De Ziua Crucii, mare sarbatoare a crestinatatii, la Biserica “Sfintii Voievozi” din Cartierul CFR, a avut loc o slujba de pomenire a marelui pictor bacauan Nicu Enea, cu ocazia implinirii a 55 de ani de la trecerea in nefiinta a celui care, printre exceptionalele sale lucrari, lasate mostenire patrimoniului national, la loc de cinste sta si pictarea acestei biserici. Biserica cu hramul “Sfintii Voievozi” a fost construita de catre obstea enoriasilor din parohie cu osârdia primului preot vrednicului de amintire PC Constantin Ionescu, ajutat de un comitet de 30 de credinciosi, in frunte cu epitropul Iordache Rusu, de profesie cadru didactic.

Construirea bisericii a inceput in anul 1936 si s-a terminat in anul 1938, fiind sfintita in august, acelasi an. Biserica a fost construita dupa planul arhitectului N.Ghica, iar inginer constructor a fost Frant Molnar.

Nicu Enea a pictat interiorul, in tehnica numita in causto, in anii 1937-1938, care a intrebuintat in loc de ulei ceara curata de albine, la care a adaugat rasina in anumite proportii si putin lac care s-a aplicat pe tencuiala proaspata. Aceasta tehnica da picturii transparenta, relief si culoare, dar si durabilitate, picturile fiind si acum, de o frumusete extraordinara, ceea ce i-a determinat pe localnici sa denumeasca biserica “Capela Sixtina” din Cartierul CFR.

In semn de pretuire pentru opera marelui pictor si vesnica aducere aminte, la initiativa familiei Doroftei, Viorica si Constantin, impreuna cu preotii parohi Constantin Ciobanu si Silviu Daniel Matei, credinciosii prezenti in biserica au cântat “Vesnica pomenire”, inaltând rugi de multumire lui Dumnezeu, care a orânduit si ajutat la inaltarea acestui sfânt lacas de cult, cât si pentru harul si credinta pictorului Nicu Enea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ