18 mai 2024
ActualitateSNAP Tg Ocna conduce elaborarea curriculum-ului pentru pregătireapersonalului din centrele de detenție...

SNAP Tg Ocna conduce elaborarea curriculum-ului pentru pregătireapersonalului din centrele de detenție pilot

În calitate de partener cheie în proiectul “Correctional,” finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul “Justiție,” Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare “Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna joacă un rol esențial în dezvoltarea unui curriculum specializat pentru pregătirea personalului care va activa în centrele de detenție pilot construite în cadrul acestui proiect ambițios.

Proiectul “Correctional” are ca obiectiv principal consolidarea capacității resurselor umane din sistemele penitenciar și de probațiune, precum și îmbunătățirea calității formării profesionale, adaptându-le la nevoile curente ale acestor sisteme.

În contextul activității desfășurate sub denumirea de “Dezvoltarea metodelor utilizate pentru îmbunătățirea abilităților personalului penitenciar și de probațiune” (activitatea 2.2.6), Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare “Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna are ca obiectiv cheie conceperea unui curriculum specializat pentru personalul care va desfășura activități în centrele pilot, respectând principiul norvegian “seamless” – adică o tranziție fără fisuri între diferitele etape ale reabilitării și reintegrării deținuților în societate.



În perioada 16-20 octombrie 2023, a avut loc prima sesiune de lucru a echipei responsabile de elaborarea acestui curriculum vital pentru îmbunătățirea sistemului penitenciar românesc. Grupul de lucru, format din 15 specialiști desemnați din Administrația Națională a Penitenciarelor și din cadrul Școlii, a avut o serie de obiective esențiale, printre care se numără:

  • Stabilirea profilului candidaților care vor lucra în centrele pilot.
  • Definirea competențelor profesionale care trebuie să fie formate și dezvoltate.
  • Stabilirea tematicii modulelor de studiu și a numărului de ore alocate.
  • Întocmirea Planului de învățământ și a Programului de pregătire.
  • Stabilirea criteriilor de selecție a lectorilor, precum și detaliilor organizatorice pentru sesiunile de instruire (numărul de cursanți/grupuri, echipament necesar, etc.).
  • Conceparea suporturilor de curs.

Această prima sesiune reprezintă doar un pas inițial în dezvoltarea curriculum-ului și se anunță a fi unul dintre multele eforturi necesare pentru realizarea proiectului. Pentru a revizui și rafina rezultatele activității din această săptămână, grupul de lucru se va reuni în a doua sesiune programată între 20 și 24 noiembrie 2023. Specialiștii desemnați vor finaliza documentele specifice procesului de pregătire, astfel contribuind la atingerea obiectivului proiectului menționat anterior.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri