20 aprilie 2024
ActualitateSpitalul Municipal Moinesti - exceptia in Sanatate/Medicina cu fata europeana

Spitalul Municipal Moinesti – exceptia in Sanatate/Medicina cu fata europeana

In conditiile cand, dupa Revolutie, sistemul sanitar s-a confruntat an de an cu probleme majore in care lipsa banului si-a pus adanc amprenta, bolnavul fiind cel care a avut cel mai mult de suferit, in Moinesti, zona declarata defavorizata, s-a ridicat si a prosperat un spital, o exceptie in Sanatate. Mai ales pentru o unitate sanitara de talia unui spital municipal. In toata tara, au fost desfiintate sau restructurate spitalele, medicii si asistentii au iesit in strada si au cerut demisia sefilor Sanatatii. La Spitalul Moinesti, a fost intotdeauna liniste si pace. Aici, s-a vorbit mereu de un exemplu de management si de munca in echipa.

Spitalul Municipal Moinesti este pentru aceasta zona cea mai importanta institutie in asigurarea asistentei medicale pentru locuitorii municipiului si ai comunelor arondate, aproximativ 150.000 persoane. Adresabilitatea a crescut datorita reputatiei personalului si conditiilor pe care le asigura spitalul. Unitatea spitaliceasca este nu numai un element al unei organizatii cu caracter medical si social, ale carei functii constau in asigurarea de ingrijiri medicale complete populatiei, dar si un centru de completare a pregatirii profesionale pentru doctoranzi, medici stagiari, studenti la facultatile de Medicina si Biologie si pentru asistentii medicali. Nivelul stiinfific este mentinut prin participarea permanenta a medicilor care lucreaza aici la conferinte si congrese nationale si internationale.

Maternitatea



spitalului, cea mai

moderna din judet

Structura spitalului a cunoscut transformari repetate. In primul rand prin infiintarea sectiei Obstetrica-Ginecologie care asigura asistenta medicala la nastere populatiei feminine din Moinesti si din comunele arondate, dupa o perioada de peste 25 de ani, timp in care pacientele erau nevoite sa nasca la zeci de kilometri de casa, fie la Spitalul Comanesti, fie la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. &#8222Un proiect indraznet, cu eforturi materiale si umane mari, care a fost posibil datorita factorilor economici si politici din zona, a organizatiilor non-guvernamentale care si-au adus un aport substantial la finantarea lucrarilor”, a dezvaluit secretul succesului dr. Adrian Cotirlet, medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale, director al spitalului din 2001. Sectia de Obstetrica – Ginecologie din cadrul spitalului moinestean functioneaza cu un numar de 45 paturi, din care 15 paturi sunt alocate compartimentului Neonatologie. Dotata cu 11 saloane in sistem rooming (mama si copilul stau in acelasi loc), saloane moderne, sali de nasteri, de operatie si de tratament ultradotate si incubatoare pentru nou-nascuti, sectia dispune de personal specializat si conditii hoteliere occidentale.

Un spital, pentru binele locuitorilor din zona

A urmat apoi inaugurarea Statiei de Hemodializa, a doua statie de acest fel din judet, ce functioneaza in prezent cu 6 aparate. Infiintarea si amenajarea sectiei Pneumoftiziologie cu 30 paturi, ce isi desfasoara activitatea in doua pavilioane modernizate si renovate complet, intregeste structura cu paturi a spitalului. Pe parcursul anului 2004 a continuat reamenajarea saloanelor, Blocului Operator, sectiei Anestezie si Terapie Intensiva, amenajarea salii de operatie – ortopedie, dotarea cu aparat anestezie si aparat Roentgen mobil, pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si hoteliere acordate pacientilor. Pe total 356 de paturi, la care se adauga 10 paturi pentru insotitori pediatrie. Aici functioneaza sectii specifice specializarilor: medicina interna, nefrologie, cardiologie, recuperare, medicina fizica si balneologie, ATI, pediatrie, chirurgie generala, chirurgie laparoscopica, ortopedie si traumatologie, obstetrica-ginecologie, neonatologie, boli infectioase, dermato-venerice, pneumoftiziologie. Un spital in care, in medie sunt internati 1.500 de pacienti lunar, din judetul Bacau, dar si din toate judetele tarii.

Chirurgia laparoscopica, recunoscuta in tara si strainatate

Sectia de chirurgie, care asigura asistenta chirurgicala pentru pacientii cu afectiuni benigne sau maligne de glanda tiroida, de san, de colon, rect, anus, intestin subtire si apendic sau cu afectiuni hepato-biliare, ale stomacului, duodenului, de intestin subtire si de tract genito-urinar, este de departe cea mai solicitata. Pentru buna desfasurare a activitatii medicale de profil, in anul 2004 s-a continuat programul de modernizare a blocului operator. S-au renovat si reutilat sala de preanestezie, o camera filtru pentru medici, sala de pregatire materiale, dotata cu un modul automat pentru spalarea si dezinfectia instrumentarului, cat si cu un curatator cu ultrasunete Amsco. Una din salile de operatie a fost dotata cu aparatura si echipamente primite de la Ministerul Sanatatii, iar in prezent se lucreaza si cu un bisturiu cu ultrasunete, folosit in special pentru chirurgia ficatului, a pancreasului si splinei instrumentar rar intalnit in spitalele si clinicile din tara. &#8222In plus, prin achizitionarea unei statii grafice digitale am reusit sa realizam arhivarea imaginilor in sistem digital, a declarat dr. Cotirlet. De asemenea, cu sprijinul sponsorilor si cu aportul unor ONG-uri din Franta, Belgia, Norvegia, Olanda am continuat reamenajarea si modernizarea a doua saloane. Tot ca urmare a acestor colaborari ne-am imbunatatit si dotarea tehnica cu noi echipamente medicale”. In 1995 s-a efectuat prima operatie laparoscopica in Spitalul Moinesti. Cu timpul, s-a format o echipa complexa chirurgical-anesteziologica, care a reusit performanta ca pana in prezent sa realizeze peste 2.500 de interventii laparoscopice, din care in jur de 35 la suta in regim de urgenta. Premierele chirurgicale au fost: cura laparoscopica a herniei hiatale (prin tehnica Nissen), a herniei diafragmatice si a eventratiei. Aria interventiilor s-a extins datorita caracterului de urgenta a activitatii spitalului, la chirurgie toracica, cardiovasculara si urologica.

Urgenta a fost

modernizata si adusa

la standarde europene

Peste un miliard de lei s-au investit in aceasta perioada in modernizarea serviciului de urgenta al Spitalului Muncipal Moinesti, care dispune acum de aparatura de ultima generatie. Compartimentul Primire Urgente functioneaza cu patru linii de garda pentru specialitatiile: boli interne, chirurgie, pediatrie, obstetrica- ginecologie. In plus, ambulatoriul de specialitat, conceput initial ca parte indispensabila a spitalului, este unitatea de specialitate care actioneaza foarte mult spre latura profilactica, intrucat prin activitatea sa vine in contact cu un numar extrem de mare de persoane, fapt care permite sa se depisteze boli in stadii incipiente in cabinetele in care lucreaza medici din toate specialitatile medicale. Registrul activitatilor este intregit prin functionarea laboratoarelor de investigatii paraclinice: Laboratorul de analize medicale, Laboratorul de radiologie si imagistica medicala, Laboratorul de anatomie patologica, Statiei centrale de sterilizare, Serviciului de recuperare fizica medicala si balneologie, Serviciului de explorari functionale si a farmaciei.

Proiecte

&#8222Nu avem de gand sa ne oprim aici, a mai precizat dr. Adrian Cotirlet. Eforturile noaste se vor concentra in continuare pe realizarea unor noi proiecte in care este inclusa spalatoria spitalului, reabilitarea serviciului de sterilizare, extinderea unor sectii, renovarea, modernizarea si dotarea cu aparatura de inalta performanta a spitalului si crearea conditiilor pentru activitati medicale civilizate, informatizarea spitalului. La acestea se vor adauga noi premiere in domeniul profesional, disciplina si spirit de echipa&#8221. Intr-un motto al intregii echipe de la Moinesti, in care &#8222medicina isi va pastra maretia daca va sti sa ramana umana”. Secretul reusitei? &#8222Adaptarea din mersScris de Roxana NEAGU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri