Zi de zi, pe unele canale de informare se bate monedă scalpă: în România, după Revoluţie, nu s-a construit niciun spital public. Nimic mai fals, însă nimeni dintre oficialii băcăuani nu s-a obosit, nu s-a deranjat să dezmintă afirmaţia. Vorbesc, combat prin conferinţe de presă la nivel local, dar nu i-am văzut să bată cu pumnul în masă la o televiziune naţională: oameni buni, în Bacău s-a construit primul (şi singurul) spital public din România, este aproape gata, mai trebuie 10 milioane de euro pentru ca primul pacient să beneficieze de serviciile lui. S-au făcut tot felul de artificii, s-au perindat prin acest spital toţi miniştrii Sănătăţii, mai mulţi preşedinţi de partide, toţi prim miniştrii, indiferent de ce culoare politică au, au apreciat iniţiativa, efortul, s-au minunat şi au promis: în două săptămâni e gata, în două luni se rezolvă, nu mai e mult până la capăt…

Şi timpul a trecut. 87 la sută din investiţie a aparţinut Consiliului Local, mai trebuie un mic efort pentru finalizare, însă ne-am îngropat la mal: chichiţe legislative, hachiţe şi orgolii păguboase, în timp ce s-a investit se duce de râpă, se degradează, aparatura de milioane de euro se perimează, zace prin diferite magazii. Pentru a mai salva câte ceva, o parte din dotarea tehnică a fost, cu greu, redistribuită la alte spitale.

Acum au intrat în joc ministerele Finanţelor şi Justiţiei, care, în loc să găsească rapid, dar rapid, o soluţie, preferă să caute nod în papură. Ceea ce se întâmplă cu Spitalul Municipal din Bacău este o crimă premeditată, o bătaie de joc la adresa oamenilor, o risipă condamnabilă de bani, în timp ce bolnavii stau suprapuşi în actualul spital, unele secţii fiind slab dotate, insuficiente. Noul spital este prevăzut cu 19 secţii, cu o capacitate de peste 300 de locuri.

Până unde şi până când mai continuă această batjocură, această lipsă de răspundere? Tot ne lamentăm, în loc să punem piciorul în prag, chiar în pragul propriului partid, în pragul Guvernului, al Parlamentului. Un individ care încalcă legea şi fură un milon de lei este condamnat la cinci ani de puşcărie, iar la Spitalul din Bacău este vorba de 40 de milioane de euro! Nu le-a furat nimeni, doar se risipesc, sunt aruncate la gunoi. Este prea mult.

Încep dezbaterile în Parlament pe noul buget, acum este timpul şi locul ca parlamentarii băcăuani, dar absolut toţi, să depună un amendament pentru spitalul din Bacău.

Au trecut 12 ani, în acest timp Marel Ştefan a construit 14 cetăţi şi mânăstiri, de curând am construit o catedrală, iar un „amărât de spital”, în sec. XXI, stă în paragină.