23 aprilie 2024
ActualitateSpitalele, bune de plata

Spitalele, bune de plata

Bolnavii internati nu-si cunosc drepturile

Pacientii din majoritatea spitalelor publice sunt nevoiti sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare sau sa-si faca investigatii in laboratoare private. Este o realitate a sistemului sanitar românesc. Autoritatile sanitare nu o recunosc sau, daca o fac, se limiteaza la declaratii cu jumatate de gura. Un motiv al tacerii este acela ca spitalele sunt obligate sa deconteze pacientilor cheltuielile cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile pe perioada internarii.

Bolnavi in pijamale sau rude ale pacientilor internati colinda farmaciile din preajma spitalelor pentru a cumpara medicamente sau materiale sanitare indicate de medicii curanti. “Stau in spital numai fiindca nu-mi pot pune perfuzia acasa, ne-a declarat o pacienta internata in sectia ORL a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau. A trebuit sa cumpar solutia pentru perfuzie din farmacie. Acum am venit. Am dat 700.000 de lei vechi pe ea.” Practica a devenit frecventa, determinata fiind de scaderea continua a cantitatii de medicamente si a numarului de produse farmaceutice din farmaciile spitalelor. La SJU, de exemplu, in decurs de un an, stocul de medicamente s-a injumatatit. Cu toate acestea, pacientii nu solicita unitatilor sanitare decontarea cheltuielilor din perioada spitalizarii. “Niciun pacient care a fost internat nu a facut cerere in acest sens”, ne-a transmis managerul SJU, Dan Stoica. Acelasi raspuns l-am primit si de la dr. Doru Androne, managerul Spitalului Municipal Onesti.



Nu stiu si nu cer

Pacientii nu stiu ca isi pot recupera cheltuielile chiar de la spitalul care ar fi trebuit sa le asigure toate conditiile de tratament pe perioada internarii. Asa se explica lipsa cererilor pentru decontarea medicamentelor, a materialelor sanitare sau a investigatiilor medicale. Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in anul 2010 prevad ca “spitalele sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare si investigatii paraclinice.”

Decontarea, numai cu documente la mâna

Aceleasi norme stabilesc modul in care se poate face rambursarea cheltuielilor. Pacientii trebuie sa faca dovada ca li s-au prescris medicamentele sau materialele sanitare pe care le-au cumparat. Pentru aceasta, trebuie sa depuna, alaturi de cererea de rambursare a cheltuielilor, documentele medicale intocmite de medicul curant din sectia in care au fost internati, avizate de seful de sectie si de managerul spitalului. De cele mai multe ori, insa, numele medicamentelor pe care pacientii sau rudele acestora trebuie sa le cumpere sau ale investigatiilor medicale sunt trecute de medici pe bucati de hârtie fara valoare de document medical. Pacientii ar trebui sa le ceara medicilor retete sau trimiteri medicale, dar nu indraznesc sa o faca. Viorica Draganuta, director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau, ne-a declarat ca putini asigurati stiu ca au dreptul sa-si recupereze cheltuielile, dar chiar si acestia nu au inteles cine trebuie sa ii despagubeasca. “Se adreseaza CJAS, a spus directorul institutiei. Normele sunt clare in privinta aceasta: rambursarea cheltuielilor reprezinta o obligatie exclusiva a spitalelor si se realizeaza numai din veniturile proprii ale acestora.”
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri