Având în vedere importanța extremă a subiectului fracturării hidraulice pentru extragerea hidrocarburilor neconvenționale (gaze de șist, gaze de cărbune de mină etc.), reprezentanții societății civile i-au solicitat candidatului la alegerile prezidențiale, printr-o scrisoare semnată de peste 40 de ONG-uri și grupuri active pe subiectul gazelor de șist, o întâlnire televizată înainte de turul doi al alegerilor.

Această întâlnire are rolul de a-i solicita acestuia să garanteze, printr-un angajament scris, o dezbatere echitabilă, transparentă și incluzivă pe această temă, în care vocea celor care militează, cu dovezi științifice, împotriva fracturării hidraulice, să fie, în sfârșit auzită și luată în seamă.

“Menționăm că acest pas către candidatul ACL nu reprezintă manifestarea unei preferințe electorale a celor care se opun fracturării hidraulice și gazelor de șist, fiindu-ne cunoscut faptul că ambii candidați rămași în cursă s-au declarat pentru exploatarea gazelor de șist, deși Klaus Iohannis vorbește de garanții privind această tehnologie. În același timp, contracandidatul său, Victor Ponta, a început o campanie deșănțată pentru promovarea gazelor de șist, fără nicio dezbatere, fără nicio garanție de mediu, fără a lua în considerare niciun protest al comunității locale, desconsiderând și acuzându-i pe cei care se opun că primesc finanțare rusească (în condițiile în care Câmpia de Vest este concesionată către NIS, subsidiară a Gazprom, pentru exploatarea gazelor de șist, ceea ce arată absurditatea acestor acuzații)” – se arata intr-un comunicat primit la redactie.

Astfel, societatea civilă din România și diaspora (problema gazelor de șist este una extrem de importantă pentru diaspora, care a protestat în nenumărate rânduri în solidaritate cu protestele de aici, și le-a sprijinit, inclusiv financiar) așteaptă un răspuns al candidatului Iohannis la această solicitare. Absența unui asemenea răspuns va fi evaluată corespunzător de către cei care au solicitat această întrevedere, susținuți de mii de români din țară și diaspora.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ