Carmen Poenaru, Marius Tiţă şi Mariana Popa, la vernisajul de la Galeriile ALFA

Un eveniment artistic remarcabil, a avut loc la Galeriile “Alfa” din Bacău, la care a participat un numeros public, aşa cum se întâmplă de fiecare dată când invitaţia vine din partea uneia dintre cele mai reprezentative, iubite şi apreciate artiste plastice băcăuane, care, de peste 30 de ani ne încântă cu arta sa. Marea Galerie de Artă de pe Mărăşeşti găzduieşte până pe 13 mai expozţia “Spaţii suprapuse”, o “personală” Carmen Poenaru, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Bacău, al cărei preşedinte este.

„Continuăm şi astăzi, la Galeriile ALFA, cu nume mari ale artei plastice băcăuane. Pe simeze, după Cristina Ciobanu, avem creaţiile tot a unei doamne, este vorba după cum vedeţi, de prietena noastră Carmen Poenaru.

Despre Carmen se pot spune foarte multe lucruri, astăzi mă surprinde cu o noutate, aceste colaje textile. Se pare că iarna a fost lungă şi ursitoarele au fost darnice cu artista noastră. Există aici o extraordinară combinaţie între pictură, arta textilă şi pastel de o mare frumuseţe, care o să vă bucure sufletele şi inimile”, a spus în deschidere Mariana Popa, artist plastic, manager al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”.

De altfel, vernisajul a avut loc, cum se întâmplă în marile galerii din ţară şi străinătate, după un timp acordat publicului pentru a se familiariza cu noua propunere a artistei. Pentru a aduce publicul “cu picioarele pe pământ” şi a-i direcţiona atenţia spre temele principale ale expoziţiei, ale mesajuluidirect sau subliminal, Carmen Poenaru a invitat un critic de artă din Bucureşti, Marius Tiţă, cronicar de artă şi jurnalist pentru piaţa de artă, critic, curator, colecţionar, redactor şef, Radio România Internaţional.

“Expoziţia de faţă este o poveste unitară, este un cântec, curge foarte direct, natural, ceea ce înseamnă că de la început, pe undeva a existat o determinare în sufletul artistului de a pune pe simeze aceste opere, reunite sub titlul de «Spaţii suprapuse». Artiştii plastici care lucrează în 2D, pictură – artă textilă, vin cu o anumită observaţie a tot ce ne înconjoară. Este, dacă vreţi, un joc cromatic de culori şi spaţii. Simţim aceste lucru atunci când ne aflăm în faţa unei lucrări bune, adevărate, sincere, la care aş adăuga armonia acestui concert al emoţiilor pe care pictura o creează. Vă invit să urmăriţi această frumaosă poveste a artistei Carmen Poenaru”, am reţinut din observaţiile critice ale profesorului Marius Tiţă.

În încheiere, surprinzător la un asemenea gen de eveniment, Carmen Poenaru şi-a expus în limbajul emoţiilor, al artei programatice, al crezului ei artistic, determinarea de care vorbea criticul Marius Tiţă: ce înseamnă pentru artista Poenaru “spaţii suprapuse” şi de ce a ales să le expună, să le ofere publicului pentru a se elibera de această obsesie.

În Săptămâna Patimilor, dar şi în Săptămâna Luminată vă puteţi oferi o bucurie vizitând expoziţia “Spaţii suprapuse” de la Galeriile ALFA.