25 aprilie 2024
ActualitateSpijin de mii de euro pentru fiecare legumicultor

Spijin de mii de euro pentru fiecare legumicultor

Fermierii care produc usturoi și cei care cultivă legume în spații protejate vor putea beneficia, în 2022, de o schemă de ajutor de minimis care va ajunge până la 3.000 de euro/ha, respectiv 4.000 de euro. Producătorii agricoli vor putea primi aceste subvenții în funcție de tipul legumelor pe care le cultivă și de ciclul de producție în care se încadrează.

Ministerul Agriculturii va susține și în acest an producătorii de legume în spații protejate (sere și solarii). Potrivit oficialilor de la București, legumicultorii vor putea primi sprijin financiar pentru maximum două culturi, fiecare de câte 1.000 mp. Suprafețele cultivate cu legume trebuie să se încadreze în cicluri diferite de producție, respectiv în ciclul I (când valorificarea se va face în perioada 1 martie – 10 iunie) și / sau ciclul II (valorificarea se va face în perioada 20 octombrie – 9 decembrie). Vor putea solicita acest sprijin producătorii agricoli care produc tomate, ardei gras și/ sau lung-kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru cele două cicluri de producție poate ajunge până la 4.000 de euro/ beneficiar, respectiv 3.000 de euro pe cultură, în Ciclul I pentru 1.000 mp, 1.000 de euro pe cultură, în Ciclul II, pentru 1.000mp. Anul trecut, în județ, doar 15 producători au ales să cultive roșii sere și solarii. Interes mare față de acest program de finanțare l-au manifestat fermierii din Parava, Stănișești, Pâncești și Mănăstirea Cașin, dar au fost și cultivatori din Filipești, Faraoani, Nicolae Bălcescu și Răcăciuni. Spre cultura de ardei, s-au orientat 13 agricultori, majoritatea din Pâncești și Parava, restul provenind din Corbasca, Racova și Cleja. În general, aceștia au cultivat pe suprafețe de 1.000 de metri pătrați de seră sau solar, dar sunt și câțiva care s-au încumetat să producă ardei pe 3.000, 5.000 până la … 6.500 de metri pătrați.

3.000 de euro/ha



De cealaltă parte, proiectul pentru susținerea producerii de usturoi prevede susținerea cu până la 3.000 de euro/ha a celor care cultivă usturoi. Pentru a se putea califica în programul de acordare a ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere usturoi, anul, beneficiar numărul, Direcţia Agricolă Judeţeană”. În plus, producătorii agricoli trebuie să obţină o producţie de cel puțin 3 kg usturoi/10 mp. Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iulie – 21 noiembrie inclusiv. În sezonul trecut, la nivelul județului Bacău, au fost înregistrați 15 beneficiari în programul de minimis pentru cultura de usturoi. Fermierii au cultivat, în total, 20,26 ha cu acest condiment. Cei mai mulți erau din zona localităților Podu Turcului 4, Glăvănești3 și Motoșeni – 2, restul fiind din Solonț, Tamași, Filipeni, Roșiori și Pîncești. . „În urma verificărilor efectuate în teren, din cei 15 fermieri care au depus cerere pentru înscrierea în program, doar 9 au îndeplinit cerințele privind suprafața și producția minimă obținută”, au precizat reprezentanții Direcției Agricole Bacău. O altă condiție impusă era ca producătorii să probeze vânzarea producţiei realizate, prin documente fiscale (bon fiscal, factură, filă din carnetul de producător). Aceste documente justificative se depuneau la Direcția Agricolă Bacau până la 29 noiembrie 2021.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri