26 aprilie 2024
ActualitateSpecialiștii băcăuani, trimiși în țară să lupte cu pesta porcină

Specialiștii băcăuani, trimiși în țară să lupte cu pesta porcină

Pesta Porcina Africană (PPA) nu mai este demult o glumă, periculosul virus făcând deja pagube uriașe la nivelul întregii țări. Potrivit Agenției Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), până la acest moment, s-a confirmat prezența virusului PPA în nu mai puțin de șase județe: Tulcea, Constanța, Bihor, Satu Mare, Brăila și, recent, Ialomița. La data de 4 iulie 2018, un raport al Oficiului Internaţional de Epizootii (OIE) indica 237 de focare de pestă porcină africană, în întreaga țară.

Detașați în „focul” problemei

Ministerul Agriculturii este, practic, în priză, din cauza fenomenului care riscă să se extindă la nivel națonal. Astfel, zeci de angajați ai ministerului din toată țara, specialiști în agricultură (medici veterinari, ingineri agricoli etc), inclusiv din Bacău, au fost detașați în județul Tulcea, unde, se pare, sunt cei mai mulți porci purtători ai periculosului virus. Specialiștii au fost dotați, pe de o parte, cu auto-laboratoare, pe de alta, cu atomizoare de dezinfecție, acționând în filtrele amenajate pe principalele căi rutiere de acces din județul Tulcea, la toate vehiculele (camioane, autoturisme etc) care se deplasau spre diferite destinații din țară.



Medicii veterinari au acționat inclusiv la eutanasierea mai multor animale din gospodăriile particularilor. „Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au transmis reprezentanții ANSVSA.

Zeci de mii de porci sacrificați

Din păcate, tocmai pentru că virusul este extrem de agresiv (animalele mor în maximum 5 zile de contactarea lui), mii de porci din bătăturile țăranilor au fost sacrificați, alte 44.580 de capete dintr-o exploatație comercială din județul Tulcea urmând să aibă aceiași soartă.

„Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operațiune au fost aduse din județul Timiș, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile. După depopulare, vor urma operațiunile de curățare mecanică, dezinfecție, deratizare și dezinsecție a zonelor afectate și a mijloacelor de transport”, au precizat reprezentanții ANSVSA. Din păcate, capacitatea incineratoarelor mobile este depășită de realitatea din teren, utilajele putând arde maximum 1.000 de cadavre pe zi. De altfel, acestea incinerează non-stop, cantitățile de lemn folosite fiind imense.

Pagube de sute de milioane de euro

Estimările asociațiilor profesionale din domeniul creșterii porcilor indică pagube de sute de milioane de euro. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor legale. De altfel, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat UE sprijin financiar în contextul pestei porcine africane.

Sumele vor fi folosite pentru instituirea de măsuri excepţionale care vor include compensaţii pentru animalele ucise sau distruse din focare şi din exploataţiile contact, pierderile suferite ca urmare a încetării producţiei de carne de porc pe o perioadă determinată, produsele de origine animală distruse, pierderile fermierilor generate de scăderea preţurilor pentru porcii din zonele afectate trimişi la abator. În plus, ajutoarele vor viza şi costurile operaţionale legate de curăţirea, dezinfecţia, transportul şi distrugerea furajelor, inclusiv cheltuielile legate de ecarisare.

Vecinii iau măsuri

Riscurile răspândirii virusului sunt atât de mari încât vecinii bulgari au și anunțat că vor construi un gard la graniţa cu România pentru a preveni intrarea mistreţilor, responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut alarmant în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

În Bacău, până acum, nu a fost confirmat vreun astfel de caz.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri