28 martie 2024
ActualitateSpectacol omagial dedicat Unirii Principatelor Române

Spectacol omagial dedicat Unirii Principatelor Române

Pe scena Ateneului băcăuan, joi, 24 ianuarie, de la ora 14.00, a avut loc un spectacol de mare sensibilitate, cu frumoase – fără stridenţe – accente patriotice, un spectacol pentru sufletul şi inima românului, în care istoria s-a scris cu muzică, dans, poezie. S-a scris chiar cu poveşti care luminează o pagină importantă a visului românilor de pe cele două maluri ale Milcovului – Unirea, împlinit acum 160 de ani, prin alegerea ca domn, în Moldova şi apoi în Ţara Românească, a unui bărbat care va rămâne în istorie cu numele de Cuza-Vodă, ales de popor.

În deschidere, sala a fost învăluită în sunetul buciumelor, care au dus peste timp vestea Unirii, prelungită de excepţionala interpretare a solistului Marius Botea, la trompetă, a Doinei. Au fost prologul spectacolului „Unirea naţiunea a făcut-o!”, susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Busuiocul”, în regia şi coregrafia maestrului Petre Vlase.

„Cu spectacolul nostru am dorit să rememorăm, să sărbătorim marele act, marele vis al românilor, unirea Modovei cu Ţara Românească. Am oferit publicului, prin dans, prin muzică şi poezie, prin mici scenete memorabile, împreună cu frumoase cântece patriotice, cele mai semnificative momente ale Unirii, apelând la muzica marelui Enescu, la melodiile genialului violonist Ion Drăgoi, la muzica şi dansurile populare, la poezie, la teatru”, ne-a spus directorul Ansamblului, Petre Vlase.



„Hai să dăm mână cu mână”, „Veniţi români să ne cerem dreptul”, „O lumânare pentru cei vii”, „Pe-al nostru steag e scris unire”, melodii interpretate de soliştii ansamblului, de grupul vocal „Busuiocul”, Jurământul lui Cuza, poveţele marelui bărbat de stat Mihail Kogălniceanu către tânărul Domn, întâlnirea memorabilă dintre Cuza şi Moş Ioan Roată, au întregit un spectacol rafinat, cu mesaj, care a însufleţit publicul generos în aplauze.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri