19 aprilie 2024
ActualitateSpitalele din Bacau, pe mana interimarilor

Spitalele din Bacau, pe mana interimarilor

Toate spitalele publice din judetul Bacau au manageri interimari de când au trecut din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a administratiilor locale. Singurii sefi din garda veche sunt managerii de la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti si Spitalul de Pneumoftiziologie. Daca in cele mai multe cazuri, inlocuirea fostilor manageri a decurs lin, la Spitalul Municipal Onesti s-a lasat cu varsare de sânge. Managerul a fost demis si este acuzat de management defectuos.

In lunile iulie-august, spitalele din judetul Bacau au fost trecute din administrarea Ministerului Sanatatii in cea a Consiliului Judetean si a consiliilor locale. Trecerea a presupus si schimbarea conducerii, in liniste sau cu scandal. Cel mai aprig a izbucnit la Spitalul Municipal Onesti, unde consiliul de administratie a cerut demisia dr. Mihail Andronic, acuzându-l de management defectuos. Primarul orasului, Emil Lemnaru, si prefectul judetului, Neculai Olaru, au trimis la Ministerul Sanatatii adrese in care dr. Andronic a fost acuzat ca a plecat in concediu intr-o perioada in care spitalului i-a fost sistata apa calda. Intr-un memoriu depus la Prefectura Bacau, fostul manager mai este considerat vinovat de neinceperea lucrarilor de reabilitare a maternitatii printr-un proiect finantat de Banca Mondiala. Printre capetele de acuzare se mai numara introducerea unei taxe de intrare in spital de 2 lei si piedicile puse in calea unui parteneriat public privat pentru deschiderea unui compartiment de dializa si pentru instalarea unui computer tomograf.

Ambii directori au fost acuzati



Dr. Mihail Andronic a contestat propunerea de demitere inaintata de Consiliul de Administratie al Spitalului Municipal Onesti. Fostul manager al spitalului nu a putut fi contactat. Surse din spital ne-au declarat ca acesta se afla in concediu de odihna si nu este in localitate. In memoriul care justifica cererea de demitere a managerului este nominalizat si fostul director medical al spitalului, dr. Iuliu Ionas. “Ca am plecat in concediu e corect, insa ca am lasat spitalul de izbeliste e fals, ne-a declarat dr. Iuliu Ionas. In ceea ce il priveste pe dr. Andronic, acesta nu putea sa prevada ca se va opri apa. Ca manager, trebuia sa solicite ministrului aprobarea pentru a pleca in concediu si a obtinut-o. A plecat din tara si a intervenit problema cu apa calda, desi noi aveam cu Termon o intelegere de esalonare a datoriei. Termon a ramas fara gaze si s-a spus atunci ca a fost din cauza sumei pe care o avea de recuperat de la spital. Fals. Am aflat mai târziu ca societatea avea datorii mult mai mari la gaze si la Finante. O dovedeste faptul ca spitalul si-a platit toata datoria si Termon tot nu furnizeaza apa calda.” Dr. Ionas mai spune ca, inainte de a pleca, a luat toate masurile ca spitalul sa functioneze, iar ceea ce a dispus la acel moment se respecta si acum. “Am plecat in concediu pe 1 iulie, acum este septembrie si spitalul functioneaza desi nu are apa calda.” Pe 1 august, dr. Ionas a renuntat la functia de director medical al spitalului “din motive personale, in primul rând, fiindca vreau sa acord timpul meu bolnavilor”.

Acuzatii respinse

Fostului manager i se mai reproseaza si faptul ca nu s-a implicat mai mult in demararea proiectului de reabilitare a maternitatii, cu finantare de la Banca Mondiala. Cel care are o explicatie este tot dr. Ionas. “Toata echipa manageriala a participat la intocmirea documentatiei. Am fost printre primii care am terminat-o si am trimis-o la minister. Am facut tot ce se putea face oficial.” In ceea ce priveste parteneriatele publice- private pentru dializa si computer tomograf, fostul director medical spune ca propunerea pentru infiintarea lor a venit din partea conducerii spitalului, dar punerea in practica a proiectelor era sarcina Consiliului Local Onesti. Taxa de intrare in spital, o alta masura contestata de noul administrator, se practica si in alte unitati, este o sursa de venituri si descurajeaza transformarea curtii intr-o parcare publica.

La Moinesti, cea mai longeviva echipa

In celelalte spitale din judet, consiliile de administratie si-au intrat in pâine si au luat primele decizii. Astfel, la spitalul din Moinesti s-a hotarât deja organizarea concursului pentru functia de manager, data aleasa find 14 septembrie. Echipa manageriala, cea mai longeviva din tara, nu a fost inlocuita nici pe perioada interimatului. Pentru celelalte spitale, data concursului nu a fost data publicitatii. Prima sedinta a consiliului de administratie al Spitalului de Pediatrie, de exemplu, a avut loc marti, 7 septembrie. Cei cinci membri ai consiliului au discutat problemele curente ale unitatii medicale si l-au ales pe presedinte. Consiliul de Administratie al Spitalului de Pediatrie va fi condus de catre Lucian Sova, desemnat ca reprezentant al presedintelui Consiliului Judetean. Deocamdata, nu s-a stabilit data organizarii concursului pentru ocuparea functiilor de directori. Pâna atunci manager interimar este in continuare dr. Aurelia Taga, medic primar pediatru. Dr. Daniel Ceuca, medic specialist ortopedie pediatrica, detine functia de director medical iar Norina Pagu, economist, de director financiar-contabil.
Doina Mincu
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri