Şoc în benzinării. Carburanţii s-au scumpit de două ori în ultimele zile

– carburanţii se tot scumpesc, de la o zi la alta – urmează alte două majorări de preţuri – de la 15 septembrie şi 1 octombrie

La începutul săptămânii, compania OMV Petrom, deţinătoarea celei mai extinse reţele de benzinării de la noi, a majorat cu 4 bani pe litru preţurile carburanţilor la pompă. Nimic neobişnuit, dacă măsura n-ar fi intervenit după ce, cu doar trei zile înainte, deja, modificase în sus preţurile în benzinării.

Explicaţia ar fi creşterea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, ca urmare a ravagiilor produse de uraganul Harvey. Fenomenul meteo extrem a oprit un sfert din capacitatea de rafinare a Statelor Unite, fapt ce a consu la creşterea preţului benzinei cu 10% numai într-o singură zi.

PUBLICITATE

Prin urmare, SUA au majorat cantitatae de carburanţi produşi în rafinăriile europene, punând astfel presiune pe piaţa UE, deci inclusiv pe cea din România. Cert e că acum, la benzinăriile OMV Petrom din Bacău, motorina obişnuită se vinde cu 4,60 lei litrul, iar benzina de 95, cu 4,65 de lei/litru.

Prea mari diferenţe nu sunt faţă de prima zi a lunii ianuarie (când s-a decis scăderea TVA de la 20 la 19 la sută, și eliminarea suprataxei de 7 eurocenți pe litru). Atunci, un litru de benzină Standard ’95 costa 4,78 de lei, iar unul de motorină, 4,75 lei.

Specialiştii estimează că aceste scumpiri sunt doar începutul unei serii de majorări de preţuri la pompă. Reamintim că, de la 15 septembrie şi, apoi, din 1 octombrie, sunt programate alte două majorări de preţ la pompă, ca urmare a decizei Guvernului de a creşte accizele la carburanţi.

Se preconizează o scumpire cu 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină, ceea ce, evident, se va adăuga recentelor scumpiri din benzinării descrise mai sus. Interesant de urmărit dacă această decizie va genera creșteri de preț la produse şi servicii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Daca la americani creste pretul carburantilor, trebuie crescut si in romania, ca sa ne aliniem; daca la americani scade pretul carburantilor, nu se scade si in romania, ca doar ce treaba avem noi cu americanii. Bravo domnilor guvernanti, sa nu luati nici o masura, ca doar cresterea pretului carburantilor aduce mai multi bani la buget, pentru a acoperi majorarile salariilor din administratie si de la parlamentari. Vorba aia: “deci, noi trebuie sa munciti si sa platiti”. URAAAAA, URAAAAA!!!!!!

  2. Asta cu americanii e prosteala pe fata, de parca nu s-ar sti ce magarii fac petrolistii. Pai OMV il ia direct din pamantul nostru pentru care plateste o redeventa jenanta, daca il scoate astazi pana il rafineaza mai trec cateva saptamani. Asa e si cu ala din import, il cumperi azi si il primesti peste o luna. Cresterea preturilor este doar pentru profitul lor si al statului, ca nu mai are bani pentru dezmatul salariilor din sectorul bugetar si pentru pensiile speciale ale parazitilor, cresterea preturilor inseamna si cresterea veniturilor din TVA, sunt banii cei mai usor de obtinut fara prea multa bataie de cap.

  3. Oameni buni. Nu va mai agitati ca le creați palpitatii demnitarilor noștri care sprijină din ce in ce mai mult mersul pe jos:)))). Visul american il trăiești la tine in tara…salarii mici, statul il vânează pe ala cinstit, benzina creste indiferent de curs valutei s.a.m.d. Acus se vor mari carburanți ca sa avem si noi Sagrada Familia în România ca vorba aia Catedrala Neamului are nevoie de bani de la stat…Romania land of dreams.

LĂSAȚI UN MESAJ