Vesti bune pentru soferii care au primit sanctiuni pentru neplata taxei de utilizare a drumurilor publice – rovinieta. De acum incolo, acestia nu vor mai fi obligati sa achite amenzile primite prin posta pentru ca au circulat pe drumurile din tara fara a plati taxa de drum. Masura se va aplica dupa ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis (urmare a numeroaselor petitiilor transmise de cetateni Avocatului Poporului) ca documentele de acest tip sunt nule, intrucât semnatura electronica nu este considerata legala.

Judecatorii instantei supreme au decis ca singurele procese-verbale de amenda acceptate sunt cele întocmite de controlorii de trafic, semnate de acestia, dar si de contravenient sau a unui martor, dupa caz. Cei care care au primit prin posta o amenda fara semnatura agentului constatator trebuie sa solicite instantei anularea ei, având la baza decizia comunicata de Înalta Curte de Casatie si Justitie.

„Nu e rau, dar e destul de târziu. Eu am fost obligat sa achit, acum câtiva ani, o amenda de vreo 300 de lei. Oricum, rovinieta este un abuz, din punctul meu de vedere, in conditiile in care drumurile arata jalnic, peste tot in România. Or, aceasta taxa se incaseaza tocmai pentru a ne face drumuri practicabile, ceea ce nu se intâmpla”, spune Dan Muraru, un sofer din Bacau.

Un caz controversat era si când, desi nu erau in afara orasului, soferii erau supusi riscului de a fi sanctionati, pentru simplul motiv ca E 85 traverseaza municipiul Bacau. Taxa de drum este diferentiata in functie de categoria automobilului. Pentru un autoturism, taxa valabila pentru 7 zile este de 3 euro (13,62 lei), crescând la 7 euro (31,77 lei) pentru 30 de zile, 13 euro (59 de lei) pentru 90 de zile si 28 de euro (127,08 lei) pentru o valabilitate de un an. Taxa creste in cazul masinilor de transport marfa si a celor de transport persoane.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ