza baza Letea”

Neculai Nechita, consilier local PNL, a afirmat ca nu-si explica de ce nu s-a venit in CL cu cerere de finantare din partea AGA (adunarea fiind compusa chiar din alesii locali). Penelistul a afirmat ca, cel mai probabil, o parte din banii pe care-i primeste Sport Club Bacau SA sunt folositi la modernizarea bazei sportive Letea, aflata in proprietatea municipalitatii. "Sincer nu stiu. Probabil asa s-a hotarât la momentul ala, sa se faca cererea, in conducerea Sport Clubului. Probabil, fiind director sportiv, l-a delegat pe Pozinarea sa faca aceasta cerere de majorare. Noua nu ni s-a solicitat sa initiem un proiect", a afirmat Nechita. El a recunoscut ca, desi imputernicit al CL in AGA de la Sport Club, nu cunoaste valoarea capitalului societatii.
"Acuma nu stiu daca nu cumva ultimele sume sunt solicitate si pentru amenajarea bazei sportive de la Letea. Stiti cum arata. Acolo s-au facut vestiare, sala de mese, terenul, tribuna a doua", opinat consilierul local. Nechita a recunoscut ca suma primita de Sport Club Bacau SA este mare, dar – a afirmat penelistul – pentru a face performanta echipa are nevoie de bani. In prezent, echipa Sport Club Bacau – care functioneaza pe firma cu acelasi nume a Primariei Bacau – se afla in Divizia C (al treilea esalon valoric al fotbalului românesc). Baza Letea este modernizata cu bani de la Primaria Bacau, in temeiul unui contract de 1,53 milioane lei incheiat de municipalitate, in iulie 2011, cu firma Nataconex. "Sumele aprobate n-au nicio legatura cu modernizarea bazei Letea", a recunoscut si consilierul George Bogatu.

Unde s-au scurs banii?
Sport Club Bacau SA, pierderi de 3 milioane lei

Firma detinuta de Primaria Bacau a devenit, in ultimii ani, un adevarat aspirator de bani publici. Prin asa-zise majorari de capital social (care nu s-au mai regasit in societate), CL a directionat sume colosale catre Sport Club Bacau SA. Numai in 2010, firma – pe atunci denumita Fotbal Club Municipal Bacau SA – a primit din partea CL 1,2 milioane lei, cu titlul de majorare a capitalului. Finantarea a fost asigurata in temeiul a doua hotarâri de CL (HCL nr. 87/2010, respectiv HCL nr. 142/2010). Pe 31 august 2010, CL Bacau aproba majorarea propriu-zisa a capitalului social, cu suma de 1,2 milioane lei (HCL nr. 288.a/2010), desi banii primiti anterior de societate fusesera epuizati cu plata unor datorii catre stat si terti. Pe 27 decembrie 2010, la ultima sedinta a CL din an, alesii au aprobat o noua majorare de capital social, in suma de 1,2 milioane lei. La momentul respectiv, banii au fost virati catre societate cu scopul de a nu se perturba activitatea acesteia. Potrivit unui raport semnat de viceprimarul Dragos Luchian, in decembrie 2010, cele 1,2 milioane lei erau necesare pentru "echilibrarea situatiei economico-financiare" a societatii (denumita la acel moment Fotbal Club Municipal Bacau SA).
Ingineriile financiare realizate de administratia Stavarache, spre asa-zisa finantare a fotbalului bacauan, au culminat cu un exercitiu financiar catastrofal. Cu numele schimbat, intre timp, in Sport Club Bacau SA (vezi HCL nr. 273 din 31 august 2011), societatea municipalitatii a inregistrat in 2009 pierderi totale de 3 milioane lei (!!!). Intr-o ancheta publicata in august 2011 (n.r. – vezi articolul: "Societatea FCM Bacau SA a incheiat 2010 cu pierderi de 3 milioane de lei"), cotidianul Desteptarea dezvaluia ca prin firma Primariei s-au scurs bani cu nemiluita, fara ca autoritatile sa investigheze jaful petrecut in dauna bugetului local. Simptomatic, intr-o hotarâre adoptata de AGA de la Sport Club Bacau SA pe 25 mai 2011, alesii precizau ca pierderile inregistrate "vor fi recuperate din profitul ce se va obtine in anii urmatori" (!).

Goian: „Bateti câmpii”

Abordat de jurnalistii Desteptarii, Liviu Goian – presedintele CA de la Sport Club Bacau SA – a declarat ca ingineriile financiare sunt perfect legale si ca finantarea Sport Club nu intâmpina probleme. "La ce pot sa fie folositi acesti bani? Pentru activitatea sportiva, pentru obiectul de activitate al societatii comerciale. Vom face activitate sportiva, care implica tot ce inseamna viata unei societati comerciale. Cu plati corecte, cu plata de utilitati la zi", a declarat Goian. El a lansat mai multe jigniri, declarând ca jurnalistii bat câmpii in incercarea de a reliefa problemele pe care le are Sport Club Bacau SA. "Bati câmpii, vrei sa gasesti ceva necurat care nu exista", a afirmat, pe un ton trivial, Liviu Goian.
Gabriel Axinte, consilier local PDL, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca situatia in care se afla societatea Primariei nu e tocmai roza. Axinte a facut o interpelare in sedinata CL din 31 ianuarie, solicitând sefilor municipalitatii o dare de seama privitoare la banii bagati in firma din bugetul local. "Toate acele majorari de capital s-au facut cu perspectiva ca un investitor va veni cândva la aceasta echipa. Iata ca n-a venit. Am ridicat problema si la ultima sedinta si mi s-a spus ca banii sunt pentru plata utilitatilor, a curentului electric. Cred ca se simt si ei cu musca pe caciula", a comentat Axinte, cu privire la reprezentantii CL din AGA de la Sport Club Bacau SA.
Lucian BogdanelPUBLICITATE