Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău închide seria proiectelor culturale „Centrul Apostu – 25 de ani de la înfiinţare” vineri, 11 decembrie 2015, ora 17.00, la sediul din Str. Crângului nr.18, cu „Spectacolul Cărţii”.

De un sfert de veac se reunesc la Centrul Apostu prieteni şi colaboratori, personalităţi marcante, atât din ţară cât şi din străinătate, într-un efort comun de promovare a culturii autentice. Fiecare manifestare este dovada caracterului pluridisciplinar al programelor instituţiei, a deschiderii spre valorile culturale naţionale şi universale, spre noile forme de exprimare artistică. O preocupare constantă a instituţiei o constituie readucerea în atenţia publică a unuia dintre cei mai importanti artişti ai Europei moderne, sculptorul George Apostu.

În cadrul „Spectacolului Cărţii” vor fi prezentate publicului cele mai recente apariţii editoriale: Omar Khayyām – “Rubaiate” şi Forugh Farrokhzād – “Să dăm crezare începutului de anotimp rece” (Cele mai frumoase poezii), traduceri din limba persană, studii introductive, note şi comentarii de Gheorghe Iorga.

Ne vor introduce în universul poeziei persane: Adrian Jicu,  Constantin Dram, Carmen Mihalache şi Vasile Spiridon. Moderatorii evenimentului sunt Gheorghe Geo Popa şi Florina Găzdaru.

„În Iran, poezia e expresia lingvistică majoră a sufletului. Când enunţă esenţialul, e un joc al cuvântului. Nu e un simplu fapt de cultură. Emană o mare forţă filozofică, iar, uneori, în momente cruciale, poate deveni chiar o practică a filozofiei, desăvârşind-o metafizic. Asta e o consecinţă a partajului moral pe care l-a instituit mazdeismul şi care s-a consacrat, în islam, sub forma unei nesfârşite meditaţii asupra Unului şi multiplului, asupra lui Dumnezeu şi expresiilor sale, asupra fiinţei şi esenţei.”
Gheorghe Iorga

Profesorul Gheorghe Iorga (n.18 aprilie 1954), după debutul ca poet (1972) şi o diversă activitate publicistică, s-a ilustrat ca traducător de limbă persană în limba română. Pasiunea pentru limba persană a căpătat-o în perioada 1977 – 1979, când a făcut studii în Iran, la Facultatea de Limbă şi Literatură Persană a Universităţii Teheran.

Din 2009 este doctor în Filologie, titlu obţinut la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi cu teza „Omar Khayyam şi complexul mitului european”. Devine mai apoi profesor asociat al universităţii ieşene, unde predă cursuri de limba persană. Are peste 150 de articole, studii şi eseuri publicate în reviste de specialitate. În prezent este profesor la Colegiul Naţional „Ferdinand I” şi inspector şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale.

A tradus din limba persană „Bufniţa oarbă”, de Sadegh Hedayat; Teama (antologii de proză scurtă iraniană modernă și contemporană); Călătorii cu limba tăiată (o antologie a poeziei mistice persane); Un arian în umbra moscheii (Rubaiate, de Omar Khayyām); Aida în oglindă (poezii), de Ahmad Samlu. A tradus din limba română în limba persană : Nichita Stănescu – 11 elegii; Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte (o antologie a basmului popular românesc).

Cortinele „Spectacolului cărţii, spectacolul lumii –Omar Khayyām” imaginat şi realizat de Gheorghe Geo Popa s-au deschis la Teatrul Municipal Bacovia, în cadrul evenimentului aniversar „Zilele Centrului Apostu-25 de ani de la înfiinţare” din luna octombrie, când au urcat pe scenă Amir Heidarkhodaee, Gheorghe Geo Popa, Gheorghe Iorga şi elevi ai secţiei de coregrafie de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, coordonaţi de prof. Simona Baicu.
Călătoria spre frumos continuă, astfel, vineri, 11 decembrie 2015, ora 17.00. Momentul muzical va fi asigurat de cvartetul Fagottissimo, în componenţa: Mihai Timofti, Mihai Badiu, Mihai Gavril şi Pavel Ionescu. Vor interpreta lucrări de: Scott Joplin, Giuseppe Verdi, Peter Schickele, Walter Miles, Nacio Herb Brown.

Biroul de presă
Centrul de Cultură „George Apostu”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ