20 aprilie 2024
ActualitateSolidaritate româno - franceza la Colegiul National „Vasile Alecsandri”

Solidaritate româno – franceza la Colegiul National „Vasile Alecsandri”

Un grup de 13 elevi si profesori francezi de la Liceul „Luis Giraud” din Carpentras, Provence, Franta, au participat la a doua editie a Proiectului de voluntariat „Mission de solidarité en Roumanie”, la sfârsitul lunii trecute.

Legatura pedagogica, dar si de suflet a Colegiului National „Vasile Alecsandri” cu liceul francez, cu profesorii si elevii de acolo, s-a construit in cursul celor 2 ani de proiect Comenius STRANHECE, 2011-2013. Relatia dintre scoli s-a consolidat apoi in toamna anului 2013, prin bursele individuale Comenius, când elevele colegiului, Madalina Comorasu (XII C) si Georgiana Baciu (acum studenta), au studiat 3 luni la liceul din Carpentras. Toate acestea au condus la initierea unui program de voluntariat, cu sprijinul Habitat for Humanity Comanesti, a carui prima editie a avut loc in februarie 2014. Prima lor venire in România a fost atât de rodnica, incât a fost repetata si anul acesta, aceiasi educatori aducând acum un alt grup de elevi si doua absolvente dornice sa revada tara noastra.

Ca si anul trecut, CNVA Bacau, prin prof. Lidia Blidariu si eleva Madalina Comorasu, si Asociatia Habitat for Humanity Comanesti, prin dna Cristina Nica, au sprijinit organizarea unui program cât mai variat pentru grupul româno-francez din proiect. Astfel, acesta a cuprins o vizita in Delta Dunarii, o dupa-amiaza in colegiul bacauan si 3 zile de santier, la Clubul Elevilor din Comanesti, aflat in renovare. Vizita la CNVA a elevilor francezi impreuna cu educatorii Mathieu Marichy si Amandine Marquis, conducatorii grupului, s-a desfasurat pe 22 februarie. In colegiul bacauan oaspetii au facut cunostinta cu folclorul românesc prin Ansamblul „Ciucurelul” si chiar au fost invitati sa participe la un curs de dans popular.



Ulterior, grupul de francezi, insotit de elevi si profesori români au vizitat orasul nostru si Aria protejata si Rezervatia Lacul Bacau II. Echipa alecsandrina, condusa de dir. adj. Loredana Ghelasa, a cuprins profesorii Lidia Blidariu, Georgeta Marinescu, Adriana Macinca, Maricel Badiu, Ioan Grintescu si Mitica Pricopie, precum si elevele Laura Cojocaru, Madalina Comorasu si alti elevi de la clasele X D, X G si XII C. Referitor la acest program, prof. Lidia Blidariu considera ca „e un exemplu practic a ceea ce inseamna dezvoltare durabila si sustenabilitate a proiectelor europene. Un exemplu de cum se naste o MISIUNE DE VIATA si de felul in care tinerii europeni, români si francezi, sustinuti de profesori, o pun in opera”.

Prof. Loredana Ghelasa, dir. adj. al CNVA remarca, de asemenea, necesitatea continuarii proiectelor europene prin conducerea lor catre un nou nivel de colaborare interscolara, in beneficiul elevilor, care „in acest fel isi insusesc deprinderi civice si valori umane ce le desavârsesc statutul de cetateni europeni”.
Madalina Comorasu, clasa a XII-a C

Declaratii ale participantilor:

Mathieu Marichy si Amandine Marquis – educatori la Lycee Agricole „Louis Giraud” Carpentras, Franta: In aceasta a doua misiune de solidaritate in România am orientat tematica spre apa, anul trecut constatând ca apa de la robinet nu este potabila. Am putut observa, anul acesta, prin vizitarea Muzeului Deltei Dunarii, a lacului din Bacau si prin plimbarea cu salupa, ca statul incearca sa introduca actiuni de sensibilizare, dar ramân inca multe lucruri de facut. Am vazut o multime de deseuri in zone asa-zis «protejate». In cea de-a doua parte a calatoriei ni s-a permis descoperirea traditiilor locale. Ne-a placut mult sa invatam câtiva pasi de dans, caci ne-a fost impartasita o parte din cultura nationala. Misiunea noastra pe santier va permite imbunatatirea conditiilor in care copiii vor putea invata intr-un club de activitati extrascolare. Am intâlnit si elevi venind la cursuri, ceea ce ne-a motivat si mai mult pentru indeplinirea misiunii. Cristina Nica si Habitat for Humanity ne-au permis, pentru a doua oara, sa scoatem tineri de 17-20 de ani de la Campusul «Louis Giraud» din confortul lor pentru a le arata alt nivel si stil de viata, fiind nevoiti sa investeasca mult timp liber inca din septembrie, pentru ca acest proiect sa aiba loc. Anul acesta, doi voluntari de anul trecut s-au implicat din nou in misiunea de solidaritate. Unii elevi noi si-au manifestat dorinta de a repeta experienta anul viitor. Nu vom multumi niciodata indeajuns pentru participarea partenerilor: profesorilor de la Colegiul National «Vasile Alecsandri» Bacau, Asociatiei Habitat for Humanity Comanesti, liceului nostru si persoanelor fizice: Gheorghe Baciu, Cristina Nica, Madalina Comorasu si celorlalti care au contribuit la buna desfasurare a programului nostru si fara de care aceasta misiune nu ar fi putut avea loc. Prezenta elevei de la CNVA care ne-a insotit de-a lungul intregului sejur a fost indispensabila pentru a ne ghida si pentru a ne organiza de la o zi la alta; fara aceasta, limba ar fi fost o adevarata bariera.

Marine Chauvin – eleva: România si locuitorii ei mi-au stârnit dorinta de a reveni si de a reinnoi o asemenea misiune de solidaritate.

Laetitia Viau – eleva: Ceea ce mi-a placut foarte mult a fost Delta Dunarii: m-a facut sa-mi dau seama de importanta protejarii mediului inconjurator. Toate deseurile m-au surprins si este pacat. As vrea sa-i multumesc Madalinei, pentru ca, fara ea, calatoria n-ar fi fost deloc la fel, poate chiar imposibila. Dupa experienta acesteia la liceul nostru, a fost rândul ei sa ne arate România.

Noemie Lesenne – eleva: Aceasta calatorie a fost prima mea iesire din Franta si nu regret ca am venit in România. Mi-au placut foarte mult cântecele si dansurile traditionale care ii reunesc pe români. Mi-a fost greu sa vad conditiile in care traiesc unii oameni, de aceea m-am bucurat sa particip la aceasta misiune de solidaritate. Am fost foarte bine primiti si cred ca traditiile pe care le are România nu trebuie sa se piarda!

Claire Roustan – fosta eleva: De ce am revenit? Pentru ca experienta e geniala! Ne da impresia ca suntem utili si consider ajutorarea celorlalti mai mult decât satisfacatoare. In plus, anul trecut am invatat sa izolez cu vata de sticla si gips-carton; cine stie, poate imi va fi de folos in viata! Am vizitat o familie care a beneficiat de ajutorul Habitat for Humanity. Abia atunci când vezi conditiile din locul in care traia inainte iti dai seama cât de important este putinul ajutor pe care il dai.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri