29 martie 2024
ActualitateSpeculantii cu terenuri fac legea in zonele sinistrate Loviti de soarta...

Speculantii cu terenuri fac legea in zonele sinistrate \ Loviti de soarta si de semeni

Preturile terenurilor si locuintelor din zonele sinistrate ale judetul Bacau au luat-o razna. Profitand de faptul ca localnicii ramasi fara proprietati au nevoie de teren pentru a-si construi o noua locuinta, proprietarii au ajuns sa ceara mai mult de 10 euro pe metrul patrat. Pretul este comparabil cu zonele limitrofe municipiului Bacau.

Ca si cum ar avea de a face cu oameni avuti, care nu mai stiu ce sa faca cu banii, proprietarii din zonele afectate de inundatii au ridicat costul terenurilor bune de constructii la sume exorbitante. In comuna Asau, prajina de teren se vinde, in momentul actual, la preturi cuprinse intre 18 si 50 de milioane de lei, in timp ce in Comanesti se cere chiar si 10 euro pe metrul patrat de teren. &#8222In comuna noastra sunt 68 de familii care au nevoie de teren pentru constructia unei locuinte, precizeaza viceprimarul din Asau, Constantin Radulescu. Pentru sapte dintre ele am gasit solutii. Acestea vor primi cate o parcela de 300 de metri patrati pe islazul comunal. In cazul celorlalte 60 nu stim ce putem sa facem. Am incercat sa ducem 33 de familii in Supan – Comanesti. Cand localnicii de acolo au vazut ca sinistratii sunt rromi, nu au vrut sa-i primeasca”. Multe din familiile lovite de furia apelor nu au ramas decat cu hainele de pe ei. Acareturile si economiile s-au dus pe &#8222apa sambetei”. Chiar daca au mai primit sprijin financiar de la rude sau chiar sponsori, este greu sa-si cumpere un petec de pamant la preturile actuale. &#8222Am ramas pe drumuri, cu trei copii mici, se plange Toader Matei, un localnic din Asau. Si patronul la care am lucrat pana in iulie a dat faliment. Acum am ramas si fara serviciu. Am cativa banisori si tot negociez o bucata de pamant. Pentru 700 de metri patrati, proprietarul imi cere 70 de milioane de lei. Si terenul nici nu este atat de bun. Problema e cum sa fac rost de atatia bani?! De negociere, nici nu poate fi vorba. Cei care nu au fost afectati de inundatii vor sa se imbogateasca pe spatele nostru, al sinistratilor”.

Si casele batranesti



au ajuns un lux

Satenii din Asau spun ca in urma cu un an sau doi, terenul in zona se vindea chiar si cu 5 milioane de lei prajina, iar pentru o casa batraneasca nu se cerea mai mult de 600 milioane de lei. Acum preturile au luat-o razna. &#8222Pot sa spun ca s-au triplat dupa luna iulie, declara Marinica Bucur, agent agricol la primaria din Asau. Mie, pentru un teren de 500 de metri patrati situat in Comanesti, mi s-a cerut 300 de milioane de lei, adica aproape 9000 de euro. Si casele batranesti au ajuns niste scumpeturi. Acum, fara 900 de milioane sau un miliard de lei nici nu te apropii de ele”. Proprietarii de terenuri recunosc ca profita de conjunctura pentru a obtine un pret nesperat pe un teren altadata fara nici o cautare. &#8222Vand prajina cu 30 de milioane, afirma Claudiu M., unul dintre &#8222latifundiari”. Pretul a crescut acum, dupa inundatii. Terenul nu este atat de bun. In afara de sursa de apa potabila, in rest nu exista nici o facilitate. Adevarul e ca nici nu

l-am mai vazut de vreo sase ani. Daca mai negociez? Da, dar nu las din pret mai mult de doua-trei milioane”. Proprietarul spune ca el este generos fata de alti detinatori de teren din Comanesti, care au ridicat pretul unei prajini pana la 82 milioane de lei.

Scris de Lili ADOCHITEI

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri