Nikolai Kuleba, Avocatul Copilului, si Maryna Poroshenko, Prima Doamna (stânga), ascultând explicatiile directorului DGASPC Bacau

Judetul Bacau, model de buna practica in „Protectia Copilului”

Bacauanii au ajuns sa dea lectii in domeniul protectiei copilului, expertiza specialistilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau fiind apreciata nu doar in tara, ci si in strainatate. Cauzele pot fi sintetizate astfel: DGASPC are, inca din 1999-2000, un plan de actiune, in baza caruia a elaborat, apoi, o strategie pe care a pus-o in aplicare, pas cu pas, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean si in parteneriat cu ONG-uri nationale si locale, a derulat proiecte cu finantare europeana, a fost preocupata de perfectionarea angajatilor proprii, dar si a referentilor din primariile rurale si a sprijinit permanent autoritatile locale. Iata, acum, DGASPC Bacau preda modele de buna practica altor judete si altor tari. Astfel, Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, s-a aflat, zilele trecute, in Ucraina, fiind invitat sa faca parte din grupul de lucru care va elabora strategia de dezinstitutionalizare a copiilor.

Intâlnire cu „Avocatul Copilului”

PUBLICITATE

Directorul DGASPC Bacau s-a intâlnit, la Administratia Prezidentiala, cu Nikolai Kuleba, presedinte al institutiei Avocatul Copilului, si cu Olena Remen, sef de birou. Discutia a vizat analiza sistemului institutional de protectie din Ucraina. La intâlnirea de a doua zi cu ministri ucraineni si reprezentantii organizatiilor internationale, a avut loc interventia specialistilor români: Elisabeta Trifan, ANPDCA, care a prezentat reforma cadrului legislativ din România in perioada 1997-2016 si obiectivele strategice la nivel national, Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau, si Dana Buzdugea, World Vision. Sorin Brasoveanu, care a reprezentat directiile judetene din România, a vorbit despre dezinstitutionalizare: contextul national si local, istoria si mostenirile sistemului de protectie a copilului, etapele reformei, lectiile invatate, punctele slabe, provocarile, dar si oportunitatile. Dupa-amiaza au avut loc intâlniri pe grupe de lucru, cu reprezentanti ai Ministerelor Educatiei, Politicilor Sociale, Sanatatii si ai societatii civile. „Participantii au dorit sa afle concret ce tipuri de servicii au fost create ca alternativa la institutionalizare, tinându-se cont de evaluarea fiecarui copil si a familiei, de resursele umane, identificarea si atragerea fondurilor pentru asigurarea resurselor financiare”, arata Sorin Brasoveanu.

08 03 Ucraina 1

Ambasadorul României va intari colaborarea

Vizita de lucru a cuprins si o dezbatere cu reprezentatii Delegatiei Comisiei Europene, UNICEF, USAID, “Salvati Copiii!”, ”Terre des Hommes”, urmata de o intâlnire cu Maryna Poroshenko. “Prima Doamna a Ucrainei, Maryna Poroshenko, a fost foarte interesata de modul concret de implementare a reformei la nivel judetean si, in mod special, de incluziunea copiilor cu dizabilitati”, declara Sorin Brasoveanu. In ultima zi, expertii si-au prezentat concluziile si au facut planuri. ”Am avut si o intâlnire cu Excelenta Sa Cornel Ionescu la Ambasada României din Ucraina, care si-a aratat deschiderea si disponibilitatea de a intari colaborarea intre cele doua state, in procesul de dezinstitutionalizare a copilului. Totodata am discutat cu domnul ambasador despre implementarea unui proiect privind organizarea unei vacante pentru copiii din zonele de conflict din Ucraina”, a declarat, in final, directorul general al DGASPC Bacau.

”Daca la inceputul intâlnirilor toti participantii erau foarte constienti ca trebuie demarat procesul de reforma, dar nu aveau niciun fel de viziune, acum, in urma dezbaterilor, primind foarte multe informatii consistente si concentrate, cu exemple de buna practica, ne-am format o noua perspectiva si vom incepe chiar de saptamâna viitoare o munca total diferita cu accent pe schimbarea cadrului legal in noua viziune privind procesul de dezinstitutionalizare, pregatind o strategie si un plan national de actiune.”
Nikolai Kuleba, presedinte al institutiei Avocatul Copilului

Ucraina: Peste 100.000 de copii institutionalizati

In Ucraina sunt peste 104.000 de copii institutionalizati in 774 de unitati. In prezent, se pune accent pe educatie: statul suporta cheltuielile necesare, dar separa copiii de familie. 92 la suta dintre minorii institutionalizati se afla in unitatile din subordinea Ministerului Educatiei.

România: De la centre-mamut la sistemul de tip familial
In 1996, judetul Bacau avea 4.500 de minori in institutii. Cea mai mica unitate, Leaganul nr. 2, ocrotea 200 de copii, iar cea mai mare, Centrul Tg. Ocna, 650 de baieti. Preluarea acestora de la Minsterul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii s-a facut in doua etape, in paralel cu dezvoltarea sistemului de protectie de tip familial (asistenti maternali, case si reteaua de apartamente). In prezent, mai exista un singur centru, “Henri Coanda”, care e in curs de inchidere si care ocroteste 80 de copii. Acestia vor fi preluati de serviciile de tip familial.

Câteva concluzii:

In urma cu 10 ani, in Ucraina, s-a încercat un program de dezinstitutionalizare, dar care s-a limitat la a schimba denumirile unitatilor. Reformarea sistemului de protectie a copilului trebuie sa inceapa din perspectiva evaluarii si planificarii activitatilor la nivel de comunitate. Comunitatea indica nevoile, in functie de tipul beneficiarilor: copii abandonati, cu HIV sau handicap. E necesara o strategie concentrata pe comunitate: sa se faca o harta a comunitatii plecând de la evaluarea vulnerabilitatilor, a tipurilor de servicii si resurselor existente. E necesara, de asemenea, implementarea unui management de caz bun, cu accent pe evaluare, oportunitate, servicii oferite, monitorizare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Dl.dir Brasoveanu este un adevarat specialist care prin solutiile gasite a reusit sa revitalizeze un sistem care zeci de ani de nepasare il adusese in colaps.In jud Bacau sa reusit accesarea unor proiecte care sprijina foarte mult comunitatile sarace in a-si rezolva problemele de natura sociala.Felicitari si consider ca orice solutie buna gasita ce vine in avantajul copiilor din familii sarace este un semn ca tindem spre normalitate.

  2. N-au facut dezinstitutionalizare, dar au insttutia Avocatul Copilului. In Romania, inca se incearca crearea acestei institutii. Cat despre serviciile din protectia copilului Bacau….da, au facut progrese, dar mai e mult de munca pana sa spunem ca facem intr-adevar asistenta sociala si nu hartii.

LĂSAȚI UN MESAJ