19 aprilie 2024
EconomieSperante minime pentru repornirea Amurco

Sperante minime pentru repornirea Amurco

Cel mai bogat român a anuntat ca închide ultimele combinate din grupul InterAgro de la 15 iulie, dar sindicatele nu au primit notificari scrise pâna acum.

Omul de afaceri Ioan Niculae a construit un imperiu în industria îngrasamintelor chimice, însa colosul a început sa se clatine pe masura ce preturile gazelor naturale au crescut. Fata de 2012, acestea sunt mai scumpe cu circa 25%, ca urmare a aplicarii calendarului de liberalizare a pietei.

Scumpirea gazelor a influentat decisiv competitivitatea combinatelor lui Ioan Niculae, în conditiile în care, in costul de producere a unei tone de uree, gazele reprezinta 65%. Asa se face ca omul de afaceri a anuntat ca va pune lacatul pe portile unitatilor de productie, de la 15 iulie, dupa ce la Bacau au mai ramas doar vagi sperante de repornire.



Numai ca salariații vizați de decizia patronului nu au primit înca notificari de concediere. În aceasta situatie se afla si cei 800 de angajati de la combinatul din Slobozia. Nici angajatii de la Nitroporos Fagaras nu au primit preavize, dar in schimb circula zvonul ca instalatiile ar urma sa reporneasca la toamna.

Proces pentru compensatorii

În schimb, situația salariaților de la Amurco Bacău este sumbra. Anul trecut, au fost concediate 180 de persoane, iar din luna aceasta alte 330. Dintre cei care au fost disponibilizati anul trecut, foarte putini si-au primit platile compensatorii. “S-au dat banii doar în cazuri extreme, cum au fost cei care au intrat în greva foamei. Pentru restul, vom deschide actiune în instanta si facem proces colectiv. Celor concediați in 2013 li se vor alatura si disponibilizatii din 2014, daca nu se vor gasi bani pentru compensatorii”, spune liderul sindical Gheorghe David.

Persoanele disponibilizate de la Amurco in 2013 ar fi trebuit sa primeasca trei salarii compensatorii in valoare totala neta de 4.860 de lei de angajat. Nici cei 129 de oameni care au ramas sa asigure securitatea instalatiilor nu si-au primit salariile pe aprilie.

Muncitorii ameninta ca dupa data de 6 iulie, la scadenta celor 30 de zile de la concediere, in care ar fi trebuit sa ia primul salariu compensatoriu, vor intra in greva foamei daca nu isi primesc banii. De altfel, doar cei care au ajuns la aceasta forma extrema de protest si-au obtinut drepturile salariale, ceea ce s-a intâmplat de doua ori pâna acum. Printre muncitori circula si un vag zvon despre o posibila repornire a combinatului, dat fiind ca Niculae a adus la Bacau posibili investitori, dar situatia alimentarii cu gaze, in contextul tensiunilor regionale dintre Rusia si Ucraina, este sumbra.

Scumpirea gazelor produce someri

Din 2012 încoace, gazele s-au scumpit cu circa 25%. Prin aplicarea HG 22/01.22.2013, pretul gazelor naturale din productia interna a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie 2014.

Scumpirea gazelor are efecte distructive asupra agentilor economici din industriile chimica, metalurgica si a materialelor de constructii. “Pretul gazelor va continua sa se majoreze deoarece se vor elimina tarifele reglementate.

Aceasta scumpire se va traduce prin pierderea a aproximativ 10-12.000 de locuri de munca în industriile mari consumatoare de gaze, plus alte câteva mii în cele conexe”, a declarat Filip Cârlea, directorul executiv al Forumului Investitorilor Români.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri