De vreo zece ani încoace, autoritățile fac mari eforturi să îmbunătățească serviciile oferite de Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, din fonduri atrase și din fonduri proprii. Pe scurt, asta a însemnat modernizarea spațiilor, extinderea acestora și dotarea cu aparatură medicală. Utilizarea echipamentelor noi, complexe, presupune existența unui sistem informatic performant și a unei rețele de mare viteză, cu conexiune pe fibră optică.

„Totodată, dotarea spitalului cu un aparat RMN și un computer tomograf nou, pe lângă cel existent, trebuie să țină cont de normele medicale actuale ce prevăd ca datele de imagistică să fie stocate timp de zece ani, iar accesul personalului medical autorizat să fie posibil de pe computere, din secția de specialitate”, arată Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean.

La ora aceasta, mare parte a stațiilor de lucru fiind vechi, depășite, producătorul Microsoft nu mai asigură servicii de mentenanță pentru sistemele de operare. Mai grav, nu există un sistem de monitorizare SCADA/BMS, care să anunțe imediat apariția deficiențelelor la nivelul sistemelor de fluide medicale sau alimentarea cu energie și să comute pe sursele de rezervă, iar sistemul „apelare soră”, care e obligatoriu, e incomplet.

Apărat de atacuri cibernetice

Există și alte probleme legate de topologia rețelei, dimensiunea și compatibilitatea echipamentelor, dotările cu surse de alimentare de rezervă, sistemele de răcire ale camerelor dedicate serverelor etc. Din aceste motive, a fost lansat un nou proiect: „Lucrări de modernizare, securizare și extindere sistem informatic”.

Conform experților, valoarea totală a investiției va fi de 83,5 de milioane de lei, din care 39,3 de milioane va reprezenta valoarea lucrărilor de construcții și montaj. Realizarea acestei investiții va rezolva problemele amintite, va îmbunătăți serviciile medicale și va proteja SJU Bacău în cazul unor atacuri cibernetice de genul celui din 2017, când datele încărcate pe server în ziua de 5 mai au fost criptate.


PUBLICITATE