Primaria Comanesti a primit un nesperat ajutor material din partea unui investitor austriac. Societatea Holzindustrie Schweighofer, care detine o fabrica de prelucrare a lemnului in oras, a pus la dispozitia autoritatilor suma de 600.000 de euro. Banii au venit prin intermediul a doua sponsorizari primite de primarie la mijlocul si la sfârsitul lui 2011. Jumatate din suma a fost cheltuita de edili intr-un proiect vizând modernizarea Spitalului „Ioan Lascar”.

Un investitor austriac din industria lemnului a pus la dispozitia Primariei Comanesti aproximativ 600.000 de euro, in doua sponsorizari efectuate anul trecut. Banii sunt folositi la modernizarea mai multor institutii comanestene, intre care Spitalul "Ioan Lascar", dar si doua unitati educationale (o scoala si o cresa). Potrivit primarului Viorel Miron, compania austriaca Holzindustrie Scweighofer a devenit in ultimii ani un partener de nadejde al autoritatilor comanestene, implicându-se in finantarea mai multor proiecte de interes social. Din suma totala, mai bine de jumatate este folosita pentru reabilitarea obiectivului medical, socotit de autoritati vital pentru zona vaii Trotusului.
“Au fost doua sponsorizari. Una in vara anului trecut si alta la finalul anului. Când s-a venit la receptia primei investitii, e vorba de reabilitarea Scolii «Liviu Rebreanu» din Comanesti, am discutat cu presedintele acestei companii – domnul Gerald Schweighofer – care ne-a promis si s-a tinut si de cuvânt, in decembrie ne-a oferit aceasta sponsorizare. Am continuat investitiile de reabilitare la Scoala «Ciprian Porumbescu», Cresa din Comanesti si Spitalul «Ioan Lascar». In total, valoarea lucrarilor se ridica la aproximativ 600.000 de euro”, a declarat Miron.

Parteneriat cu profesorul Lascar

Spitalul din Comanesti traieste o a doua tinerete, dupa ce in primavara anului trecut Ministerul Sanatatii parea decis sa transforme unitatea medicala in camin de batrâni. Consiliul Local Comanesti va incheia, cel mai probabil in 2012, un parteneriat public privat cu reputatul chirurg profesor doctor Ioan Lascar. Acesta a acceptat sa se implice in administrarea unitatii medicale.
Profesorul Lascar a declarat pentru cotidianul Desteptarea, la finele lui 2011, ca imobilul in care functioneaza spitalul trebuie sa-si pastreze utilitatea medicala. “Ideea este de a mentine functiunea acestei cladiri. Am avut parte de o insistenta deosebita din partea consiliului local. Eu sunt comanestean, iar cei de acolo apreciaza ce am facut si cum am facut. Speranta mea este ca aceasta cladire va fi valorificata la adevaratul ei potential. Mingea se afla in curtea consiliului local”, opina chirurgul.

Holzindustrie a vrut sa investeasca si in municipiul Bacau

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer a vrut sa investeasca si in municipiul Bacau. In 2010, la sfârsitul lui augusut, Consiliul Local Bacau aproba un acord de principiu privitor la asocierea dintre municipalitate si firma austriaca in vederea construirii unei centale pe baza de biomasa, obtinuta din procesarea materialului lemnos. In acest sens, Primaria Bacau si-a dat acordul pentru punerea la dispozitia companiei a unui teren de 5 hectare situat pe platforma de la CET. La momentul respectiv, primarul Romeo Stavarache declara ca investitia va duce la atingerea tintelor de mediu de catre municipiul Bacau. Dupa mai bine de un an si jumatate, proiectul investitional pare compromis.
Lucian Bogdanel