Filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici, in colaborare cu organizatia nonprofit “Contemporanii” Bucuresti, a riscat cu expozitia 40/METAFORA a artistului Sorin Iosub, si a câstigat. A recunoscut, la vernisaj Dionis Puscuta, presedinte al UAP Bacau:

“Ma bucur ca in toiul verii sunteti aici in numar asa de mare. Va propunem o expozitie interesanta, frumoasa, cu teme dintre cel mai diverse, de la portrete fara model, la autoportrete, creatii ce ne satisfac privirea insetata de frumos, dar si gustul misterului, al libertatii infinite din universul explict si implicit al artei. Prietenul si conjudeteanul nostru Sorin Iosub (nascut in 1975 in satul Sarata, comuna Solont – n.a.) expune pentru prima data in Bacau, lucrari mai vechi si mai noi, miniaturi dar si de mari dimensiuni, reflectând, pe etape, devenirea lui ca artist ajuns la vârsta maturitatii artistice.”

Maria Pasc, curatorul expozitiei, reprezentant al Orgnizatiei Contemporanii, sub egida careia a fost organizata expozitia itineranta 40/METAFORA, atât in Bucuresti (Galeria Odeon, Teatrul National si Galeria U-ART), cât si in Bacau, a prezentat impresionantului public de la Galeria Frunzetti activitatea profesionala a tânarului pictor, mai putin cunoscut publicului bacauan. Prolific si surprinzator prin maniera, teme si coloristica, Sorin Iosub a devenit rapid un nume de prestigiu in arta plastica româneasca, venind cu experienta din arta monumentala (a lucrat si lucreaza pictura bisericeasca impreuna cu Dumitru Macovei, cunoscutul artist monumentalist si el nascut la fel ca Iosub in Solont – Bacau), expunând in mari galerii din tara (Arad, Timisoara, Iasi, Bucuresti) si strainatate (Ungaria, Bulgaria, Ecuador).

PUBLICITATE

Asupra creatiei lui Sorin Iosub s-a oprit Vasile Craita Mândra, artist care nu refuza oferta de a vorbi despre arta colegilor sai. “Avem aici un om si un artist, ii apreciez pe amândoi, ii cunosc bine pe amândoi si de aceea am acceptat astazi sa fiu alaturi de el si de dumneavoastra. Arta, pictura in special nu are nevoie de vorbe, fiecare lucrare, fiecare tablou este si are o poveste, opriti-va in fata fiecarei lucrari si incercati sa gasiti singuri cheia mesajului.

Sorin Iosub este un figurativ prin excelenta, nu-l putem incadra intr-un anume curent, doar poate in al sau. Bun desenator si colorist, un excelent colorist, nu ma feresc sa afirm ca are talent si imaginatie, fara ea, de altfel, niciun pictor nu devine artist adevarat. Aria introspecitiilor lui Sorin Iosub atinge diversitatea universalitatii, de la studiile de tip renascentist, inspirate din lumea faunei mici, pâna la lista vasta a unui bestiar fabulos.

Aveti aici, iata, Lumea lui Iosub, un univers fascinant, scaldat in culoare, transparente orfice si lumina, tuse fianle, ce au finentea si expresia insuflata de un maestru bijutier.” La vernisaj a fost lansat si Catalogul 40/Metafora, rod al Proiectului Contemporanii 2013-2015, a carui realizare a fost apreciata de maestrii prezenti la manifestare, Stefan Pristavu, Dumitru Macovei, Mihai Chiuaru, tiparit la Agrafa Print, cu girul Editurii Ileana, din care citez o interesanta opinie a criticului Valentin Ciuca:

“Pictorul Sorin Iosub are o imaginatie devastatoare si o viziune care se situeaza intr-un orizont al fictiunilor animate de spiritul suprarealului (…)

Este o pictura cu detalii atât de abundente si slipitoare incât prima impresie produce o veritabila blocare mintala.” Tot in catalog, mai putin obisnuit, gasiti si un interesant interviu cu artistul Sorin Iosub, despre copilarie (“Povestea mea este povestea oricarui om, o combinatie pasionala de straluciri si impuritati”), tinerete (“Norocul meu a fost ca l-am intâlnit pe Dumitru Macovei, artistul care m-a smuls din autosuficienta in care eram confortabil asezat si m-a aruncat direct pe bancile Facultatii de Arte din Timisoara”), maestri (“Inspiratia este favoarea divina oferita insului cu har, ea este o surpriza si un dar”). La final, s-a degustat o Tamâioasa, iar parfumul ei a incitat la la noi proiecte: o tabara de creatie la Solont, o expozitie colectiva cu lucrari ale artistilor din aceeasi localitate etc.

Expozitia ramâne deschisa la Frunzetti pâna dupa 15 august, apoi va ajunge la Bistrita si Timisoara.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ