Societatile din Suceava prospera pe banii contribuabililor bacauani

In ultimii ani mai multe firme din Suceava s-au procopsit cu numeroase contracte publice puse la bataie de municipalitatea bacauana. Succesul societatilor sucevene este incontestabil, daca ne gandim ca acestea au ajuns sa furnizeze pana si placutele postale si indicatoarele rutiere prezente pe strazile municipiului Bacau. Ultima isprava in acest sens o reprezinta atribuirea unui contract generos catre firma Symmetrica Suceava, vizand montarea de pavele pe mai multe trotuare din oras. Societatea este controlata de Florin Stanciu, unul dintre sponsorii lui Sorin Oprescu, pe vremea cand fostul pesedist a candidat la functia de primar al Capitalei.

Tot mai multe societati sucevene au devenit, in ultimii doi-trei ani, abonate la contracte publice scoase la mezat de municipalitatea bacauana. Tendinta nu este intamplatoare, in contextul in care cele mai importante proiecte derulate in Bacau au fost realizate cu societati care nu platesc taxe si impozite in municipiul de pe Bistrita, ci provin din alte judete. Spitalul Municipal este construit de un consortiu de firme din Brasov, podul de la Serbanesti a fost reabilitat de o societate din Galati, Teatrul de Vara a fost renovat de o firma din Pascani etc.

Placute postale cumparate de la seful Camerei de Comert Suceava

De "externalizarea" contractelor de lucrari tehnico-edilitare nu au scapat nici placutele postale si indicatoarele rutiere prezente pe strazile municipiului Bacau. Acestea au fost achizitionate de la o societate din Suceava, patronata de seful Camerei de Comert si Industrie din judetul respectiv. Astfel, in decembrie 2007, Primaria Bacau a cumparat indicatoare rutiere in suma de peste 81.000 RON (810 milioane lei vechi) fara TVA, de la firma Loial Impex SRL, detinuta de afaceristul sucevean Gabriel Sorin Iacob. In aceeasi perioada, presa suceveana a relatat ca Iacob a fost reconfirmat la sefia Camerei de Comert si Industrie locale cu unanimitate de voturi.
In ianuarie 2008, edilii bacauani au recidivat incredintand aceleiasi societati – Loial Impex – un nou contract, de aceasta data privind furnizarea de placute postale (numere, litere etc.). Valoarea contractului s-a ridicat la peste 35.000 RON cu tot cu TVA. In total, in numai o luna, firma sefului CCI Suceava a ridicat peste 120.000 RON din Bacau. Conform siturilor de licitatii, municipalitatea bacauana estimase initial al doilea contract la peste 159.000 RON, insa valoarea de adjudecare a acestuia a fost de aproape 5 ori mai mica.

Sponsor PNL-PSD

Societatea suceveana s-a remarcat de-a lungul timpului drept un important sponsor politic. Conform documentelor oficiale, Loial Impex SRL ar fi sponsorizat PSD in 2005 cu suma de 10.000 RON (100 de milioane lei vechi). In 2000, aceeasi societate a oferit un suport generos PNL, partid caruia i-ar fi virat, la acea data, suma de 150 milioane lei (15.000 RON in moneda de azi).
In august 2010, Loial Impex s-a ales cu un contract banos oferit de Primaria Iasi, condusa de Gheorghe Nichita (PSD). Firma a livrat vopsea de 500.000 RON societatii Citadin SRL, controlata de municipalitatea ieseana. Vopseaua a fost utilizata la refacerea marcajelor rutiere in orasul de pe Bahlui, insa presa ieseana a relatat pe larg faptul ca vopseaua achizitionata pe bani grei de Primarie este de proasta calitate.

Refuza dialogul

In municipiul Bacau de soarta indicatoarelor rutiere, precum si a placutelor postale se ingrijeste Directia Drumuri Publice din subordinea Primariei. Aceasta este condusa de un inginer, Florin Mateuta. Abordat de jurnalistii Desteptarii, Mateuta a refuzat sa ofere detalii privitoare la contractele atribuite Loial Impex. El a precizat ca mai multe informatii putem afla de la purtatorul de cuvant al Primariei, Ionut Tomescu.

"BORDURIADA" DE BACAU

Pavaje "politice" pe trotuare

De aproximativ doua saptamani trotuarele din centrul Bacaului fac obiectul unor sustinute lucrari de reabilitare. Licitatia a fost adjudecata, de asemenea, de o firma din Suceava: Symmetrica. Conform siturilor de licitatii publice, edilii bacauani au estimat o valoare de 2,15 milioane RON (21,5 miliarde lei vechi) pentru achizitia de "placi si borduri din granit". Conform datelor oficiale, placile furnizate de firma suceveana vor acoperi trotuarele din lungul strazii 9 Mai, in suprafata totala de peste 6000 de metri patrati. Aceleasi pavele vor fi folosite si la modernizarea trotuarelor de pe bulevardul Alexandru cel Bun, catre Insula de Agrement, suprafata totala acoperita fiind de peste 4300 metri patrati. Suprafata totala pe care Primaria vrea sa monteze pavele si borduri este de peste 12.000 metri patrati, adica 1,2 hectare.

Cine e Symmetrica?

Symmetrica SRL reprezinta, insa, si un client politic de seama. Potrivit unei dezvaluiri realizate de revista Kamikaze, societatea suceveana a fost unul din contributorii semnificativi ai campaniei electorale derulate, in 2008, de Sorin Oprescu, pe atunci candidat la functia de primar al Bucurestiului. Campania lui Oprescu ar fi primit, sustin jurnalistii, 30.000 RON (300 de milioane lei vechi) de la Symmetrica SRL. Ajutorul primit de la producatorul de pavele si borduri a fost intors de Oprescu. Dupa ce acesta a ajuns primar, Administratia strazilor din Capitala a scos la licitatie, in noiembrie 2009, un contract vizand achizitia a 13.000 de metri patrati de pavele. Valoarea totala a contractului a fost de 3,57 milioane RON (35,7 miliarde lei vechi).

Ce spune Primaria

Reprezentantii municipalitatii sustin ca valoarea estimata a contractului (achizitie pavele + lucrari de montaj) ar fi fost de doar 1,8 milioane RON (18 miliarde lei vechi) si nu de peste 21 de miliarde asa cum apare mentionat pe siturile de licitatii publice. Mai mult, se arata intr-un raspuns remis cotidianului Desteptarea de Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant al Primariei, valoarea de adjudecare a a contractului ar fi fost de doar 814.000 RON, adica 8,14 miliarde lei vechi. “In urma licitatiei organizate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, s-a realizat o economie de circa 1.000.000 lei la bugetul local (aproximativ 10 miliarde de lei vechi), aspect care dovedeste transparenta si corectitudinea administratiei locale in ceea ce priveste procedurile de adjudecare a lucrarilor publice”, a afirmat purtatorul de cuvant.
Lucian Bogdanel