Acuzatii grave in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, doua decese in care familiile aduc invinuiri grave, medici care dau explicatii presei, dar si conducerii, autopsii, verdicte crunte. In aceste zile, unitatea spitaliceasca bacauana parca sta ca pe un butoi de pulbere. In ambele cazuri, moartea a fost subita, iar necropsia a aratat ca principala cauza socul toxico-septic. In amândoua cazurile, a fost vorba de pacienti tineri, unul de 23 de ani si altul de 18 ani.

Cotidianul Desteptarea a prezentat cazul tinerei de 23 de ani, care a murit luni dimineata in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, dupa ce a fost diagnosticata cu peritonita neglijata.

Moartea ei a trezit multe suspiciuni din partea parintilor, care au acuzat echipa medicala de malpraxis. Mama fetei a declarat ca, desi a fost operata imediat, ca s-a mai intervenit chirugical si a doua oara pe caz, copila s-a simtit bine si era gata de externare. Subit, spune femeia, in ziua decesului, starea ei s-a agravat, fara nicio explicatie, iar fata i-a murit in brate.

PUBLICITATE

Miercuri, s-a facut publica si necropsia tinerei, prin care medicii legisti au certificat ca si cauza principala a decesului un soc toxico-septic, in ciuda faptului ca manevrele chirurgicale au fost corect efectuate. Tot ieri, medicul acuzat, dr. Ciprian Olinic, seful Sectiei de Chirurgie, a organizat o conferinta de presa in care a explicat tot traseul cazului.


„In primul rând, anunt public toata compasiunea mea pentru familia fetei. Dar, nu am nimic ce sa-mi reprosez. Am constiinta impacata ca am facut tot ce se putea in cazul fetei. Din pacate, au aparut complicatii multiple.”
dr. Ciprian Olinic, medic chirurg SJU Bacau

Medicul Olinic a explicat ca fata a venit in urgenta, pe 20 octombrie, cu abdomen acut, care a necesitat imediat interventie chirurgicala. In sala de operatie, initial, s-a apelat la operatie prin laparoscopie, dar pentru ca s-a sesizat o peritonita generalizata, manevrele au continuat clasic. S-au facut spalaturi, s-au curatat zonele afectate si s-a instituit un tratament cu antibiotice foarte puternice.

Mai ales ca s-a mai depistat ca pacienta prezenta si o asociere de trei microbi foarte puternici in organism (Escherichia coli, Klepsiella si Proteus), care au declansat generalizarea infectiei.

Ulterior, pe 25 octombrie, fata a fost deschisa din nou, tot clasic, pentru ca au aparut perforatii pe intestin, parte din el fiind deja necrozat.

„Nu am mai intânit pâna acum pacienti care sa fie purtatori de trei microbi agresivi in acelasi timp. Pacienta a fost mereu sub supraveghere medicala, in sectia de Terapie Intensiva. A avut o evolutie buna, dar permanent cu semne septice.

In dimineata zilei de 3 noiembrie, pentru ca starea generala s-a agravat brusc, s-a cerut pentru ea si transport medical aerian spre Bucuresti, dar acesta nu s-a mai efectuat, pentru ca fata nu mai putea fi transportabila – intrase in stop-cardiorespirator, iar ulterior a fost declarat si decesul.

Probabil, cauza principala care a dus la moartea pacientei au fost acei trei microbi care au continuat sa-si «faca de cap», ca sa vorbim in termeni mai pe intelesul tuturor. Dar, a fost vorba despre o peritonita grava neglijata”, a mai explicat dr. Olinic.

Un alt caz, alte acuzatii

In urma acestui scandal, a iesit la iveala un alt caz controversat, in urma caruia si un tânar de 18 ani, Vladut Alexandru Matanie, a murit. Acesta s-a internat in urgenta pe 30 octombrie noaptea, in jur de ora 1.00, fiind insotit de bunica paterna.

A acuzat, spun acum parintii (care locuiesc in Italia si care au venit de urgenta in tara), un junghi intercostal si o usoara stare de rau. A fost internat in Sectia de Boli infectioase Adulti, cu diagnosticul de infectie pulmonara.

Ulterior, a fost transferat pe sectia de Terapie Intensiva, iar in dimineata zilei de sâmbata, 1 noiembrie, in jurul orei 6.00, a murit.

„Nu se poate asa ceva. Nu ni s-a spus nimic. Nu am fost anuntati ca starea lui e atât de grava. El nu a fost niciodata bolnav, nu a fost niciodata in spital, si acum, de la o banala raceala, moare in doua zile? Nu ni s-a dat sansa sa-l salvam. Ni s-a spus doar ca e grav, dar ca se trateaza.

In memoria baiatului, familia Matanie vrea sa infiinteze o asociatie a victimelor din Spitalul Judetean Bacau / Foto: Razvan Bibire
In memoria baiatului, familia Matanie vrea sa infiinteze o asociatie a victimelor din Spitalul Judetean Bacau / Foto: Razvan Bibire

Când am ajuns din Italia, vineri, la prânz, copilul meu era lucid si nu-si dorea decât sa fie transferat intr-un alt spital. I s-a facut o injectie, iar de atunci nu am mai putut vorbi deloc cu el si dimineata a murit. Nu stiu ce a fost, nu intelegem ce s-a intâmplat cu copilul nostru, cum a putut sa moara cu zile in Spitalul Judetean Bacau?!”, a acuzat, si de aceasta data, familia baiatului – Gheorghita Matanie (tatal), Lacramioara Stoica (mama) si Monica Matanie (matusa).

Pe certificatul constatator al autopsiei baiatului (efetuata in cursul zilei de ieri), medicul legist dr. Marcel Badara a scris: „cauza directa a decesului: soc toxico-septic. starea morbida initiala care a dus la declasarea cauzei: pneumonie acuta hemoragica supurata si pleurezie purulenta”.

dr.valerica ciobanu
„A fost un caz primit din urgenta. A fost un caz problema inca de la inceput, pentru ca analizele baiatului au aratat din start o leucoza acuta, cu leucocite foarte mari. S-a instituit tratament cu doua antibiotice si s-a trimis la ATI sub supraveghere medicala. A fost vorba despre o infectie severa pe un organism imuno-depresiv de cauze necunoscute. Nu se poate vorbi de lipsa de comunicare, nici de neimplicare. Mai mult, si necropsia arata o afectiune care nu se putea declansa in cele nici 48 de ore, cât a stat pacientul in spital. A fost o boala mai veche, ce s-a declansat acum. Si care, din pacate, s-a terminat trist.”
dr. Valerica Ciobanu, medic specialist boli infectioase SJU Bacau

In ambele cazuri, se asteapta si rezultatele histopatologice pentru depistarea toxicitatilor. In ambele cazuri, conducerea spitalului a deschis propria ancheta, iar procurorii vor ancheta si ei doua dosare, intrucât ambele familii au facut plângere la Parchet.

Tânara de 23 de ani era eleva la o scoala post liceala de asistente medicale si isi dorea sa lucreze chiar in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, dupa absolvire. Baiatul de 18 ani era elev in clasa a XII-a E, la Colegiul „Mihai Eminescu” Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Asa e la Spitalul Bacau ! Doctorilor de aici li se spune “macelari” cam prin toata tara ! Olinic – “inima zburdalnica” – dovedeste ca juramantul lui Hipocrate nu inseamna nimic pt. el ! Poate cel depus zeitei Artemisa da !
    Colegiul Medicilor cu siguranta ii va gasi nevinovati – pentru asta isi desfasoara activitatea-ca sa se acopere unii pe altii !…. Spitalul Bacau deja este executat pt un milion cincisutemii euro care sunt platiti din banii contribuabililor ! Ce ar fi sa-i plateasca acesti “doctori” care sunt posesori de vile si mercedesuri ( din ce bani ?) ?? !! ?? RUSINE !!!

  2. Am auzit si eu tot felul de ‘povesti de groaza’, dar experientele mele si ale familiei mele legate de spitalul din Bacau (si chiar de Dr. Olinic) au fost intotdeauna pozitive. Imi pare rau ca Dr. Olinic trece prin aceasta experienta neplacuta.

  3. Daca găsiți un medic sărac sa anuntați la O NU! Găsiți 4 cuvinte care sa definească majoritatea medicilor
    eu propun CINISM, NEPROFESIONALISM, MÂNDRIE prosteasca, si ce doare cel mai mult INUMANI

  4. Da Spitalul acesta nu este conform standardelor europeene deoarece au depasit foarte mult procentajul deceselor superior la 40%, lipsa foarte multa de informare al famiilor de catre medici care nici ei nu stiu ce au facut sau ce se intampla cu pacientul , brancardierul isi permite sa comenteze diagnosticul medical fara nici o jena iar morga ce sa mai zicem iel stie tot mai mult decat medicul urgentist
    serviciul de reanimare mai este foarte mult de invatat in orice caz , toti stiu medicina in afara de medici deci e grav Doctore

LĂSAȚI UN MESAJ