Câteva mii de bacauani au sarbatorit, sâmbata, alaturi de Flotila 95 Aeriana “Erou Capitan Aviator Alexandru Serbanescu”, implinirea a 93 de ani de la infiintare si, simultant, centenarul Aeronauticii Militare Române. A fost o zi cu soare – ceea ce inseamna vizibilitate buna – care i-a bucurat pe militari si i-a scos din casa pe civili. Oaspetii au admirat elicopterele si avioanele expuse la sol, apoi pe cele care au executat acrobatii. La sarbatoarea Flotilei 95 au participat Claudiu Serban, prefectul judetului, Ionel Floroiu, vicepresedinte al CJ Bacau, Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului, parlamentari, consilieri judeteni si locali, generali de aviatie, piloti militari si civili. Intre acestia, si gen. Gheorghe Mocanu, primul comandant al unitatii de aviatie din Bacau, care a afirmat, cu mândrie, ca de aici, din Bacau, “a inceput pregatirea pilotilor militari pe avioane moderne.” In debutul evenimentului, parasutistul Eugen Botezatu a adus “din cer” tricolorul românesc, care a fost inaltat pe catarg, in timp ce din alamuri vibra “Destepta-te, române”, iar militarii dadeau onorul. Prefectul judetului, absolvent al scolii de aviatie, a vorbit, in deschidere, despre “acesti minunati cavaleri ai aerului care vegheaza de sus pentru linistea noastra” si reusesc de fiecare data “sa ne uimeasca si sa ne umple inimile de emotie”. Comandorul Valerica Vrajescu, comandantul bazei, a facut un istoric al unitatii, care, infiintata in 1920, este una dintre cele mai vechi din tara.

Iti trebuie “un pic de nebunie”!

Mitingul a inceput cu o demonstratie a avioanelor ultrausoare civile, particulare, ale caror proprietari au venit din Vatra Dornei, Radauti si Tulcea. Au executat viraje, rasuciri si au zburat pe spate, in aplauzele multimii. Partea a doua, destinata avioanelor militare, a fost si mai impresionanta. Bacauanii au avut parte de un spectacol “magnific”, “nemaipomenit”, “superb”, o demonstratie de curaj, talent si forta. “Iti trebuie si un pic de nebunie”, a adaugat un coleg si cred ca are dreptate. Acrobatiile au fost realizate cu elicoptere IAR 330 Socat si avioane IAR 99 Soim, care s-au invârtit, s-au rasturnat, au executat “rupturi” sau au zburat vertical si “pe fir”. Cel mai tare moment a fost, insa, cel realizat de MIG 21 LanceR, pilotat de gen. Catalin Bahneanu, fost comandant al Flotilei 95. Uriasul de fier a executat in aer acrobatii care i-au lasat muti pe spectatori. A urmat o misiune de cautare si salvare a unui pilot catapultat in spatele liniilor inamice, la care au participat masini de lupta terestre, elicoptere si avioane. Dupa focuri de mitraliera, zgomot de motoare si fum rosu, de semnalizare, pilotul a fost salvat: “Misiune indeplinita!”. In final, cei prezenti au avut sansa sa-i aplaude si sa-i vada de aproape pe piloti. Evenimentul s-a incheiat asa cum a inceput: cu un spectacol realizat de parasutisti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. a fost frumos a fost un moment care va ramane in amintirea tuturor dar in special a celor mici care erau fascinati ,nu pot sa uit cand a decolat migu si a inceput adevaratul spectacol!

 2. Am fost ,am vazut si am ramas cu un gust amar ! Saracie ,saracie ,saracie ! se vede ca acesti “oameni minunati si masinile lor zburatoare ” au facut o demonstratie frumoasa ,au muncit pt ca publicul sa fie multumit ! CINSTE LOR !!! Dar armata se zbate in saracie !! Cum este societatea asa este si armata !! SARACA ,CU UN BUGET MINIM, DE SUPRAVIETUIRE !!! MULTUMIM AVIATIEI MILITARE !!!

 3. Botezatu, Tanase, Coltanel, Paraschiv si compania au demonstrat din plin ca meseria este bratara de aur, iar hobby-urile diamante! Felicitari! Numele lor trebuie mentionate in articol si nu de Floroiu , Tescaru si Serban aveam nevoie in aceasta zi!

  • Mai sunt domnul capitan comandor Bresug, domnul capitan Cucu, domnul locotenent-comandor Pena, piloti la fel de minunati precum cei mentionati de dvs., deci nu ar trebui sa fie omisi de pe lista, pentru ca au depus si dansii un efort egal sau chiar mai mare pentru acest exercitiu militar de exceptie.
   In consecinta, propun sa-i cinstim pe toti pilotii Flotilei 95 Bacau, nu doar pe unii!!!
   Si totodata multumim si Domnului General Bahneanu, pentru evolutia de exceptie pe aeronava MIG 21 lancer!!!
   Ma inclin in fata acestor oameni !!!

   • Florina draga, eu doar aceste nume le-am retinut, nu sunt din sanul acelei meserii. Am scris insa….si compania, ceea ce inseamna si numele mentionate de tine. Respectul meu pentru toata lumea care a oferit acest spectacol magistral!

   • Florina, eu facand parte din public si neavand nici in clin , nici in maneca parti comune cu meseriasii care au evoluat…doar acele nume le-am retinut. Am scris insa “si compania” ceea ce inseamna ca recunosc si meritele celor nominalizati de tine!Ma inclin alaturi de tine in fata “geniului” tuturor!

 4. Da frumos mitingul dar dupa ce au plecat pilotii si au ramas oamenii sa se uite la avioane Stilul Prostesc Romaneasc si-a aratat fata ……In purul stil Romanesc…meltenesc …..au venit ciobanii de la tehnic in uniforme alb albastre si au gonit oamenii care se uitau la aparate ….tractand Mig-urile cu camioanele neasteptand toti oamenii sa se uite la avioane …. Huo !

 5. Oare politrucii prezenti de la Floroiu la Zambiloiu et compania sunt mindri de felul cum a ajuns aviatia militara. Dar ce le pasa lor, ei nu vad decit cascavalul, afacerilie oneroase si grase si ridicatul in slavi. Ei nu inteleg ca totul este trecator iar adevaratii barbati nu sunt ei politrucii de la Floroiu la Benoiu ci pilotii militari. Ce aiureala cind e ceva cu public hop si nenorocitii de politruci. Ei tin cu preotii mai mult le da bani la biserici ca apoi la vremea votarilor popi sa prosteasca hoarda flaminda ca ce buni, frumosi si harnici sunt ei. Rusine lor huooooooo.

LĂSAȚI UN MESAJ