miercuri, 23 aprilie 2025

Spitalul Județean de Urgență Bacău: Atelier de instruire în sănătatea reproducerii

Cabinetul de Planificare Familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a fost gazda primului atelier de instruire dedicat sănătății reproducerii, adresat mediatorilor sanitari din județ. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanțat cu fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Bacău, având drept obiectiv pregătirea acestor mediatori în vederea informării și educării elevilor, studenților și comunităților de etnie rromă, inclusiv femeilor din mediul rural, asupra importanței sănătății reproducerii.

Evenimentul a fost coordonat de dr. Luminița Schirliu, medic specialist în cadrul cabinetului de planificare familială, beneficiind de prezența Directorului Medical al SJU Bacău, dr. Aurelia Țaga. Aceasta a subliniat importanța unei înțelegeri corecte a conceptelor fundamentale ale sănătății reproducerii și rolul esențial pe care îl joacă personalul medical în promovarea accesului la aceste servicii.



Un rol crucial în conștientizarea populației

„Dumneavoastră veți fi portavocea noastră. Practic, sunteți intermediarii dintre noi și medicii de familie, medicii specialiști, o verigă foarte importantă, cu un rol crucial, aș putea spune, în efortul conștientizării vaccinării anti-HPV (Human Papillomavirus), astfel încât să fiți convingători la rândul dvs. în fața populației, în special a tinerelor fete”, a declarat dr. Aurelia Țaga.

Infecția cu HPV este recunoscută ca fiind responsabilă pentru apariția mai multor tipuri de cancer, printre care și cancerul de col uterin, a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor din România, după cancerul de sân. Prin urmare, educația și prevenția sunt esențiale pentru reducerea riscurilor asociate.

Dreptul la informare și educație în sănătatea reproducerii

Dr. Luminița Schirliu a punctat importanța educației în acest domeniu: „Comportamentul reproductiv reprezintă un factor determinant pentru starea de sănătate a femeii și a familiei, iar dreptul la informații, educație și servicii necesare dezvoltării unei vieți sexuale normale, fără nicio discriminare, este un drept fundamental al fiecărui om”.

Atelierul s-a desfăȟurat în noul cadru modernizat al Cabinetului de Planificare Familială, care a fost renovat prin fonduri europene alocate prin PNRR, grație eforturilor Consiliului Județean Bacău. Acest spațiu a fost transformat într-un mediu mai primitor, oferind intimitate pentru consultații de planificare familială și consiliere în cazurile de violență sexuală, asigurând astfel un sprijin real pentru pacienți.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img