Dupa ce a castigat nenumarate concursuri nationale la canto, Gabriela Istoc, de 21 de ani, din Bacau, va merge pentru doua saptamani la perfectionare in Viena. Tanara studenta viseaza sa ajunga la fel de renumita precum Montserat Caballet. Gabi regreta faptul ca bacauanii nu stiu sa aprecieze muzica buna.

Ochi albastri, fata de un oval perfect, parul blond si sprancene arcuite. Gabriela Istoc este ca un lujer. Delicata, fragila, gata sa se franga la cea mai mica fluturare de vant. Daca nu ar fi sclipirile de otel in ochii de culoarea cerului, nici nu ai banui ce forta ascunde tanara. “Nu-i usor sa faci canto clasic, incearca sa explice Gabi. Trebuie multa munca si sacrificii. Unele placeri nevinovate pentru mine nu exista. De exemplu, nu pot sa mananc inghetata. Trebuie sa ma feresc de fum, sa fiu atenta la orice imi poate altera vocea. Cel mai greu e ca nu am prieteni&#8221. Pana in clasa a sasea, Gabi visa sa devina interpreta de muzica usoara. Familia ei nu a avut nimic impotriva. Ba mai mult, a incurajat-o cat a putut. “Nu credeam ca viata poate sa ia o asemenea intorsatura, recunoaste tanara. E drum lung de la muzica usoara la canto clasic. Profesoara mea de muzica, Iuliana Celmare, m-a remarcat si de fapt… mi-a si deschis ochii. In anul urmator m-am transferat la Liceul George Apostu. Pana in clasa a IX a am studiat flautul, dupa care m-am inscris la Sectia Canto&#8221.

Eleva a obtinut premii peste premii

Gabriela Istoc a dovedit de la bun inceput ca este un diamant, care slefuit, devine nepretuit. Desi profesorii erau multumiti de evolutia elevei lor, Gabi simtea in suflet ghimpele indoielii. Numai o confirmare oficiala a valorii ei i-ar fi spulberat nelinistile. “In clasa a XI a pot spune ca am obtinut ceea ce am vrut, povesteste tanara. La concursul “Paul Constantinescu&#8221 am luat atat premiul I la canto, cat si premiul criticii muzicale. Acest rezultat a insemnat foarte mult pentru mine&#8221. Desi avea un palmares invidiat, Gabi Istoc a simtit la un moment dat dorinta de a renunta la cariera sa de solista canto. Chiar dupa marele concurs care i-a confirmat valoarea, bacauanca a avut o deceptie, peste care cu greu a trecut. “A mai participat la un concurs, dar nu a obtinut nici un loc pe podium. M-am suparat tare mult pe faptul ca se fac tot felul de aranjamente, chiar si in muzica si i-am interzis sa mai cante. Numai ca, din fericire, supararea mi-a trecut repede si Gabi si-a continuat studiile&#8221, spune tatal tinerei, Petru Istoc.

&#8222Bacauanii nu stiu ce inseamna muzica adevarata”

Gabi a terminat liceul si s-a inscris la Conservatorul Bucuresti. A intrat printre primii candidati. “Acum sunt studenta in anul III, la clasa profesoarei Silvia Voinea&#8221, spune cu mandrie bacauanca. Insa mai mandra este ca a obtinut o bursa de doua saptamani la Viena. “Abia astept sa ajung acolo. Am pregatit cateva piese, insa mai mult ma intereseaza schimbul de experienta. Voi avea ce sa invat in strainatate, intr-un loc unde muzica este la ea acasa&#8221, declara Gabi. “Este inca o confirmare a valorii Gabrielei, spune Gheorghe Gozar, profesor la Liceul de Arta George Apostu. Silvia Voinea a stiut ce face, atunci cand a nominalizat-o pentru bursa. In canto, profesorul stie ce poate elevul, iar acesta simte intotdeauna dascalul. Noi ne mandrim ca &laquobursiera&raquo este bacauanca si, mai ales, ca a fost eleva noastra&#8221. Gabriela Istoc nu regreta nici macar o secunda ca a optat pentru o cariera canto. Este constienta ca in tara nu are sanse prea multe. De aceea, vrea sa fie foarte buna in tot ceea ce face. Vrea sa aiba siguranta ca, atunci cand va avea masteratul in buzunar, sa fie floare la ureche sa obtina contracte in strainatate. Singura parere de rau a Gabrielei este ca bacauanii nu stiu ce inseamna muzica adevarata si nu apreciaza talentele.Scris de Lili ADOCHITEI

Alte articole