19 mai 2024
ActualitateSpitalele lucreaza la cota de avarie

Spitalele lucreaza la cota de avarie

Mii de angajati lipsa in sistemul sanitar

In spitalele din judetul Bacau exista un deficit de aproape 2000 de angajati. Lipsesc medici, asistenti si, mai ales, infirmieri si ingrijitori. Exista mai multe cauze pentru aceasta situatie. Una dintre ele este interzicerea angajarilor ani la rând. Personalul medical calificat a plecat in strainatate sau in sistemul privat, dar golurile nu s-au umplut. Acum, s-a intredeschis portita spre sistem, insa tinerii nu se inghesuie sa lucreze pe salariile actuale.

In ultimii ani, spitalele publice au pierdut medici, asistenti si chiar personal auxiliar. Acestia au ales sa plece in strainatate, pentru salarii mai mari, sau in unitati sanitare private. Nu exista sectie in care sa nu fi aparut goluri in schema de personal. S-a ajuns la un deficit atât de mare, incât cei ramasi la posturi nu mai reuseau sa-si ia concediile de odihna sau zilele de recuperare dupa garzi. In plus, in 2010 posturile vacantate au fost blocate prin ordonanta de guvern. „Anul aceste, in august, s-a emis o hotarâre de guvern de deblocare a posturilor, insa numai a celor vacantate incepând cu 1 ianuarie 2012, a explicat Aurel Cretu, lider al Sindicatului Sanitas. Tot ce s-a eliberat din 2010 pâna in 2012 a ramas blocat.”



Necesar 500, aprobat 8

Obligate sa respecte aceasta decizie, spitalele publice vor scoate la concurs foarte putine posturi raportat la necesarul lor. Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, de exemplu, care are nevoie de peste 500 de asistenti, are voie sa angajeze doar 8. La un deficit de peste 400 de infirmieri si ingrijitori, poate angaja tot numai 8. In ceea ce priveste medicii, va scoate la concurs 13 posturi. Exista riscul ca nici aceste posturi sa nu se ocupe, concurenta fiind aproape inexistenta in specialitatile foarte bine platite in strainatate, cum ar fi anestezia-terapia intensiva. Pentru a suplini lipsa personalului propriu, spitalul a incheiat contracte de prestari servicii cu o fundatie din Bacau si cu unitati sanitare private. Plata serviciilor se face dupa pontaj, pe baza facturilor emise de furnizorii de servicii medicale. Din cauza lipsei de personal, spitalele au pierdut si la incadrarea in grad de competenta, precum si la finantare.

Gauri in spitalele care au preluat angajati de la Comanesti

O situatie speciala are spitalul din Comanesti. Acesta a ramas fara zeci de angajati in primavara anului 2011, când guvernul a decis inchiderea lui. Personalul care a acceptat sa plece a fost redistribuit in alte spitale. O ordonanta de guvern recenta permite rechemarea personalului. „In cazul in care unii dintre fostii angajati nu se vor intoarce, locurile lor vor fi scoase la concurs”, a explicat managerul Mihaita Lucas. 34 de asistenti de la Comanesti lucreaza acum la SJU. Unii dintre ei au decis deja sa se intoarca la vechiul loc de munca, ceea ce inseamna noi goluri in structura de personal a SJU.

Raport bun la Moinesti

Un spital care sta bine la capitolul angajati este cel din Moinesti. Acesta a scos in toate sesiunile de rezidentiat posturi la concurs, iar unii dintre specialisti s-au prezentat deja la locul de munca sau sunt in ani terminali de studii. Periodic, s-a obtinut aprobarea ministerului si pentru incadrarea unor medici in specialitatile deficitare. Numai la inceputul acestui an au fost angajati 9 medici specialisti. Dupa cum a declarat managerul spitalului, dr. Adrian Cotârlet, s-a ajuns la un raport de un medic la 4 paturi, ceea ce este foarte bine. Pentru a atrage medici, spitalul le ofera conditii de munca moderne, un salariu decent („fiind spital de urgenta, salariile sunt la acelasi nivel cu cele de la Fundeni”, a declarat dr. Cotârlet) si locuinta. Spitalul a primit de la Consiliul Local Moinesti 22 de locuinte de serviciu.

„Exista in spitale un deficit major de personal din toate categoriile socio-profesionale specifice. S-a plecat din sistem deoarece conditiile de munca si motivarea financiara sunt mult sub Occident sau sub ceea ce ofera firmele de medicamente.”
Aurel Cretu, lider Sindicatul Sanitas

In luna mai, Ministerul Sanatatii a anuntat deblocarea a 11.000 de posturi in sistemul sanitar public. Prin hotarâre de guvern, cifra s-a redus la 500. Sefii spitalelor nu au protestat, fiindca oricum nu se puteau hazarda la angajari masive, fiind obligati sa se incadreze cu cheltuielile de personal in bugetul alocat pe acest an.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta, Dan Stoica, a declarat ca dupa normativ unitatea pe care o conduce ar trebui sa aiba un personal aproape dublu fata de cel existent.

Spitalul Municipal aflat in constructie, cu o structura aprobata de 320 de paturi, va avea nevoie de 700 de angajati, din care 115 medici, 260 de asistenti si 160 de infirmieri si ingrijitori.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri