Folosindu-se de niste interpretari ale legii, municipalitatea bacauana incearca sa fenteze legea care interzice orice activitate comerciala in imobilele expertizate cu risc seismic.

Situatia spatiilor comerciale din centrul orasului care n-ar mai putea functiona la parterul blocurilor cu bulina rosie s-ar putea rezolva. Legea 282/2015 interzice expres „organizarea si desfasurarea de activitati temporare sau permanente in spatiile expertizate cu risc seismic care implica aglomerari de persoane, pâna la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei”.

Folosindu-se de sintagma „aglomerari de persoane”, specialistii din Primaria Bacau au identificat o modalitate prin care s-ar putea mentine activitatea in spatiile comerciale aflate in aceste imobile.

PUBLICITATE

Pentru asta e necesara promovarea unui proiect de hotarâre in Consiliul Local, lucru care se va intâmpla in sedinta de marti. „Practic, potrivit Ordinului 27/1999, incaperile cu aglomerarile de persoane sunt cele in care se pot afla simultan cel mult 50 de persoane, ori nu este cazul la aceste magazine comerciale si nici la sediile de banci. In aceasta situatie, vom propune consilierilor sa permitem functionarea lor la parterul blocurilor”, a explicat viceprimarul Ilie Birzu, care are in atributii si directia de autorizari.

Spatiile vor functiona pe „propria raspundere”

Dar, procedura nu este asa de simpla. Practic, proprietarii si chiriasii spatiilor comerciale in care se desfasoara activitati vor trebui sa semneze, in termen de 30 de zile de la promovarea hotarârii o declaratie pe propria persoana ca nu au activitati care implica mai mult de 50 de persoane simultan. La acestea vor atasa actul de folosinta al spatiului si cel de proprietate, autorizatia de functionare si profilul de activitate. Compartimentul Autorizari si Politia Locala vor centraliza datele si vor avea evidenta privind dimensiunea spatiului si obiectul de activitate. Astfel, in cazul in care permit intrarea in spatiul lor celei de-a 51 –a persoana si se intâmpla ceva, proprietarii si chiriasii sunt direct raspunzatori.

Pe Marasesti, oamenii isi vad de treaba

Parerile bacauanilor sunt impartite când vine vorba de activitatea comerciala din blocurile cu bulina rosie. Vizate sunt spatiile comerciale de la blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe strada Marasesti, adica din plin centrul orasului. Blocul 11 a fost consolidat in urma cu ceva timp si nu are astfel de probleme, desi, dupa cum vom povesti, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. La parterul câtorva din blocurile respective, inca, functioneaza agentiile unor banci. Evident ca angajatii acestora nu au vrut sa vorbeasca despre acest subiect din motive lesne de inteles. Cu toate acestea, in „umbra” anonimatului am aflat cum au fost purtati pe drumuri cu aceste autorizatii. Intre timp lucrurile s-au mai inmuiat, mai mult decât atât, au aparut zvonuri ca din septembrie imobilele respective intra in lucrari de consolidare, „cica cu fonduri europene”.

De la oameni…la patroni

Chiar daca este foarte la moda sa aflam informatii din mediul „on line”, nu toate acestea sunt si cele mai corecte. Dar cum se proceda inainte de a avea acces la internet ? Exact cum am procedat si noi in acest caz. Am mers la frizerie. Mai precis la frizeria de pe Razboieni cum e cunoscuta, desi imobilul este situat pe Marasesti 12, deci intr-un bloc cu bulina. Stefan Luncanu, nea Doru frizerul cum il stie toata lumea, are clienti foarte multi din blocurile cu probleme si discuta frecvent cu acestia despre acest subiect, mai ales de când cu noua lege. „Aici noi nu avem treaba cu I.S.U. Sunt doar 25 de metri patrati. Avem autorizatie, instinctoare, nici un fel de problema”, a tinut sa clarifice din start nea Doru.

„La mine, aici pe scaunul asta vin multi oameni si aud fel si fel de probleme. Astfel, am auzit ca a fost o discutie la primarie saptamâna trecuta in care s-a spus ca se vor da autorizatii de functionare pentru aceste spatii, daca cei care desfasoara activitatea acolo dau o declaratie pe propria raspundere ca nu intra in locatia respectiva 50 de oameni odata”, a completat Stefan Luncanu, dupa care a facut o radiografie a spatiilor vecine, cele mai multe dintre ele unitati de alimentatie publica (pub, restaurant). Nici una dintre aceste unitati nu are atâtia clienti. Mai ales ca in ultima vreme tinerii au tot mai putini bani si nu mai frecventeaza astfel de locatii. Multe din spatiile comerciale de la aceste blocuri au tot felul de afise pe care scrie ca sunt de inchiriat, un barometru care ne indica cât de bine merg micile afaceri din Bacau. Cu toate acestea, dupa cum spune nea Doru, la parterul blocului 10 de pe Marasesti urmeaza sa se deschida un bar.

„Pâna alaltaieri acolo unde sunt hârtiile alea in geam scria „de inchiriat”. Odata ce omul care a inchiriat s-a apucat sa faca santier acolo, eu zic ca s-a dus la primarie sa intrebe de autorizatie. Ca doar n-o sa bage banii degeaba acolo”, a spus frizerul de pe Razboieni. Nea Doru nu-si face probleme ca vor intra 50 de persoane odata intr-o astfel de locatie. Intrebarea pe care o ridica este: „Ce faci cu persoanele de sus, care locuiesc de la etajul 1 pâna la 4? Blocul 10 are documentatia facuta de 4 ani. Cred ca acum e depasita si trebuie documentatie noua. Alti bani, alta distractie!” Cam adevarat ce spune nea Doru. Revenind pe subiectul cu legea care interzice acordarea de autorizatii de functionare in spatiile de la parterul blocurilor „cu bulina”, parerea lui Stefan Luncanu este foarte clara: „Legea asta, cum a fost data, dupa ce s-a intâmplat la «Colectiv» in Bucuresti, a fost data pe fond emotional. Nu s-a gândit nimeni la alfel de efecte. Gânditi-va doar la câti români vor ramâne fara un loc de munca. La asta s-a gândit cineva? Nu!”

Totusi, partea cea mai interesanta a discutiei a fost despre un imobil consolidat. Nea Doru are multi clienti din blocul 11 de pe Marasesti de la care a aflat ca nicio societate de asigurari nu le face asigurarile obligatorii de locuinte. „Ce stie societatea de asigurari si nu stie locatarul? Eu cred ca societatile de asigurari se intereseaza. De ce nu fac polite de asigurare obligatorii celor din blocul 11? Si acum ma intreb: sa aiba legatura cu consolidarea ? Nu stiu, zic si eu asa, ca cetatean”, a marturisit frizerul de pe Razboieni. In concluzie, chiar daca legea-i lege, Stefan Luncanu zice ca nu-i de acord sa scoata lumea din spatiile astea in care intra un client la trei ore.

Eliberarea autorizatiilor de functionare e inca dificila

Daca situatia acestor agenti economici din blocurile cu bulina a fost solutionata, nu acelasi lucru se intâmpla cu autorizatiile de functionare. Desi volumul de lucru este foarte mare, de 30 de cereri depuse zilnic, eliberarea nu merge la fel de repede. „Noi am formulat o solicitare pompierilor sa ne lamureasca pentru ce fel de activitati trebuie sa cerem autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU). Din pacate, nu ni s-a raspuns la timp, asadar, acum cerem agentilor economici sa mearga direct acolo sa vada daca au sau nu nevoie de autorizatie ISU”, a spus seful Compartimentului Autorizari, Gabriela Sentes. Asadar, nu doar activitatea din Primarie este ingreunata, ci si cea a pompierilor.

Pâna acum, cei care doreau sa faca activitati economice in municipiu depuneau o cerere declaratie, urmata de mai multe documente, in functie de tipul de activitate, dar niciodata nu era necesara o autorizatie de la ISU. Pe buna dreptate, raspunde seful ISU Bacau, col. Ioan Mihalache. „Primaria Bacau trebuie sa elibereze autorizatii de functionare respectând prevederile legale. Aceste autorizatii nu sunt conditionate de o autorizare de la ISU. Dânsii vor sa scoata castane din foc cu mâna noastra. Daca pâna acum nu cereau la dosarul de autorizatie si acest document, acum de ce il solicita? Bineinteles ca ne-au ingreunat si noua activitatea, dar noi le-am raspuns adresei trimise in luna decembrie 2015 si le-am redat si articolele din HG 1739/2006, care precizeaza clar unde si pentru ce anume dam noi autorizatii. Asadar, nu vad de ce sa existe un blocaj.”

Potrivit HG 1739/2006, sunt supuse avizarii o serie de cladiri civile sau spatiile aflate in cladiri independente sau cu functiuni mixe, indiferent de aria construita, regimul de inaltime sau destinatie, cele din categoria monumentelor istorice la care se efectueaza modernizari sau isi schimba destinatia. HG 1739/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede clar ca patronii trebuie sa ceara autorizatie de la ISU, deci nu de la primarie, daca fac comert in suprafete de 400 mp sau mai mari (cladirile cu functiuni mixte), suprafete mai mari de 50 mp (in cladirile de locuit colective), spatii de 200 mp sau mai mari având destinatia alimentatie publica, dar si pentru constructii amenajate la subsolul, demisolul, podul ori terasa cladirilor civile, indiferent de destinatie, arie sau numar persoane. Autorizatii vor lua si patronii care au hoteluri cu mai mult de 3 camere, cladiri de birouri cu suprafete mai mari de 600 mp, dispensare si policlinici sau spitale mai mari de 400 mp. Salile de spectacole, bisericile, garile si autogarile, centrele de agrement, institutiile publice – toate trebuie sa aiba autorizatii.

In municipiul Bacau exista 94 de imobile cu structura de rezistenta subrezita. Blocurile incadrate la urgenta 1 sunt: Razboieni 23, Mihai Eminescu 7B, Nufarului 42, Aleea Parcului 1, Razboieni 50 si 28, N. Titulescu 26, Mihai Eminescu 18, Nicu Enea 48. Alte 39 de imobile sunt incadrate la Urgenta 2, iar 6 imobile – gradul de urgenta 3. 34 de blocuri au diferite grade de risc seismic. In urma reevaluarii expertizelor tehnice, blocurile 4, 7, 9, 10 si 12 de pe strada Marasesti se incadreaza in clasa I de risc seismic. Primaria are bani in buget pentru a incepe expertizele si SF-urile la blocurile de pe Marasesti in acest an.

Andreea Gavrila
Florin Stefanescu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. Aceasta interpretare a Legii 282/2015 este complet eronata. Daca in spatiile comerciale din cladirile cu risc seismic 1 sunt 49 de oameni in momentul seismului atunci totul este OK. Vreau sa vad ce proprietar poate sa preia raspunderea pentru acest lucru. La seismul din 1977 cladirile care au suferit degradari majore au fost cladirile de acest fel, cladiri cu parter flexibil. In perioada dintre 1977 si 2016 s-au facut multe amenajari, modificari unele legale altele mai putin legale. Ce se intampla cu locatarii de la etajele superioare la un seism puternic daca noi gasim fel de fel de interpretari fara o consultare a specialistilor in constructii. Dar oricum Legea fiind in vigoare trebuie sa ne invatam odata sa o respectam. Democratia in primul rand inseamna respectarea legilor nu cautarea unor “interpretari” care nu pot inlocui prevederile Legii. Prevederile privind “aglomerare de persoane” se refera mai mult la prevederile privind protectia la actiunea focului. Ce legatura au masurile care trebuiesc sa fie respecte la evacuarea in timp de incendiu cu masurile in cazul unui seism puternic.Daca s-a vrut s-a putut consolida blocul Marasesti 11. Valoarea atat a spatiului comercial cat si a apartamentelor a crescut cu cel putin 50%.

 2. Blocurile din Bacau care sunt incadrate in clasa de risc seismic RsI sunt blocuri realizate in 1960-1961 cand nu erau norme tehnice privind calculul si dimensionarea constructiilor la solicitari seismice ci numai niste STAS -uri foarte subtiri tehnic. Aceste blocuri sunt constructii cu parter flexibil, inaltimea la parter este de 4,75 m fata de nivelele curente de 2,70 m. La seismul din 1977 aceste structuri au suferit degradari care nu au fost relevate si si cladirile consolidate. Solutia de consolidare este de a consolida structura parterului(vezi blocul Marasesti 11; hotel Bistrita). Tehnologiile de consolidare aplicate riguros, de catre specialistii in constructii pot micsora atat timpul cat si deranjul.La consolidarea blocului Marasesti 11, proprietarii de la parter au inteles importanta acestui lucru si in acelasi timp si-au marit valoarea pe mp a spatiului atat ei cat si locatari de la etaje. Valoarea lucrarilor de consolidare se imparte in cota indiviza la toti atat cei de parter cat si cei de la etaje, iar cei de la etaje beneficiaza de facilitatile Ordonantei 20/1994 modificata. Este un deranj dar si cand faci o curatenie generala serioasa in apartament este deranj.Interpretarea Legii de catre oricine cum vrea este paguboasa. Ce se intampla daca sunt 49 de oameni in acel spatiu, raspunde de ei proprietarul iar Primaria se spala pe maini de responsabilitatea ei de a respecta Legea. Aglomerarile de persoane este preluata din normele de protectia la incendiu. Ce legatura exista intre aceste accidente foc si seism pentru a le corela in asa fel. Pentru o asemenea hotarare ar trebui consultati specialistii adevarati si Inspectia in Constructii.

 3. Aceste blocuri in general au cate trei scari(Marasesti 9), celelalte avand cam aceiasi configuratie, o scara sau trei scari(Marasesti 12). La parterul acestor blocuri sunt mai multe spatii comerciale. Daca se pune problema ca in fiecare spatiu comercial sa fie sub 50 de persoane daca vine un seism si se prabuseste constructia inseamna ca sunt afectati in acel moment mai mult de 50 de persoane. Constructia nu este afectata pe fiecare spatiu ci pe fiecare tronson.Deci nu se poate asimila conditiile de PSI cu conditiile pentru seism.

 4. Oare in alte orase care au luat textul de lege asa cum este scris au fost tampiti??
  S-a nascut inteligenta la primaria Bacau!
  La fentat legea suntem numarul 1 (vezi si licitatia de pe Stefan cel Mare unde avem de platit penalitati pe aceasta tema) dar la facut ceva mai tarziu.
  Amestecam lucrurile si facem din …. bici si vrem sa pocneasca.
  In loc sa cheltuie banii cu bisericile si cu sala (groapa) de sport mai bine consolidau blocurile.Se puteau gasi modalitati sa se recupereze banii (prin impozite de ex)
  Au gasit metoda sa se spele pe maini.Da un nene o declaratie si gata daca vine cutremurul ei sunt acoperiti.Chiar si asa 49 de oameni este putin?
  Cum se face ca cei mai “inteligenti”din oras s-au adunat la primarie si la CL??

 5. Gasesc initiativa si decizia Consiliului Local absolut LAUDABILA ! ;normativele ISU ofera aceasta solutie in mod limpede si transparent, solutia fiind adoptata si de alte primarii; orice om normal la cap vede avantajele, doar rauvoitorii refuza sa o faca :
  – citeva sute de locuri de munca salvate
  – taxele aferente micilor afaceri derulate in majoritatea acelor spatii
  – taxele locale pentru acele imobile
  – „salvarea” efectiva a intregii zone…ginditi-va cit de sinistru ar arata inchisa , MOARTA ! intreaga zona centrala a Bacaului
  – sa nu fim ipocriti , e foarte clar ca in cazul unui cutremur persoanele aflate in spatiile de la parter au o sansa clara de a fugi pe cind locatarii din apartamentele de deasupra nu prea o au; bineinteles ca nimeni nu are curajul sa gindeasca a-i evacua pe cei din urma din apartamentul proprietate.
  – in confuzia legislativa a acestor zile e foarte usor sa dai norme prin care sa inchizi micile afaceri de supravietuire locale, sa distrugi, sa concediezi bacauanii care ar cheltui banii aici in Bacau…. si sa cumperi doar de la aceste „aspiratoare de bani” Metro, Auchan , Kaufland, Cora …etc ce string banii si-i duc in alta directie !
  Felicitari pentru ca gasiti solutii sa nu ucideti initiativa antreprenoriala bacauana !
  Cu certitudine trebuiesc accelerate operatiunile de consolidare

 6. Sunt proprietarul unei case din cărămidă construită în ’57 și, renovând-o de curând (acum 2 ani), am constatat că mortarul dintre cărămizi deja nu mai satisface nicio normă de rezistență la compresie, la întindere, la clivaj etc. Cred că muncitorii au mai luat acasă din cantitatea de ciment necesară, DAR, dacă la mine e numai parterul construit până la 2,8 m înălțime, nu vreau să-mi imaginez ce se poate întâmpla cu blocurile de 15m H la o mișcare seismică longitudinală ce ar putea produce o deplasare pe înălțimea blocului de 10-15 cm.

LĂSAȚI UN MESAJ