CET Bacau sau, mai nou, Thermoenergy Group S.A. a intrat in faliment, totalizând datorii de 183 milioane lei, motiv pentru care incearca sa dobândeasca venituri noi si sa-si acopere din cheltuieli.

In ultimul timp a atras atentia publicului politica lor de contractare cu noii consumatori de energie termica si apa calda, intrucât se pare ca acestia conditioneaza incheierea contractului de furnizare a acestor servicii de cuprinderea in contract a unei clauze ce impiedica consumatorul sa ceara debransarea pentru a se racorda la un sistem privat de incalzire si apa calda, acesta fiind obligat sa ramâna clientul Thermoenergy Group.

O astfel de clauza nu numai ca este abuziva, dar incalca insusi dreptul de proprietate al consumatorului asupra imobilul sau deoarece ii infrânge acestuia libertatea de a opta pentru furnizorul de energie termica si apa calda pe care il doreste, motiv pentru care consumatorii – persoane fizice – se pot adresa Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu o plângere, iar reprezentantii institutiei pot efectua controale la respectiva unitate, verificând contractele de furnizare in privinta existentei clauzei respective.

In situatia in care se constata ca respectiva prevedere contractuala este abuziva, incalcând pozitia de egalitate dintre partile unui contract si alte dispozitii legale, imputernicitii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului vor sesiza instanta de la domiciliul consumatorului nemultumit, solicitând sa modifice contractele furnizorului aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Facem mentiunea ca va puteti adresa direct instantei, fara ajutorul ANPC, cu aceleasi solicitari si acelasi rezultat.

In situatia in care veti avea câstig de cauza, instanta va dispune, de asemenea, excluderea respectivei clauze din contractele preformulate ale furnizorului astfel incât acesta sa nu mai poata impune obligatii abuzive cosumatorilor sai.
avocat Simona Dobos
avocat colaborator in cadrul Cabinetului de Avocat Dan Nitu

Prin intermediul acestei rubrici saptamânale a cotidianului Desteptarea, avocatii de la Cabinetul de Avocat Dan Nitu si colaboratorii acestuia raspund intrebarilor dumneavoastra. Puteti sa ne scrieti fie prin e-mail la adresa cabinet@avocat-nitu.ro, fie prin intermediul unor scrisori adresate redactiei Desteptarea, strada Vasile Alecsandri 41 Bacau, pentru Clinica Legala.

Alte articole