20 aprilie 2024
ActualitateSpitalului Municipal de Urgență Moinești, dat din nou ca exemplu pozitiv

Spitalului Municipal de Urgență Moinești, dat din nou ca exemplu pozitiv

Spitalul Municipal de Urgență Moinești a fost dat ca exemplu pentru managementul său de succes în cadrul celei de a V-a ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Poiana Brașov.

Organizat de ISPOR România, Societatea Română de Farmacoeconomie, Universitatea de Medicină și Farmacie Tg. Mureș și Universitatea Sapientia, evenimentul a reunit manageri de spitale, directori medicali și directori financiar-contabili din toată țara, alături de Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (inclusiv Răzvan Vulcănescu, președintele interimar al acestei instituții, și dr. Oana Ingrid Mocanu, director general adjunct), doctori secretari de stat din cadrul direcțiilor de politici medicale din Ministerul Sănătății, de la Agenția Națională a Medicamentului, reprezentanți ai industriei farmaceutice, de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (prin președintele acesteia, dr. Vasile Cepoi), dar și profesori de la instituții economice și politici de sănătate (ELTE), reprezentanți ai CNAS, Institutul de Sănătate Publică și ISPOR Ungaria, Serbia și Croația, profesori de la universitățile de medicină și farmacie din toată țara, inclusiv reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății.

Prezentare la workshop-ul privind organizarea eficientă



La sesiunea de Workshop privind achizițiile publice, noutăți legislative și organizare eficientă a sistemului de achiziții în spitalele publice, la Capitolul „Manageri de succes, spitale de succes”, a fost prezentat Spitalul Municipal de Urgență Moinești, alături de Institutul Clinic Fundeni și Spitalul Județean de Urgență Oradea. Despre cheia acestui succes a vorbit prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, managerul spitalului, care a expus audienței, printr-o prezentare power point, evoluția Spitalului Municipal de Urgență Moinești în ultimii 10 ani. Prezentări asemănătoare au făcut și dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni (care a vorbit despre oportunitățile oferite de proiectele de cercetare derulate în institut), și dr. Gheorghe Carp, de la Spitalul Județean de Urgență Oradea (care a prezentat beneficiile unificării și integrării activităților spitalelor din municipiul Oradea și strategia de dezvoltare a infrastucturii spitalului).

„Ca instituţie emblematică a sistemului sanitar, Spitalul Municipal de Urgență Moinești a trebuit să facă faţă unor provocări majore în privinţa rolului şi locului său în cadrul unui sistem destul de greu încercat în ultimii ani. Echipa pe care am alcătuit-o a avut de luptat în primul rând cu schimbarea la nivel de mentalitate și comportament al angajaților. Această etapă a fost foarte importantă, pentru că schimbările ulterioare au fost înfăptuite de către oameni și pentru oameni.
Am încercat armonizarea și omogenizarea a tot ce înseamnă organizare, schimbare, finanțare, acreditare, cercetare și formare, având ca scop final funcționarea în bune condiții a spitalului. Pe parcurs, am analizat şi adaptat experienţele de succes din ţările Uniunii Europene, Israel, SUA. În acest sens, vizitele de informare, schimbul de experienţă în spitalele similare din statele membre au fost deosebit de utile. Odată cu integrarea, pacientul se află în centrul atenției noastre, calitatea actului medical, în toate componentele sale, fiind cea care asigură trăinicia spitalului.”
prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești

În prezent, Spitalul Municipal de Urgență Moinești este un complex multidisciplinar și multifuncțional cu 414 paturi, clasificat la gradul III, reacreditat acum, în 2018, de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Spitalul dispune de 40 de secții și compartimente din toate specializările, are și 20 de paturi de spitalizare de zi, un platou clinic performant (computer tomograf, RMN, laborator de explorări funcționale, laborator clinic, laborator imagistică, laborator de anatomie patologică, endoscopie), 8 linii de gardă continuă (pe ATI, Medicină internă, Chirurgie, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, Urgență, Radiologie, Laborator clinic) și 3 linii de gardă la domiciliu (pe Ortopedie, Neurologie și Psihiatrie), un ambulatoriu de specialitate integrat, dar și heliport. În total, aici lucrează 556 de angajați, din care 119 medici și 218 asistenți medicali.

Ce va urma

Iar agenda managerului și doctorului Adrian Cotîrleț este plină și pentru perioada următoare. Abia sosit de la a 120-a ediție a Congresului Francez de Chirurgie, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute, acum participarea la această conferință de la Brașov, tot luna aceasta dr. Cotîrleț, împreună cu doctori din echipa sa, va fi prezent la Conferința Zilele Medicale Rădăuțene de la Sucevița (25-27 octombrie). Luna viitoare, pe agenda Spitalului Municipal de Urgență Moinești mai sunt trecute: Conferința Națională de Bioetică Iași (8-10 noiembrie), Conferințele Institutului Regional de Oncologie Iași (22- 25 noiembrie), Conferința Română a Spitalelor București (22 noiembrie) și, cel mai important, Congresul AAGL-Ginecologie SUA din Las Vegas (11-15 noiembrie).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri