17 aprilie 2024
EvenimentSlanic Moldova - oras 100% independent energetic

Slanic Moldova – oras 100% independent energetic

Obiectivul administratiei locale din Slanic Moldova, de a asigura independenta energetica a localitatii, va fi atins in urmatorii 3 ani, asta dupa ce primarul din localitate, Andrei Serban, si un grup de investitori germani vor implementa din acest an un mix energetic, un proiect-pilot de interes local – „Carpazi cop verde 2012”.

In urma cu o luna, la Leipzig, in Germania, o delegatie a orasului Slanic Moldova, condusa de primarul localitatii, Andrei Serban, impreuna cu deputatul de Bacau Iulian Iancu – presedintele Comisiei Parlamentare pentru Industrii si Servicii -, a efectuat o deplasare in Germania, pentru a perfecta Acordul de colaborare pentru proiectul-pilot de interes local “Carpazi cop verde 2012”.
Acesta a fost semnat atunci si de partea germana, de primarul localitatii Reuth – Ulrich Lupart.
Viitoarea independenta energetica va putea fi asigurata de o instalatie de biogaz, o instalatie solara si de un parc eolian.
Investitiile vor fi sustinute exclusiv de investitori germani, cu experienta in domeniul energiei regenerabile, si au valoarea estimata de 30 de milioane de euro.
Oaspetii din Reuth au povestit sambata la Slanic Moldova, in cadrul unei sedinte extraordinare de consiliu local, ca statiunea din care provin are, datorita implementarii unui sistem similar, independenta energetica totala, dar si o rata a somajului de doar 3%, precum si dezvoltare economica si turistica.
Sistemul de energie verde implementat in statiunea turistica Reuth produce de 8 ori mai multa energie decat este nevoie pentru asigurarea consumului in localitate.
„Semnarea unor astfel de parteneriate in folosul comunitatilor este un exemplu de cum se face administratie”, a declarat primarul orasului Slanic Moldova, Andrei Serban, iar deputatul Iulian Iancu spunea in momentul semnarii protocolului ca discutiile cu oamenii de afaceri din Germania au durat exact o saptamana. „A fost cea mai rapida semnare de colaborare intre doua tari pe domeniul energiei regenerabile din ultimii ani”, a precizat Iancu la finalul parafarii acordului romano-german.
In cadrul sedintei extraordinare de consiliu local, oaspetilor din Reuth li s-a conferit titlul de cetateni de onoare ai localitatii Slanic Moldova.
Anca Seresspot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri