In municipiul Bacau exista cateva intersectii foarte periculoase. In fiecare saptamana au loc aici accidente de circulatie, unele soldate cu pagube materiale, altele si cu victime.

Dintre ele, cea mai periculoasa se pare ca este cea dinaintea podului de la Narcisa. Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor a devenit un fapt obisnuit. Pentru evitarea evenimentelor nefericite, ar fi necesare doua lucruri, ori un semafor electric, ori un agent de circulatie cu post fix. Se pare ca ambele sunt “misiuni imposibile&#8221.

Dintre toate intersectiile din municipiul Bacau, poate cea mai periculoasa este cea dintre strada Milcov si Calea Republicii, inainte de podul de peste calea ferata. In aceasta intersectie, compartimentul care se ocupa de semnalizarile rutiere din Primarie a montat cateva indicatoare obligatorii pentru toti participantii la trafic. Desi sunt foarte putini cititori care nu cunosc despre ce este vorba in propozitie, amintim ca un conducator auto care circula de pe strada Milcov si ajunge in intersectia cu pricina se trezeste ca nu are voie sa efectueze virajul la stanga ce i-ar permite sa urce podul de peste calea ferata si sa ajunga la Narcisa. Si atunci, volens – nolens, devine contravenient. Se aseaza la rand si asteapta sa gaseasca prilejul s-o ia la stanga. Daca se grabeste, il “dubleaza&#8221 pe cel inscris deja pe banda din mijloc a strazii si forteaza patrunderea in intersectie. Uneori are noroc, alteori nu. In zilele cand este lipsit de sansa, se “pupa&#8221 cu un autovehicul ce coboara podul. Rareori insa vezi prin preajma vreun politist care sa supravegheze circulatia in zona. Si daca politist nu e, contraventie e! Numai ca nu are cine s-o consemneze, doar noi ziaristii. Asa ca harababura este la ea acasa. Se formeaza o ditamai coada, se claxoneaza, soferii se “felicita&#8221 intre ei pana se “pupa&#8221 doi. Abia atunci apare si politistul. Si totusi, pe unde trebuie sa circuli pentru a ajunge pe pod? Normal ar fi ca imediat ce treci podul de la intersectia strazii Milcov cu Letea sa fi fost montat un indicator care sa te avertizeze ca numai daca circuli prin Bazar poti ajunge la…Bucuresti, dar asa ceva lipseste cu desavarsire. Si uite-asa ajungi contravenient, pentru ca daca ar fi sa respecti indicatorul mergi inainte si intorci in intersectia dintre strada Letea si strada Orizontului si iar devii…contravenient! Sa se monteze un semafor, e dificil, podul de la Narcisa nu poate suporta un numar prea mare de autovehicule. “La podul de la Margineni poate functiona semaforul, dar aici nu&#8221, spune insp. pr. Dorin Roman din cadrul Biroului Politiei Rutiere Bacau. Si astfel, aceasta intersectie ramane una cu probleme si poate cea mai periculoasa din municipiu.

O intersectie in bezna

Cea de a doua intersectie periculoasa, mai ales dupa lasarea intunericului, se afla la iesirea din municipiul Bacau catre Onesti. Este vorba despre intersectia dintre strazile Stefan Guse, Arcadie Septilici, Narciselor si DN 11. Mai ales dupa ce s-a intunecat trebuie sa circuli extrem de prudent prin acest loc. Pentru ca si ziua sunt probleme, foarte multi conducatori auto ignorand regula prioritatii si intrand in intersectie fara nici o teama. Nu mai putin de ieri, doua autovehicule s-au ciocnit in aceasta intersectie ziua in amiaza mare, un TICO cu numarul CV 03 VFC fiind facut zob dupa ce a intrat in coliziune cu autocamionul BC 04 DXK, care circula regulamentar.

O alta intersectie extrem de delicata este cea dintre strazile Venus si Ion Ionescu de la Brad, unde numai dupa ce patrunzi cu o jumatate de masina in mijlocul ei poti sa te asiguri daca esti in pericol sau nu. Din pacate, si aici au avut loc numeroase accidente de circulatie iar intersectia se afla in apropierea scolii “Mihail Sadoveanu&#8221.

Nu sunt politisti destui

Vasile Cristudor, seful Biroului Politiei Rutiere spune ca nu are oameni destui pentru a-i posta la aceste intersectii. “Lipsa de efectiv ne impiedeca sa avem oameni in aceste puncte ale traficului. Cand dispunem de politisti, ii trimitem in acestei intersectii. In ceea ce priveste instalarea unui semafor, ni s-a comunicat de la Primarie ca nu rezista covorul asfaltic la o greutate prea mare&#8221, spune comisar Vasile Cristudor. Intelegem lipsa politistilor dar nu intelegem din ce motiv un agent de circulatie trebuie sa stea zilnic in fata Policlinicii vechi, unde probleme sunt prea putine, si nu se deplaseaza in intersectia dintre Milcov si Calea Republicii. Poate pentru ca la Policlinica veche mai cad in capcana cei care forteaza semaforul sau dubleaza patrunderea in intersectie.

Scris de Dan MINDIRIGIU

Alte articole