Nici nu se putea un generic mai inspirat pentru spectacolul de colinde si traditii de Craciun organizat, si in acest an, de Ansamblul Artistic Profesionist “Busuiocul”, care a implinit anul acesta 50 de ani de la infiintare, Consiliul Judetean si Primaria Bacau. “O, ce veste minunata!” va rasuna duminica, 21 decembrie, de la ora 16, pe scena Teatrului de Vara “Radu Beligan”, de marea sarbatoare a crestinatatii – Nasterea Domnului, unde sunt invitate formatii si grupuri din cele mai cunoscute zone folclorice ale Bacaului.

Bacauanilor le vor fi oferite adevarate bijuterii muzicale, podoabe pastrate cu sfintenie, cu dragoste, de batrânii satelor sau de tinerii indrumati cu pricepere, daruire si pasiune de profesori, cunoscatori ai traditiilor autentice, care si-au facut din meseria de dascal o profesiune de credinta. Pentru a intra in atmosfera acestui spectacol, am stat de vorba cu maestrul coregraf Petre Vlase, directorul Ansamblului “Busuiocul”.

“Este pacat ca, in timp, multe dintre traditiile noastre, din obicieurile stramosesti, s-au deteriorat, s-au modernizat pâna la urâtire. Vedem pe strada, in orase, dar, din pacate, si la tara. De aceea, venim in fata spectatorilor bacauani cu formatii care au un repertoriu autentic, a carui curatenie si frumusete vin din timpuri stravechi. “Busuiocul” si-a facut un titlu de onoare, un crez, in toti acesti ani, din a pastra si promova arta populara nestirbita de trecerea timpului, atât prin repretoriul propriu, cât si prin invitarea alaturi de noi a unor formatii si grupuri din satele de pe Valea Trotusului, cu colinde laice, dar si corale sensibile la frumos si autenticitate.”

Astfel, cu formatiile din Agas (grup de femei) si Asau coborâm in istorie, unde descoperim adevarate comori, pastrate din generatie in generatie, maestria si talentul lor fiind argumente de netagaduit atunci când sunt invitate sa sustina spectacole in toata tara. Va fi prezenta pe scena Corala Catedralei “Sfântul Nicolae” din Bacau cu un manunchi de colinde religioase, inchiante Nasterii Domnului, urmata de Corala Colegiului National de Arta “George Apostu”, condusa de multi ani de un extraordinar profesor de muzica, un adevarat dascal – Gheorghe Gozar, care, prin tot ce face ne da sperante ca vom mai avea colinde adevarate si peste ani.

Spectacolul se va incheia cu evolutia Ansamblului “Busuiocul” care, pe lânga componenta de baza, vor participa si invitati din diferite zone folclorice, pentru a realiza un spectacol de inalta tinuta si originalitate.PUBLICITATE