25 aprilie 2024
ActualitateSolomon Marcus, cetatean de onoare al judetului si municipiului Bacau, a trecut...

Solomon Marcus, cetatean de onoare al judetului si municipiului Bacau, a trecut in eternitate

Academicianul Solomon Marcus s-a stins din viata, la vârsta de 91 de ani, joi dimineata, la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din cadrul Spitalului Fundeni, unde era internat de câteva zile.

„O mare pierdere pentru noi, bacauanii, dar si pentru tara noastra. Am pierdut o personalitate, o minte sclipitoare. A plecat o stea de la scoala noastra, pe care a absolvit-o copil fiind. Ne-am obisnuit sa-l avem printre noi la fiecare aniversare, an de an. O sa ne lipseasca foarte mult. E datoria noastra sa-i continuam ideile exceptionale in ceea ce priveste educarea generatiilor viitoare. A fost un om al tuturor”, a declarat prof. Doinita Sirbu, directorul Scolii Gimnaziale „Al. I.Cuza” Bacau, scoala in care a invatat Solomon Marcus.

Desi domeniul principal al cercetarilor sale a fost analiza matematica, matematica si lingvistica computationala, a publicat numeroase carti si articole pe diferite subiecte culturale, din poetica, lingvistica, semiotica, filosofie, sau istoria stiintei si a educatiei.



Solomon Marcus s-a nascut la data de 1 martie 1925 in Bacau, pe strada Iernii, din spatele Teatrului Bacovia. Parintii sai au fost croitori. Liceul l-a facut la „Bacovia”, acum Colegiul National „Ferdinand I”. Dupa absolvirea studiilor liceale a urmat Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. A obtinut ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Este autor a numeroase studii interdisciplinare, de carti ce privesc utilizarea matematicii in lingvistica, in analiza teatrala, in stiintele naturale si sociale etc. Lucrarile sale au fost traduse in multe tari ale lumii. A publicat peste 50 de volume in România si care au fost traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori. Din 1993 a fost membru corespondent al Academiei Române, pentru ca din 2001 sa fie ales membru titular.

„A fost cea mai mare minte a tarii noastre, singura personalitate carturareasca din România si chiar din istoria României, unul din oamenii de cultura care a abordat stiintific toate domeniile, a declarat si profesorul dr. Gheorghe Iorga, inspector scolar. A inlocuit cu succes si pe intelesul tuturor impresionismul cu spiritul critic. Un om cu o gândire sistematica, un renascentist in lumea postmoderna, care nu a lasat nimic la voia intâmplarii. De exemplu, cartea sa «Paradigmele universale», aparuta sub Editura Paralela 45, in 2011, este un adevarat indreptar de cunoastere, in care ne arata cum cercetatorul Solomon Marcus abordeaza stiintific toate domeniile cunoasterii.”

Solomon Marcus a primit, in 2001, titlul de Cetatean de onoare al municipiului Bacau, iar anul trecut, aceeasi distinctie i-a fost acordata si din partea Consiliului Judetean Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri