Moment istoric in statiile de carburanti din Bacau, unde, de la inceputul saptamânii, si pretul benzinei a coborât sub 5 lei pe litru. Astfel, la benzinaria OMV Petrom de pe Milcov, litrul de benzina de 95 se vindea ieri cu 4,95 de lei, dupa ce la sfârsitul saptamânii trecute pretiosul lichid avea un pret de 5,06 lei litrul.

Si motorina a continuat sa scada, acum acest produs ajungând sa se valorifice la pompa cu 4,87 de lei (cu 12 bani mai ieftina ca in weekend, când se vindea cu 4,99 lei litrul). Cum anticipam, si ceilalti jucatori de pe piata carburantilor au umblat la preturi, Luk Oil coborând ambele categorii de carburanti sub 5 lei litrul, respectiv 4,97 benzina si 4, 89 motorina.

Specialistii inca se asteapta ca preturile sa scada si mai mult, peste fondul prabusirii cotatiilor la titei pe pietele internationale, de la 100 la sub 40 de dolari pe baril, în doar un an. Tendinta de ieftinire a carburantilor va continua si în urmatoarele luni, pentru ca scaderea cotatiei barilului de petrol nu a fost transmisa înca în totalitate preturilor de la pompa.

PUBLICITATE

In plus, loc de ieftinire ar mai fi daca si statul ar lua masuri de reducere a impozitelor aplicate, stiind ca mai mult de jumatate din pretul de la pompa al carburantilor merge în buzunarul statului, sub forma de accize si TVA.

În noul Cod fiscal votat deja de parlamentari, supraacciza la carburanti urma sa fie eliminata de la 1 ianuarie. Prin urmare, carburantii s-ar fi ieftinit cu peste 40 de bani pe litru, insa, potrivit ultimelor întelegeri, masura s-ar fi amânat cu un an. Mai retinem ca si dupa aceste ieftiniri, tot suntem departe de preturile carburantilor din tari ai caror cetateni câstiga mult mai bine.

În topul european, România este abia pe locul 8. De pilda, referindu-ne la motorina, cel mai vândut sortiment de carburant din România, la noi, acest produs este mai scump decât în tari mult mai dezvoltate si cu salarii mai mari, precum Germania Franta sau Spania.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ