25 aprilie 2024
Top StorySpitalul Judetean risca sa plateasca un milion de euro unui bolnav de...

Spitalul Judetean risca sa plateasca un milion de euro unui bolnav de SIDA

Un tanar infectat cu virusul HIV este pe cale sa castige un proces care ar obliga Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau sa-i plateasca despagubiri de un milion de euro.

Discutii aprinse si indelungi in sedinta Consiliului Judetean (CJ) de vineri, 20 decembrie. Proiectul care a incins spiritele a vizat contractarea de servicii juridice de catre Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, mai exact, angajarea unei case de avocatura care sa apere spitalul in doua procese de malpraxis, care se afla pe rol si in care se cer despagubiri uriase.

Petru Enasoae, PDL, a cerut informatii privind costurile acestor servicii, afirmând ca “riscam sa cheltuim banii degeaba”, si a reprosat faptul ca este consilier de multi ani si abia acum afla ca pe rol sunt procese din 1990.



Presedintele Dragos Benea i-a explicat ca in pâna in 2010 spitalul nu era in subordinea CJ Bacau. Dan Stoica, managerul SJU, a prezentat spetele si a explicat ca “angajarea unei case de avocatura nu garanteaza câstigarea proceselor”. Primul proces a fost deschis de un tânar de 24 de ani care, internat in perioada 1988 – 1990 in Spitalul de Pediatrie, apoi in Spitalul Orasenesc Buhusi, a fost infectat cu HIV. El a cerut in instanta daune de un milion de euro.

Initial, au fost trei cazuri, adica, trei procese, bolnavii cerând câte 5 milioane de euro fiecare, dar doua dosare s-au inchis, unul dintre tineri decedând. Al treilea a mers inainte si a câstigat la ICCJ.

Când a preluat Spitalul de Pediatrie, SJU a preluat si obligatia de plata. In proces au mai fost acuzati DSP si Spitalul Buhusi, dar in final “am ramas singuri”, a afirmat Stoica, adaugând: “Incercarea noastra este sa diminuam suma pentru ca daca ramâne asa ajungem in imposibilitate de a functiona”. In acest caz mai exista o singura cale de atac.

Al doilea proces, in care exista sansa de a câstiga decizia nefiind definitiva, a fost deschis de un angajat al MAI, care, având un accident, a fost operat si suprainfectat cu un stafilococ.

Ofiterul a cerut despagubiri de 700.000 de euro.

“Sa exploatam aceasta sansa”

Dan Stoica a explicat ca juristii SJU Bacau nu au capacitatea de a câstiga aceste procese. O firma ar putea cere 5.000 de euro in primul proces si 7.000 de euro in al doilea. Nicu Sapca, PDL, a pus in discutie rezultatul acestor demersuri: “Decât sa-i dau banii casei de avocatura, mai bine iI dau celui care s-a imbolnavit de SIDA.”

El a solicitat ca suma sa fie acoperita de firma de asigurari pentru care s-a incheiat polita pe malpraxis. A aflat, insa, ca in 1990 nu exista termenul de malpraxis, nici asigurarea pentru aceasta culpa. Desi nu sunt dovezi ca tânarul, copil in 1989, s-a contaminat in Bacau sau in Buhusi, e limpede ca “infectarea nu s-a facut pe strada”, deci exista o culpa.

Dr. Carmen Mârtz, PNL, a explicat ca in ’89 -‘ 90 nu se stia despre HIV/SIDA. Alt liberal, dr. Mihai Ichim, a afirmat ca primul proces e deja pierdut, existând o singura cale de atac. S-a discutat aprins daca merita sau nu sa fie angajati niste avocati carora sa le platesti 5.000 de euro.

“Daca aprobam azi, oare nu luam pe mere si dam pe pere?” a intrebat dr. Ichim. “Propuneti o solutie si eu merg pe solutia dumneavoastra” a declarat Dragos Benea. Dr. Ichim a cerut disjungerea cauzelor: in primul caz sa nu fie angajati avocati, iar in al doilea, in care exista sansa de a câstiga, sa se incheie contractul, cu conditia ca societatea de asigurari sa fie parte in proces. Vasile Cautis, PP-DD, nu a fost de acord: “Faptul ca exista o portita inseamna ceva. Sa exploatam aceasta sansa si sa punem in balanta cei 5.000 de euro, cât costa serviciie juridice, cu daunele de un milion de euro!” Neculai Olaru a adaugat ca in contractul cu casa de avocatura sa fie prevazut si un comision de succes.

Le-a scapat “componenta umana”

Alesii ar fi vrut sa amâne proiectul, dar primul proces are termen pe 10 ianuarie, iar al doilea, pe 22 ianuarie. Cei doi vicepresedinti ai CJ, Claudiu Nastasa si Ionel Floroiu, au anuntat ca sunt pentru varianta initiala.

“Fie platim 5.000 de euro si exploatam aceasta sansa, fie nu facem nimic si platim un milion de euro pentru ca asa vrem noi!” a declarat Nastasa. “Un milion de euro poate insemna, pentru SJU, semiparalizia”, a recunoscut Dragos Benea, dupa care a adaugat ca tuturor le-a scapat “componenta umana” a acestui proces si ca decizia lor “va ingrosa armata tinerilor care se lupta cu sistemul de 24 de ani.” “Atunci sa inchidem spitalul”, a intervenit dr. Mârtz.

“Parca suntem, azi, prea contabili” a replicat Benea. “Câte zile ar ramâne SJU fara medicamenete si alimente?” a vrut sa stie Costica Marcu. “Patru – cinci luni”. Pâna la urma, pentru “varianta Ichim” au votat doar Ichim si Enasoae. La “varianta Stoica”, acestia au fost impotriva, iar Benea a anuntat ca se abtine. I s-au adaugat inca trei alesi. Proiectul a trecut, totusi, SJU urmând sa lupte pentru diminuarea despagubirii de un milion de euro.

Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri